(O parte din) Redacția PressOne
26/05/2024
Cum s-a finanțat PressOne în 2023 și ce am făcut cu banii
PressOne va împlini în câteva luni 9 ani de existență. Deși publicația a pornit la Cluj, fiind finanțată inițial de un singur donator, în ultimii 4 ani am efectuat - cu ajutorul vostru, al cititorilor - tranziția la un model de publicație independentă națională, finanțată exclusiv din banii cititorilor, granturi și contracte comerciale.
Tranziția s-a încheiat chiar la începutul anului trecut, în 2023, când Don Lothrop, fondatorul PressOne, a ieșit definitiv din PressOne Media SRL, iar practic toată activitatea de media a trecut pe ONG-ul Fundația PressOne. Contractele comerciale (publicitate) au rămas pe PressOne Media SRL, entitate care are drept singur scop să finanțeze activitatea PressOne prin contracte de publicitate și produse digitale.
Brandul și site-ul www.pressone.ro sunt ale ONG-ului - acesta este și garanția noastră că sprijinul cititorilor noștri nu este folosit pentru profitul cuiva, ci pentru a fi reinvestit în jurnalismul nostru.
Cea mai puternică garanție vine din faptul că suntem prima publicație de limba română din România certificată prin intermediul Journalism Trust Initiative, inițiativă fondată de Reporters Without Borders pentru a încuraja transparența totală.
Care a fost bugetul PressOne în 2023
În 2023, veniturile PressOne, cumulate din SRL și ONG, au fost de circa 296.764 de euro.*
(*circa, pentru că sunt variații de schimb valutar, precum și anumite contracte începute în 2022, dar ale căror sume au intrat în 2023).
Cheltuielile PressOne, cumulate pe SRL și ONG, au fost de 265.328 euro. Cu alte cuvinte, anul trecut am înregistrat un plus contabil de circa 32.436 de euro. Această sumă de bani a fost practic un fel de buffer la începutul lui 2024 și sperăm să mărim acest buffer anul acesta, pentru a avea mai multă predictibilitate în viitor.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Veniturile, pe categorii:
- Donații de la cititori: 45.007 euro (15.1%)
- Redirecționarea a 3.5% din impozitul pe venit sau 20% din impozitul pe profit: 35.728 euro (12%)
- Venituri din reclame și conținut sponsorizat: 37.355 euro (12.5%)
- Granturi: 178.674 euro (60.2%)
Câteva explicații
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Așa cum am menționat în fiecare dintre anii trecuți, donațiile de la cititori, deși încă foarte puține față de necesar, ne sunt extrem de utile pentru a avea predictibilitate. Vă mulțumim tuturor celor 1100 de oameni care ați hotărât să ne sprijiniți - fie o singură dată, fie câteva luni și în special celor care ne susțin cu 3-5-10 euro sau chiar mai mult în fiecare lună.
Premiați anul trecut la Gala Premiilor Participării Publice - de la stânga la dreapta: Emilia Șercan, Laura Popa, Răzvan Filip și Alex Olaru
Acest gen de susținere ne ajută enorm - tocmai pentru că ne permite să avem predictibilitate, să ne dezvoltăm echipa, să investim în produse jurnalistice noi fără să depindem prea mult de granturi. Fără cititori care să considere jurnalismul nostru suficient de prețios încât să ne susțină, nu ar avea rost să continuăm.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Dacă sunteți de acord, ne puteți sprijini foarte simplu, aici.
Redirecționarea a 3.5% din impozitul pe venit (aveți link la finalul acestei pagini sau pe pagina de Susține PressOne) sau 20% din impozitul pe profit al companiilor (linkul deschide un .pdf cu contract de sponsorizare): este una dintre cele mai utile forme prin care puteți să nu lăsați ca acești bani să ajungă la stat, ci să sprijine acele activități care schimbă în bine societatea românească.
Dacă sunteți de părere că suntem și noi parte a acestei schimbări în bine, ne puteți ajuta și prin această modalitate, alături de cei 220 de cititori care o fac deja și cărora le suntem profund recunoscători.
Cine ne-a sprijinit prin granturi și ce facem cu ele
Așa cum ați putut remarca, anul acesta mare parte din bugetul PressOne vine din granturi. Acestea ne permit, de fapt, să existăm în continuare, până când vom atinge măcar 50% din venituri din partea cititorilor noștri.
În 2023, am continuat să fim în cohorta de publicații din centrul și estul Europei sprijinite financiar de fundația Civitates, care la rândul ei reprezintă unele dintre cele mai mari și serioase fundații din lume. A fost al treilea și penultimul an în care susținerea lor generoasă ne-a permis să continuăm să avem stabilitate ca redacție - acesta fiind și rostul grantului.
