(O parte din) Redacția PressOne
23/06/2023
Politica editorială și de transparență
Misiunea PressOne este de a consolida democrația din România. Facem acest lucru oferind perspectivă.
Producem jurnalism imersiv, nuanțat și bazat pe dovezi, care povestește întreaga situație, de la identificarea problemei până la cele mai probabile soluții, pentru a da un impuls celor care pot face schimbările. De asemenea, oferim perspective care dau la o parte zgomotul informațional prin newsletterele noastre zilnice, selectând cele mai importante și relevante probleme și articole din întreaga presă de calitate românească.
Suntem principala platformă pentru ONG-urile românești, care spune poveștile comunităților care luptă pentru o Românie mai bună. Publicăm o revistă digitală trimestrială cu contribuții de la mari scriitori români contemporani, fiind una dintre puținele publicații independente care finanțează de fapt cultura contemporană.
Valorile noastre fundamentale sunt adevărul, respectul, onestitatea, echitatea, empatia și incluziunea. Promovăm diversitatea și respectăm diferitele puncte de vedere, invitând la dialog și străduindu-ne să construim punți între tabere opuse care pot să se întâlnească la mijloc. Credem în inspirarea oamenilor în loc să-i speriem pentru a face lucrul corect.
Ne păstrăm independența editorială față de partidele politice sau taberele de moment, dar nu rămânem indiferenți față de adevăr.
Ne expunem opinia, dar avem mereu grijă să o întărim prin fapte, date obiective și analize ale experților, precum și prin consultarea părților implicate.
Ne angajăm să facem un tip de presă deja devenit rar: independent, dar angajat, cu accent pe acele părți ale societății care de multe ori nu reușesc să-și facă auzită vocea proprie: minorități, grupuri defavorizate, oameni care încearcă să schimbe în bine lucrurile în România.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Suntem, la ora scrierii acestei pagini, singura publicație de limba română certificată Journalism Trust Initiative, un proiect al Reporters Without Borders care atestă că atingem un grad de transparență completă. Auditul a fost făcut în mai 2024 de către Deloitte.
Redacția PressOne - Despre Noi
PressOne este o publicație online, independentă, înființată la Cluj-Napoca și lansată în luna septembrie a anului 2015. Între timp, ne-am mutat sediul la București, iar echipa noastră este împărțită între București, Cluj-Napoca, Atena, Verona și Bruxelles.
Declarație de transparență - acționariat, scop, finanțare
PressOne este finanțat prin două moduri, în conformitate cu legea română, care nu permite donații către societăți comerciale:
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
- printr-un SRL - Press One Media SRL, care procesează contractele de publicitate și de servicii pentru proiecte speciale și evenimente;
- și printr-un ONG, Fundația PressOne, care procesează donațiile cititorilor, sponsorizările firmelor care doresc să doneze o parte din impozitul pe profit, granturi, precum și venituri din proiecte specifice unui ONG.
Site-ul este proprietatea Fundației PressOne. Brandul PressOne este proprietatea Press One Media SRL.
Deși SRL-ul este, în acte, o entitate pentru profit, scopul PressOne nu este să obțină bani pentru acționari, ci să promoveze jurnalismul. Reinvestim toate veniturile în producția jurnalistică. Încă de la fondare, din 2015, PressOne nu a urmărit profitul pentru acționarii săi și nici nu o va face vreodată.
În perioada 2015 - 2020, fondatorul PressOne, Don Lothrop, cetățean american, a investit peste un milion de dolari în funcționarea echipei de 24 de jurnaliști și colaboratori care produc conținut jurnalistic oferind în același timp independență absolută redacției.
Scopul său a fost acela de a fonda o instituție de media independentă în România, care să redea încrederea românilor în ei înșiși.
Din 2020 a început procesul de tranziție spre o redacție complet independentă, inclusiv din punct de vedere legal.
Între timp, Don Lothrop a finalizat procesul de predare a participației sale în PressOne Media SRL către redacție. În prezent, PressOne Media SRL are următorul acționariat:
80% - Adrian Mihălțianu
20% - Voicu Bojan
Către finalul anului 2023, părțile sociale din SRL vor fi redistribuite și către alți membri ai redacției. SRL-ul va continua să dezvolte soluții digitale pentru media; activitatea editorială va fi desfășurată în continuare de către Fundația PressOne.
