Carusel este doar unul din ONG-urile care schimbă, cu pași mici, viețile oamenilor fără adăpost din București. Foto: Ioana Epure
Carusel este doar unul din ONG-urile care schimbă, cu pași mici, viețile oamenilor fără adăpost din București. Foto: Ioana Epure
30/09/2021
6 ani de PressOne. Ajută-ne să sprijinim în continuare societatea civilă
În septembrie 2021, PressOne împlinește șase ani. Șase ani de povești cu și despre România și locuitorii ei, despre comunități, despre ce merge bine și despre ce merge mai puțin bine, șase ani de jurnalism narativ de calitate, independent și asumat.
Șase ani de newslettere zilnice, răsfoite de mii de cititori.
Pentru a ne continua misiunea, însă, avem nevoie de sprijinul vostru. Dacă ne știți povestea, ne puteți ajuta chiar acum să facem, în continuare, jurnalismul onest de care e atât de multă nevoie în România. PressOne este o publicație independentă și ne-ar plăcea să rămânem așa.
Avem nevoie de 6000 de abonați, care să doneze, lunar, câte 15 lei.
În următoarele săptămâni, vom face un rezumat al impactului pe care l-au avut materialele noastre de-a lungul timpului, dar și al angajamentelor pe care ni le luăm față de voi, de cititorii noștri, de acum înainte.
Citește și:
6 ani de PressOne. Avem nevoie de ajutorul a 6.000 de abonați. Îi găsim?
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
6 ani de PressOne. Șase feluri în care am protejat adevărul, anulând falsul și dezinformarea
Justiție în ritm de melc. Un psiholog abuzator din București poate practica în continuare, deși s-a propus suspendarea lui de cel puțin 9 luni
Deși Comisia de Deontologie a Colegiului Psihologilor din România a propus de cel puțin 9 luni suspendarea unui psihoterapeut care a făcut sex cu fosta sa clientă, instituția n-a luat nici până acum o decizie finală.
Reportaj de la gala de lupte RXF, unde femeile au fost bătute de bărbați și târâte în lesă. „E ok, Floricica mai trebuie să reziste doar câteva minute”
„Lupta” dintre Costică și Floricica este unul din punctele de atracție ale serii. De când intru în sală văd reclame pe ecranele digitale cu Floricica Dansatoarea, imbrăcată într-o rochie verde cu paiete. Își țuguie buzele în fața camerei pentru ce se dorea a fi un cadru senzual. Mie îmi dă senzația de inocență.
Societatea civilă din România e fragmentată și și-a descoperit super-puterea de a schimba țara cu pași mici abia în ultimii ani. Dar de multe ori ONG-urile sfârșesc nu prin a completa acțiunile statului, ci prin a îi face treaba cu totul.
De aceea, PressOne a documentat de nenumărate ori poveștile oamenilor ale căror vieți au fost schimbate în bine, fie și numai pentru scurt timp, de intervenția acestora, dar și importanța muncii organizațiilor non-guvernamentale pentru schimbarea în bine a societății românești.
- PressOne a explicat importanța implicării, ca observator, în procesul electoral, dar și despre oamenii din spatele unor platforme precum FiecareVot.ro, proiect pus pe picioare de un grup de ONG-uri precum Geeks for Democracy, Expert Forum sau Code for Romania.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
- Acum doi ani, scriam despre Light into Europe, singurul ONG din România care se ocupă de pregătirea câinilor-ghid pentru persoane cu deficiențe de vedere. În 2019, în România existau doar 50 de câini-ghid la peste 100 de mii de nevăzători, iar țara noastră era pe ultimul loc din Europa la acest capitol. Anca Ilie, nevăzătoare, a povestit pentru PressOne de ce este atât de importantă Bryony – labradorul ei special pregătit pentru rolul de „asistență vie” – pentru ca ea să poată duce o viață normală și, cel mai important, independentă.
- Am povestit și despre implicarea societății civile în viețile vârstnicilor din România, una dintre cele mai marginalizate categorii sociale. Fundația Principesa Margareta coordonează, printre altele, Centrul Generații, care are ca beneficiari copii cu vârste între 6 și 16 ani care provin din familii defavorizate. Acolo copiii primesc o masă caldă, fac teme și meditații și participă, împreună cu voluntarii, la diverse activități. Voluntarii sunt vârstnici care altfel și-ar petrece timpul închiși în casă, simțindu-se lipsiți de utilitate și de scop. Doamna Marica Bărbieru are 87 de ani și în 2019 era unul dintre cei mai vârstnici voluntari ai Centrului Generații din București.
- Asociația Pe Stop se ocupă de distribuirea de absorbante și produse de igienă (șervețele umede, pastă de dinți, săpun, gel dezinfectant) femeilor care trăiesc în medii defavorizate – pe stradă și în sărăcie. În episodul 1 din serialul Nevăzuții, un podcast PressOne, Irina Vasilescu, fondatoarea ONG-ului, a povestit pentru PressOne despre cum s-a născut asociația și despre cât de greu e să fii femeie atunci când nu ai la îndemână toate micile necesități pe care mulți dintre noi le luăm ca pe un dat. Spre exemplu, apa și săpunul.