Pe lângă aceste granturi, am obținut și prima noastră finanțare din fonduri europene, în cadrul consorțiului The Eastern Frontier Initiative (TEFI - o asociere editorială împreună cu 444 (Ungaria), Bellingcat (Olanda), Gazeta Wyborcza (Polonia) și SME (Slovacia).
Această finanțare ne ajută ca, pe parcursul a doi ani de zile, să producem conținut text și audiovizual despre cele mai mari probleme de securitate din centrul și estul Europei, din perspectivă românească. Acestea sunt publicate atât pe PressOne.ro, pe site-ul consorțiului TEFI, traduse în engleză, cât și pe site-urile partenere, în limbile naționale.
Un alt grant de la Centro per la Cooperazione Internazionale ne-a ajutat să scriem în detaliu despre incendiile de vegetație din România care afectează anual zeci de mii de hectare din zonele protejate ale țării noastre.
Un grant din partea USAID, prin intermediul Prague Civil Society Centre, ne ajută să ne dezvoltăm noua platformă de web, cu care vă veți întâlni doar peste câteva zile, la mijlocul unei munci de peste 8 luni de zile, care va continua până în toamna acestui an.
În fine, un alt grant din fonduri europene, în cadrul consorțiului Energy 4 Future, alături de publicații de prestigiu precum Il Sole 24 Ore (Italia) și Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa ne permite să investigăm în detaliu cum s-au cheltuit banii europeni pe proiectele de infrastructură energetică din România și care este viitorul nostru în această privință.
Venituri comerciale
Așa cum ați remarcat, pe PressOne nu sunteți bombardați cu bannere, deși datorită participării în Ethical Media Alliance am reușit să primim finanțare din partea unor mari companii care înțeleg că dacă sprijină media independentă - chiar și atunci când poate ajung să fie criticate de aceasta - sprijină, de fapt, un mediu democratic care permite predictibilitate în mediul de afaceri.
Și această inițiativă este abia la început, dar sperăm să ne permită să găsim astfel fondurile necesare pentru a ne dezvolta, nu doar pentru a supraviețui - oricine are putere de decizie într-o companie poate alege să ne sprijine în acest mod.
Toate articolele de tip advertorial sunt marcate ca atare; majoritatea colaborărilor noastre comerciale sunt însă de tipul unor serii jurnalistice scrise în mod independent de către redacția noastră și sprijinite financiar de companiile care au în obiectul inițiativelor lor sociale respectivele teme (violența împotriva femeilor, protejarea minorităților, educația financiară, sănătatea, mediul etc.). Acest sprijin este menționat la finalul articolelor de interes jurnalistic.
Ce am făcut cu banii în 2023 și ce vrem să facem în 2024
O mică parte din ce am făcut am scris deja mai sus. Pentru cei care n-au reușit să intre des pe site, avem și această dare de seamă de anul trecut, pentru a-și face o idee.
Anul acesta am relansat site-ul PressOne, sub forma unei noi platforme care ne permite să publicăm mai multe articole zilnice, mai ancorate în realitatea imediată, dar și să agregăm articole din restul presei de calitate și de investigație - care prea des trec pe sub radarul presei „mainstream”.
Ne-am mărit echipa cu nu mai puțin de 4 oameni - practic, un pariu că vom primi suficient sprijin din partea tuturor partenerilor noștri pentru a putea să ne consolidăm această echipă și în 2024 și 2025.
Acest lucru ne permite să acoperim mult mai bine realitatea din România, dar și să dezvoltăm noi produse, pe care le puteți regăsi pe canalele noastre de YouTube, Instagram sau chiar TikTok.
Nu în ultimul rând, continuăm să publicăm investigații - concentrate din ce în ce mai mult pe lucrurile care afectează viața a mii de oameni chiar dacă nu sunt legate de politică și politicieni, să realizăm reportaje din România profundă și să acordăm o tot mai mare atenție lucrurilor care se întâmplă în afara orașelor mari ale României.
Cu ajutorul vostru, vom reuși să ne atingem ținta: să devenim locul în care veniți pentru a da la o parte zgomotul informațional infernal venit dinspre rețelele media și site-urile mainstream, să înțelegeți rapid știrile importante ale zilei prin intermediul newsletterlor noastre și să înțelegeți rapid ce se întâmplă în afara lucrurilor care țin prima pagină a știrilor televizate - pe scurt, să fiți mai bine informați, nu bombardați cu informație.
Dacă sunteți de acord, ne puteți sprijini foarte simplu, accesând această pagină.Sau puteți folosi direct formularul 230 pentru PressOne, deja precompletat.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this