Membrii Consiliului Director al Fundației PressOne sunt: Adrian Mihălțianu (președinte), Don Lothrop și Voicu Bojan.
Cum se finanțează PressOne
Am început să avem contracte de publicitate și de sponsorizare abia din 2019, pentru a putea deveni treptat o organizație care se autofinanțează. Granturile venite din partea organismelor Uniunii Europene și a altor instituții private sau publice sunt menționate în fiecare an, într-un raport detaliat.
Politica editorială a PressOne
Recrutarea și instruirea personalului editorial
Politica noastră de recrutare promovează competiția deschisă și oportunitatea egală, indiferent de rasă, etnie, gen, religie sau orientare sexuală. Principiile noastre de bunăstare a personalului prioritizează sănătatea, securitatea și bunăstarea personalului nostru.
Indiferent de forma de contract a membrilor redacției, personalul redacției are asigurate plata asigurărilor sociale și a pensiei, precum și a taxelor și impozitelor datorate către stat, precum și a zilelor libere și a concediilor, inclusiv de maternitate, în acord cu legea salarizării din România.
Indiferent de durata sau natura contractului lor, toți jurnaliștii noștri sunt încurajați și susținuți să acționeze într-un mod etic, atât în materialele lor, cât și în interacțiunea cu ceilalți membri ai redacției sau cu publicul.
Credem ferm în oferirea unui mediu de lucru care respectă demnitatea tuturor persoanelor și nu tolerează nicio formă de discriminare bazată pe caracteristici precum rasă, culoare, religie, sex, vârstă, origine națională, handicap sau orientare sexuală.
Egalitatea de șanse
PressOne susține egalitatea de șanse. Ne asigurăm că procedurile noastre de recrutare, angajare, instruire și promovare sunt libere de prejudecăți și se bazează exclusiv pe calificări, performanță, abilități și experiență.
Politica de diversitate
Redacția PressOne este alcătuită la momentul completării acestui document din patru jurnaliști bărbați și șase jurnaliști femei. Apelăm la un bazin de cel puțin 12 colaboratori, echilibrat repartizați pe sexe, indiferent de etnie, gen sau de opțiunile lor politice, religioase, sexuale sau de altă natură.
Opiniile membrilor redacției PressOne sunt diverse și uneori contradictorii, așa cum este absolut normal într-o societate deschisă. Ne respectăm opiniile unii altora și le exprimăm ca atare în cadrul publicației, iar acest lucru este reflectat în articolele pe care le promovăm. Niciun membru al redacției nu suferă repercusiuni pentru opiniile exprimate, cât timp acestea respectă drepturile fundamentale ale celorlalți.
Respectăm dreptul la credință și ne găsim fundamentul în valorile iubirii, onestității, speranței și bunăvoinței. Înțelegem, respectăm și promovăm dreptul la alegere, promovăm egalitatea de tratament indiferent de gen, rasă, orientare sexuală, etnie sau religie.
Articolele noastre sunt deseori orientate către cei a căror voce se face rar auzită: minoritățile și grupurile defavorizate. Acest lucru este unul din pilonii fundamentali ai PressOne.
Politica de whistleblower / avertizori de integritate
Redacția PressOne va acorda sprijin oricărui membru al său care dorește să scoată la lumină fapte comise de unul dintre ceilalți membri ai redacției, fapte care încalcă legea României în orice fel.
PressOne nu va pedepsi niciodată opinia unuia dintre membrii săi și nici nu va ascunde de organele competente realitatea atunci când vine vorba de contravenții sau infracțiuni ale vreunui angajat de-al său.
Politica de securitate la locul de muncă
Instituția noastră media are o politică solidă de securitate la locul de muncă, care include protecție specifică pentru jurnaliștii care lucrează în medii ostile. Acest lucru include oferirea de instruire adecvată în materie de securitate, echipamentul necesar și sprijinul adecvat pentru a asigura bunăstarea lor fizică și mentală.
Sprijin pentru personalul expus la material sensibil
Acordăm sprijin personalului editorial care a fost expus la materiale de natură sensibilă sau tulburătoare. Acest lucru include accesul la suport psihologic profesional, zile libere și un mediu de lucru care recunoaște impactul emoțional pe care o astfel de expunere îl poate avea.
