Călina are 17 ani și locuiește într-o rulotă. Ar putea să fie începutul unei povești de travel.
Dar Călina locuiește într-o rulotă, pe un câmp de la marginea Bucureștiului, împreună cu iubitul ei, Ilie, și copilul lor de 2 ani și jumătate, Emil. Are ochi mari, păr lung și bogat, și n-a mers o zi din viața ei la școală.
Patru povești despre școală și lipsuri. (IV) Încă nu sunt mare-mare
Știri
27/07/2020
Evaluarea Națională tocmai s-a încheiat. Doar 15% din copiii din mediul urban au luat sub nota 5, spre deosebire de mediul rural, unde peste 37% nu au trecut acest examen. Conform unui raport realizat de Institutul de Solidaritate Socială, și etnia influențează rezultatele școlare, în special în rândul elevilor de etnie romă: în localitățile care au cel puțin 10% cetățeni care s-au declarat romi la ultimul recensământ, 77% din copii părăsesc școala înainte de a termina opt clase.
Inegalitățile sociale le oferă, din start, multor copii din România un dezavantaj încă de la naștere, indiferent că vorbim de sărăcie, etnie, sau perpetuarea abandonului școlar în familie. Nu în ultimul rând, să nu uităm că România e pe primul loc în Europa la numărul mamelor adolescente, care vor părăsi școala pentru a-și dedica viețile creșterii copiilor.
„Patru povești despre școală și lipsuri” este un serial PressOne din patru episoade, despre cât de greu e de fapt să mergi la școală în România anului 2020 și despre cum naște cercul vicios al precarității și al lipsei de educație.
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul mamelor adolescente: în 2019 erau aproape 18.000. Cele mai multe mame adolescente sunt din mediul rural - 65% dintre cele sub 15 ani și 67% dintre cele cu vârsta între 15 și 19 ani. Conform organizației Salvați Copiii România, de cele mai multe ori adolescentele mame provin din medii sărace, fără acces la asistență medicală constantă și de calitate. |
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Știam cum să schimb copiii, dar nu știam cum se fac”
Călina* s-a născut în Polonia, într-o familie de romi nomazi, care își plimbau turmele prin Europa. Când avea 6 luni, s-au întors împreună în România, inițial la Rupea, apoi în București.
„Acum tata lucrează pe șantier. Când are, când nu are. Când are lucrări, lucrează, când nu, stă acasă”, povestește Călina.
Justiție în ritm de melc. Un psiholog abuzator din București poate practica în continuare, deși s-a propus suspendarea lui de cel puțin 9 luni
Deși Comisia de Deontologie a Colegiului Psihologilor din România a propus de cel puțin 9 luni suspendarea unui psihoterapeut care a făcut sex cu fosta sa clientă, instituția n-a luat nici până acum o decizie finală.
Reportaj de la gala de lupte RXF, unde femeile au fost bătute de bărbați și târâte în lesă. „E ok, Floricica mai trebuie să reziste doar câteva minute”
„Lupta” dintre Costică și Floricica este unul din punctele de atracție ale serii. De când intru în sală văd reclame pe ecranele digitale cu Floricica Dansatoarea, imbrăcată într-o rochie verde cu paiete. Își țuguie buzele în fața camerei pentru ce se dorea a fi un cadru senzual. Mie îmi dă senzația de inocență.
Are un fel de a vorbi despre lucruri care transformă orice scoate pe gură într-un fapt care pur și simplu există. Ceva ce pur și simplu i s-a întâmplat, și asupra căruia n-are rost să te apleci prea mult.
Călina și Ilie s-au cunoscut pe stradă, la o fermă de animale din zonă. Tatăl ei lucra la patronul fermei. Și Ilie îl ajuta pe patron la animale.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„El s-a îndrăgostit de mine, eu de el. Maică-sa nu prea m-a plăcut la început, că sunt țigancă. Dar după aia m-a acceptat. Dar ea nu vine pe aici pe la noi.”
A rămas gravidă la aproape 15 ani. "N-am știut nici eu ce se întâmplase. Am aflat când am făcut un test de-ăla de sarcină după două luni. M-am emoționat.”
S-a emoționat, dar nici nu a înțeles prea bine ce i se întâmplase.