- Am scris despre munca Asociației Carusel, care oferă sprijin oamenilor fără adăpost din București și cu care e imposibil să nu te fi întâlnit până acum – indiferent că vorbim de dușul lor mobil pentru oamenii străzii, adăpostul de noapte Odesa sau ambulanța cu care se plimbă prin oraș cu ceai și sendvișuri pentru oameni. Cu ajutorul lor, PressOne a adus în atenția publicului viețile nevăzute ale lucrătoarelor sexuale, dar și felul în care au supraviețuit oamenii fără adăpost în pandemie.
Tot în timpul stării de urgență, am arătat cum îi lasă pandemia pe români fără mâncare, dar și cum carantina e un privilegiu pentru mulți oameni care trăiesc sub pragul sărăciei, fără apă curentă sau căldură.
Doar unul din marginali: lucrătoare sexuală cu piciorul amputat recent, de câteva luni, de la diabet și artrită cronică. Foto: Ioana Epure
Nu doar Carusel, dar și organizația Hope and Homes for Children, ne-au ajutat să explicăm de ce școala din România nu e gratis, de ce avem printre cele mai mare rate de abandon școlar, dar și cel mai mare număr de mame minore din Uniunea Europeană, în seria de materiale "Patru povești despre școală și lipsuri".
Cosmin, de 14 ani, și mama lui, Ana, locuiesc împreună într-o garsonieră de 12 metri pătrați din Ferentari. În ciuda condițiilor, Cosmin a intrat printre primii la unul dintre cele mai prestigioase licee din București. Foto: Ioana Epure
- Am scris despre cum statul îi lasă fără beneficii sociale pe cei mai vulnerabili dintre noi, până când organizații precum Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire (care luptă și pentru creșterea numărului de locuințe sociale în București) îi ajută să se repună pe picioare.
- ONG-urile precum Hospice sunt singurele care oferă servicii de îngrijire paliativă pentru copii, și tot doar societatea civilă este singura care vine în sprijinul copiilor cu boli rare.
- Am scris despre cum vocile femeilor rome sprijinite de asociația E-Romjia au adus asfaltul la Mizil dar și despre cum organizații precum eLiberare luptă împotriva sclaviei moderne.
- Fundația Estuar este una din puținele organizații care oferă în România servicii de reintegrare pentru bolnavii cu afecțiuni psihice. Am explicat de ce serviciile de reintegrare socială pentru bolnavii psihic sunt atât de importante și de ce o pensie de handicap nu este suficientă pentru a-i ajuta pe acești oameni să ducă o viață normală în episodul 2 din podcastul Nevăzuții, prin povestea lui Gili, pictorul schizofrenic care și-a petrecut o mare parte din viață pendulând între spitalele de psihiatrie.
- Nu în ultimul rând, prin organizații precum Consiliul Național Român pentru Refugiați, AIDROM sau Grupul de Inițiative Logs din Timișoara oferă servicii de integrare pe care statul român nu le pune la dispoziția refugiaților. Abeer Sabah, din Irak, ne-a povestit în mai 2019 cât de importantă este pentru ea cetățenia română și cât de complicat este să te descurci prin hățișurile birocratice ale statului român dacă nu cunoști limba – sau, mai rău, dacă nu știi să scrii sau să citești deloc. Iar Mohamad și Ebrahim ne-au povestit, în 2021, cum sunt viețile lor de refugiați, studenți la Medicină și voluntari într-un spital Covid.
Mohamad (dreapta) și Ebrahim (stânga), studenții refugiați voluntari la Spitalul Municipal de Urgență din Timișoara. Foto din arhiva personală
- Am vorbit, în repetate rânduri, despre violența împotriva femeilor, ba chiar am întrebat ONG-urile care luptă cu acest fenomen de ce își bat românii femeile. Am spus povestea Alexandrei, care și-a salvat singură copiii de bătaie, am întrebat organizațiile din domeniu cum am putea preveni violența domestică și cum poate ajuta oricare dintre noi victimele violenței în familie și, nu în ultimul rând, am scris un mic ghid de supraviețuire pentru ieșirea dintr-o relație abuzivă.
Vom continua să scriem, și în anii care vin, despre sărăcie, despre marginalizare, despre cei mai vulnerabili dintre noi, dar și despre cum societatea civilă întinde, de multe ori, o mână de ajutor, acolo unde statul se preface că nu vede.
Contăm pe sprijinul vostru, pentru că lupta nu este doar a noastră. Dacă v-am convins că ne vom face și de acum încolo munca la fel de serios, puteți folosi formularul de donații de mai jos. Orice sumă ne ajută.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this