Sprijin pentru personalul care suferă prejudicii în cursul muncii
Ne asigurăm că membrii redacției care suferă prejudicii în cursul muncii (accidentări, expunere la materiale sensibile, amenințări etc.) primesc sprijinul necesar, indiferent dacă acesta înseamnă îngrijiri medicale corespunzătoare și suport psihologic sau sprijin juridic.
Siguranța jurnaliștilor
Siguranța tuturor jurnaliștilor noștri este principala noastră preocupare. Ne angajăm să creăm și să menținem un mediu sigur pentru jurnaliștii noștri, atât în teren, cât și în cadrul birourilor noastre. Niciun jurnalist nu va fi trimis într-o zonă potențial periculoasă fără să-și exprime în mod clar acordul și fără să primească toate instrucțiunile necesare pentru a-și desfășura activitatea într-un mod sigur.
Tratarea etică a conținutului live
Orice conținut transmis în direct trebuie să respecte adevărul, acuratețea și echitatea; ne străduim să respectăm demnitatea persoanelor implicate.Le cerem jurnaliștilor noștri să fie atenți atunci când transmit conținut în direct, în special atunci când materialul ar putea fi potențial tulburător sau dăunător pentru urmăritori.
Tratarea conținutului care include copii și persoane vulnerabile
Un astfel de conținut trebuie să respecte drepturile, intimitatea și demnitatea persoanelor prezentate, iar orice potențial prejudiciu sau suferință trebuie luate în considerare cu atenție și minimizate. În cazurile care includ copii respectăm cu strictețe reglementările și legile referitoare la reprezentarea acestora în media.
Tratarea conținutului violent și explicit
Credem în relatarea adevărului, dar nu pe seama cauzării unui disconfort sau a unui rău inutil publicului nostru. Ne angajăm să oferim avertismente suficiente pentru conținutul care ar putea fi supărător sau ofensator și folosim discreție în difuzarea imaginilor grafice sau a descrierilor explicite.
Transparență în raportarea locațiilor
Atunci când este relevant pentru text vom menționa locul în care a fost scris articolul, în special pentru corespondențele externe. Dacă alte persoane au contribuit la material vom preciza acest lucru în mod clar. Dacă nu este vorba de un reportaj scris de la fața locului, nu considerăm necesară raportarea locului în care a fost scris articolul.
Protecție împotriva defăimării în comentarii și moderarea acestora
Ne străduim să prevenim orice formă de conținut defăimător. Deși nu avem o secțiune de comentarii direct pe website, ne angajăm să susținem principiile de echitate, acuratețe și respect pentru adevăr în toate comentariile și discuțiile de pe canalele noastre social media.
Vom modera comentariile defăimătoare sau cele care folosesc un limbaj violent, discriminatoriu, care îndeamnă la ură sau doresc să înșele.
Susținem principiul respectului pentru viața privată a tuturor indivizilor. Vom modera comentariile care răspândesc sau speculează informații private despre persoane fără consimțământul explicit al acestora. Vom modera și comentariile care hărțuiesc alte persoane sau se angajează în cyberbullying, atacuri directe, amenințări sau orice alte forme de comportament intimidant. Ne angajăm să menținem un spațiu respectuos și sigur pentru discuții și schimb de idei.
În ceea ce privește moderarea comentariilor de pe canalele de social media, moderarea se poate face doar după publicarea acestora pe rețelele sociale respective. Scopul nostru este de a menține un spațiu respectuos, sigur și dedicat discuțiilor, respectând în același timp libertatea de exprimare. Publicului i se arată clar că toate comentariile pot fi supuse moderării pentru a se asigura că acestea se aliniază cu liniile noastre directoare.
Respectarea anonimatului surselor
Fiecare jurnalist PressOne se angajează să respecte anonimatul surselor, chiar și atunci când acestea sunt făcute publice în cadrul redacției. Anonimatul este considerat de la caz la caz și este oferit în mod obișnuit atunci când sursele cer acest lucru sau când ar putea fi expuse unor riscuri pentru securitatea lor sau a locului de muncă. Toți jurnaliștii sunt obligați să explice motivul acordării anonimatului în articolele lor. Toți jurnaliștii sunt obligați să explice surselor ce opțiuni au cu privire la respectarea anonimatului.
Protecția dreptului la confidențialitate și a siguranței individului
Fiecare poveste din articolele noastre este tratată cu grijă pentru a ne asigura că informațiile personale sunt gestionate responsabil și că siguranța persoanelor implicate nu este compromisă. Jurnaliștii sunt obligați să se asigure că nu pun în pericol siguranța surselor sau a persoanelor menționate în articolele lor. Toate materialele noastre respectă codul de GDPR.