„Acuma vă spun și eu ceva: parcă primul copil nu ți se pare așa drăguț. Adică după ce l-am născut nu prindeam așa drag de el. Nu știu ce aveam în cap atunci. Eram mai mică. Nu știam cum să-l țin, cum să fac orice. Ilie s-a bucurat, și-a luat o bere, să facă cinste la oameni.”
Călina nu știa cum se fac copiii, pentru că în familia ei nu s-a vorbit niciodată despre asta. Auzise de menstruație de la sora ei mai mare, care a murit la 27 de ani, și n-a putut să facă copii, deși nimănui nu îi e foarte clar din ce cauză, pentru că nu a mers niciodată la doctor.
N-a știut nici când trebuie să nască, nici ce se întâmplă când naști. A născut prin cezariană, la Maternitatea Polizu. „Că n-am știut, am pierdut prea multă apă. Eu mă tot duceam la toaletă, și nu știam ce se întâmplă. Și până la urmă m-am gândit, tre' să nasc. Și am chemat salvarea. Curgea din mine val. Și după aia m-am descurcat numai singură. Nu m-a ajutat mama, nicio vecină, eu. Am știut să îi fac lapte praf, i-am dat sân până la 8 luni. Știam să schimb, să culc copiii, că aveam grijă de frățiorii mei. Dar nu știam cum se fac.”
De la „cotcodac” la rulotă, „pur și simplu”
„Cum de-am ajuns să stau în rulotă? Pur și simplu, nu știu. Am cumpărat-o înainte să se nască copilul, din banii strânși de Ilie.”
Ilie, iubitul ei, lucrează cu ziua în construcții. "În chirie nu ne ia cu copil mic. Am încercat, nu vor să ne primească. Că face gălăgie. Și am decis să ne luăm rulotă, să stăm în ea", spune el.
Rulota Călinei e mică și încinsă de soare. Are un televizor pornit pe desene animate și o sobă cu lemne, improvizată de Ilie, cu care se încălzesc iarna. Într-un colț sunt agățate două măști, „să putem intra și noi în magazin”.
Ilie, bărbatul Călinei, a improvizat o sobă pe lemne, pentru a încălzi rulota iarna. Vara, folosesc un ventilator.
E foarte mulțumită că a reușit, atât cât a putut, să-și crească copilul singură până acum, deși în rulotă abia încape un pat, merg la baie într-o hazna și iau apă și curent de la vecini, pe care îi mai ajută din când în când cu câte o treabă.
Înainte de rulotă, cei doi au locuit într-un garaj. Cu părinții, până să se ia cu Ilie, a stat într-o baracă. „Pe la Cotcodac, încolo.” Nu mai știe pe unde vine nici asta, dar știe că e departe.
Călina nu a fost niciodată la școală. Nu știe să scrie și să citească. În familia ei, tatăl ei știe, mama nu. Cumva, școala n-a părut niciodată esențială. Doar băieții din familie mai ajung până în clasa a patra sau a opta, ca să știe totuși să scrie și să citească.
Călina are nevoie de iubitul ei pentru orice vizită cu copilul la dispensar, pentru a-l înscrie la grădiniță, pentru a rezolva orice chestiune birocratică.
Toată ziua, Călina spală haine, face mâncare, stă cu copilul, îl culcă. Uneori stă lângă el și se uită împreună la desene animate pe patul din rulotă. Iar în zilele toride scoate un lighean afară, pe câmp, și lasă apa la soare ca să îi facă baie copilului.
Dar pe copil vrea să îl dea la școală. "Măcar el să știe dacă nu știu eu."
Și poate, dacă intră copilul la școală, și-o găsi și ea timp să învețe una-alta.
"Dacă mă apuc să muncesc, măcar până în 12, poate scări de bloc, curățenie, sau la spălat de vase, nu contează, nu știu dacă mai am timp și de școală. Dar mi-ar plăcea. Mă mai gândesc.
Încă nu sunt mare-mare, să nu mă primească.”
*Numele personajelor au fost schimbate pentru a le proteja identitatea.
Călina, Ilie și Emil sunt sunt ajutați de organizația Hope and Homes for Children Romania. Îi poți ajuta și tu printr-o donație aici. |
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this