Adrian Mihălțianu
Publisher
... a alternat în ultimii 20 de ani între două lumi: IT și jurnalism. Pasionat de povestit, alege să părăsească o carieră în multinaționalele de IT și să scrie despre mașini și călătorii. Devine redactor-șef al revistei ProMotor în 2012, iar apoi coordonează un proiect internațional, DriveMag, împreună cu o echipă alcătuită numai din români. În paralel, publică primele două volume din "Terra XXI", o saga SF întinsă pe mai multe secole, și pregătește proiecte de guvernare globală care-l trimit ca finalist al concursului de proiecte New Shape Prize 2018.
Tentativa de asasinat asupra lui Trump: ce urmează? 5 elemente de luat în seamă
Pentru că democrația se apără doar la vot și prin argumente, nu prin violență, iar numai tirania se dă jos prin gloanțe. Inversarea celor două acțiuni, chiar și când te temi că un candidat politic poate institui o tiranie, duce exact la efectul contrar celui dorit.
Cum s-a finanțat PressOne în 2023 și ce am făcut cu banii
PressOne va împlini în câteva luni 9 ani de existență. Deși publicația a pornit la Cluj, fiind finanțată inițial de un singur donator, în ultimii 4 ani am efectuat - cu ajutorul vostru, al cititorilor - tranziția la un model de publicație independentă națională, finanțată exclusiv din banii cititorilor, granturi și contracte comerciale.
America, față în față cu propria-i retragere. Sâmbătă, un vot pentru istorie în Congres
Sâmbătă, în Congresul american, prin votul privind ajutorul pentru Ucraina, Israel și aliații SUA din regiunea Indo-Pacific se va decide, în același timp, și rămânerea SUA în poziția de lider al lumii democratice sau abdicarea de la acest statut.
Taxa pe bolile noastre obișnuite pentru pensiile lor speciale
Durerile debilitante de spate sunt una dintre cauzele principale pentru care oamenii din întreaga lume își iau concediu medical, conform OMS. Informația nu-l interesează deloc pe premierul României, Marcel Ciolacu, care a decretat că astea sunt, printre altele, „boli obișnuite”, care merită să fie taxate cu 10%.
Capitală, caut primar general. Rog seriozitate
Un primar realmente independent sau lipsit de sprijin guvernamental ar condamna Bucureștiul la încă 4 ani de subdezvoltare, pentru că orașul are nevoie nu doar de un Consiliu care să sprijine direcțiile alese de Primar, ci și de fonduri guvernamentale care să-i permită să repare ce nu s-a făcut timp de mai bine de trei decenii.
România și fondurile UE. De ce, deși banii vin, românii simt că bat pasul pe loc
Datorită finanțării UE - între 2007 și 2022, țara a primit un total net de 56 de miliarde de euro, care au fost investite în noi drumuri, căi ferate, școli, infrastructură de apă și gaze, automatizare. Paradoxul este că românii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de Uniunea Europeană.
Normele Euro 7: lupta pentru diluarea acestora poate duce la costuri de peste 100 de miliarde pentru sănătate și mediu
O investigație colaborativă Voxeurop arată luptele din culisele votului asupra normelor Euro 7, care ar urma să definească cât de mult sau de puțin vor polua ultimele vehicule cu motoare cu combustie internă (ICE) până în 2050.
Israel și Palestina - ciclul urii care ne poate pierde pe toți
Cu cât ne vom lăsa dezumanizați mai mult, cu atât și calitatea democrației pe care zicem că o iubim atâta se va deteriora și va face loc celor foarte abili în a stârni ura și a-i recolta roadele. E ușor să arăți vinovații. E ușor să te sperii. E ușor să te aprinzi imediat ce mai vezi o atrocitate, apoi încă una și încă una. E ușor să votezi rapid cu cei care promit soluții simple la situații complexe. Apoi să te miri că lumea îți ia foc sub picioare.
Cât de greu este să finanțezi etic presa independentă
Până la urmă, avem presa pe care o merităm. Fie că plătim sau nu pentru ea, fie că o susținem lunar, din când în când sau niciodată, fie că avem încredere în experiența unor oameni care scriu de ani buni pe un subiect sau știm noi mai bine decât ei, rămâne un fapt extrem de simplu: dacă nu sprijinim acum, chiar azi, presa care se mai zbate să rămână cu capul sus, să nu ne mirăm când însăși democrația noastră se va duce odată cu ea.
Tancuri și rachete de miliarde de dolari. Ce conține lista de cumpărături de armament a României
În timp ce toți ochii sunt ațintiți asupra impresionantei liste de cumpărături militare ale Poloniei, pe flancul sud-estic al NATO se întâmplă lucruri la fel de interesante. România și-a mărit radical cheltuielile militare și investițiile în infrastructură în ultima jumătate de deceniu, ceea ce ar putea face ca Bucureștiul și Varșovia să devină polul sudic și cel nordic al strategiei de apărare a flancului estic al NATO.
Acum știm. Ce facem cu asta?
De ce învinge răul? Pentru că oamenii buni își pierd energia văzând că nu-l pot învinge repede. Răul nu se învinge niciodată dintr-o lovitură, ca-n filme. Se învinge zi de zi, lună de lună, an de an, printr-o presiune constantă și enervantă de-a dreptul pentru cei de sus.
Cum s-a finanțat PressOne în 2022 și ce am făcut cu banii
2022 e primul an în care PressOne, ca publicație, nu a mai primit niciun ban de la fondatorul său, ci s-a finanțat exclusiv din surse proprii. De altfel, acesta este prezentul și viitorul publicației - ne finanțăm din doar patru surse principale: donațiile voastre, procentele din impozitul pe venitul persoanelor sau pe profitul companiilor, granturi, precum și vânzarea de reclame sau conținut sponsorizat, marcată ca atare.
Reinventarea democratică a UE poate începe din orașe
Este incredibil că fix orașul de 15 minute - adică orașul accesibil pentru toți, orașul în care să trăiești liniștit și să respiri aer curat, într-un mediu plăcut - este luat la țintă de extremiștii precum AUR. De fapt, nu e nimic incredibil: ei știu că reușita unui astfel de oraș le răpește o bună parte din votanți, care înțeleg că populiștii și extremiștii sunt incapabili să vină cu soluții similare.
Infrastructura României: de ce nu avem autostrăzi și căi ferate moderne, dar și de ce România din 2030 va fi mult diferită
Dacă România reușește să își mențină ritmul în următorul deceniu, atunci ar putea deveni un nod regional de transport care să lege Europa Centrală și de Est de Asia, ca o alternativă la Turcia și Rusia.
ChatGPT: ce este, ce nu este și ce ar trebui să facem în privința lui. 10 lucruri de ținut minte
Până să ajungem să ne speriem că ne va lua joburile și mințile, să încercăm să înțelegem ce este, de fapt, ChatGPT, ce nu este, cum îl putem folosi și mai ales ce ne așteaptă în următorii ani în privința inteligenței artificiale, indiferent că e sub forma unui robot conversațional sau a unuia care sudează.