Independența jurnalismului
Toți jurnaliștii PressOne trebuie să evite orice conflicte de interese sau orice circumstanțe care ar putea compromite independența profesională. Ei nu trebuie să accepte nicio formă de beneficiu de la sursele care ar putea influența potențial conținutul, unghiul sau tonul raportărilor lor.
Diversitatea surselor
Acordăm importanță utilizării unei diversități de surse în producerea de conținut jurnalistic. Aceasta ne ajută să evităm bazarea articolelor noastre pe surse unice și asigură o perspectivă mai largă în articolele noastre, în special în investigații și analize. Jurnaliștii noștri sunt instruiți să caute și să includă multiple puncte de vedere în articolele lor pentru a oferi o relatare echilibrată a evenimentelor.
Diferențierea conținutului comercial sau sponsorizat
Orice conținut comercial sau sponsorizat este marcat ca atare, fie printr-un (P) în titlu, fie printr-un paragraf bine demarcat de conținut, care arată rolul jucat de o companie sau de un finanțator în realizarea acelui material. Acest lucru se întâmplă atât pe website, cât și în newsletterele noastre și în postările noastre de social media.
Advertorialele sunt clar marcate ca atare încă din titlu; articolele sau seriile de articole pe teme jurnalistice, dar susținute financiar de un sponsor, fără implicare editorială, sunt marcate ca atare în cadrul articolului, printr-o notă care arată în mod explicit numele sponsorului și motivul sponsorizării acelor articole.
Distincția între conținutul de știri și conținutul de opinie
Pe site-ul PressOne, dar și în postările de pe canalele noastre de social media, facem întotdeauna în mod explicit diferența între știri și opinie. Toate opiniile, inclusiv cele sub formă de analiză, sunt publicate sub secțiunea Opinii.
Diferențierea între conținutul de știri și conținutul provenit de la organisme non-jurnalistice
Facem o distincție clară între conținutul de știri și conținutul furnizat de un organism non-jurnalistic extern, cum ar fi comunicate de presă sau analize făcute de terți. Orice conținut sau material furnizat de astfel de organisme va fi clar identificat, permițând publicului nostru să fie conștient de sursa și natura conținutului.
Comunicarea potențialelor erori
Atunci când publicul nostru invocă erori în conținutul nostru, suntem obligați să le analizăm și să le corectăm, menționând acest lucru, după caz. Comitetul editorial al PressOne se ocupă cu celeritate de acest lucru, atunci când corecțiile nu sunt făcute direct de către jurnalistul care a scris materialul.
Încurajăm publicul nostru să interacționeze cu noi folosind adresa de mail [email protected] pentru raportarea oricăror erori.
Garantăm publicarea corecțiilor tuturor inexactităților și erorilor semnificative într-un mod și loc similar cu versiunea originală. De exemplu, dacă corecția se referă la un articol online, aceasta va fi postată la același URL.
Atunci când o eroare schimbă în mod puternic sensul unui material al nostru, ne obligăm să menționăm acest lucru în mod explicit printr-o erată clar marcată în text.
Dreptul la replică
Dreptul la replică poate fi invocat de către persoanele menționate explicit în materialele noastre. Comitetul editorial al PressOne dezbate cu celeritate aceste cereri și, dacă le aprobă, publică acest drept la replică în interiorul materialului original.
Contact desemnat pentru reclamații
Organizația noastră are un contact desemnat pentru reclamații despre posibile încălcări ale principiilor sale jurnalistice sau ale liniilor directoare editoriale.
Reclamațiile pot fi trimise spre directorul editorial sau și spre redactorul șef, conform politicii de verificare a conținutului.
Când primim o reclamație, aceasta este discutată cu rapiditate în cadrul Consiliului Editorial, inclusiv cu jurnalistul sau jurnaliștii implicați, indiferent dacă sunt parte a redacției sau dacă sunt freelanceri.
Consiliul Editorial decide cu majoritate de voturi răspunsul la reclamații, în termen de cel mult o săptămână de la data primirii reclamației. Acest răspuns va fi trimis persoanei care a făcut reclamația sau, dacă este cazul, va fi publicat inclusiv prin canalele noastre de social media.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this