Adrian Mihălțianu
Publisher
... a alternat în ultimii 20 de ani între două lumi: IT și jurnalism. Pasionat de povestit, alege să părăsească o carieră în multinaționalele de IT și să scrie despre mașini și călătorii. Devine redactor-șef al revistei ProMotor în 2012, iar apoi coordonează un proiect internațional, DriveMag, împreună cu o echipă alcătuită numai din români. În paralel, publică primele două volume din "Terra XXI", o saga SF întinsă pe mai multe secole, și pregătește proiecte de guvernare globală care-l trimit ca finalist al concursului de proiecte New Shape Prize 2018.
ChatGPT: ce este, ce nu este și ce ar trebui să facem în privința lui. 10 lucruri de ținut minte
Până să ajungem să ne speriem că ne va lua joburile și mințile, să încercăm să înțelegem ce este, de fapt, ChatGPT, ce nu este, cum îl putem folosi și mai ales ce ne așteaptă în următorii ani în privința inteligenței artificiale, indiferent că e sub forma unui robot conversațional sau a unuia care sudează.
Taximetriștii de ieri, taximetriștii de azi, taximetriștii de mâine
Unul dintre filmele cele mai profunde din comunism, apărut cu doar un an înainte ca Tomiță să plece dintre noi, surprinde taximetristul epocii așa cum rar îl întâlneai în realitate: serviabil, amabil, îngăduitor, dispus să asculte spovedaniile clientului, dar și puțin filosof. În realitate, taximetriștii de acum jumătate de secol nu erau prea diferiți de cei de acum.
De ce nu ne mai înfuriem
Nu putem reforma profund România abuzatoare cu de-alde Bode, Ciucă, Predoiu, Ciolacu, Firea și cei ca ei, păstoriți vremelnic de un președinte care nu doar că a eșuat în tentativa sa de a reforma statul, dar nici măcar n-a intenționat vreodată să facă o reformă profundă.
Florentina Nanu, Urban Landscapes România: „Avem autorități publice dispuse să facă spații verzi moderne, dar la implementare te lovești de nea Gicu, care plantează arbori ca pe vremea lui străbunicu'”
De ce arată atât de bine spațiile verzi din multe orașe occidentale, în timp ce la noi avem încă mania gardurilor, a panseluțelor și a amenajărilor la modă în anii '80 ai secolului trecut? Un răspuns complet include corupția locală, incompetența celor numiți să gestioneze peisagistica din marile orașe și zonele naturale, dar și încremenirea în niște practici la care s-a renunțat de mult în orașele vestice.
5 mituri și adevăruri despre cum poți să devii sustenabil
Rostul acestei serii de articole a fost acela de a face doar o introducere într-un subiect extrem de complex, în care prea multă lume ia poziții tranșante în zone care au, de fapt, o mulțime de nuanțe. Dacă rămânem însă cu cele trei RE - reduce, refolosește și reciclează, precum și cu ideea că trebuie să punem o presiune constantă asupra politicienilor și marilor producători ca să-și facă partea lor de responsabilitate, aș zice că această scurtă introducere și-a atins scopul.
Smarty App: Cum vrea un român să facă taxiurile cool din nou
Smarty App vrea, pe scurt, să facă din nou cool faptul de a chema și a merge cu un taxi. Cum suntem chiar vecini de birou, fix în Piața Victoriei, am stat de vorbă într-o dimineață friguroasă de decembrie despre ce și-a pus în minte să facă echipa pe care a strâns-o acum. Am vrut să văd mai ales dacă are o vreo șansă în fața giganților multinaționali care domină piața de la noi.
Crunta ipocrizie a Ministerului Transporturilor și CNAIR în chestiunea Schengen
Sigur, România nu trebuie să cedeze șantajului austriac. Sigur, nu trebuie să acceptăm să fim cetățeni de mâna a doua în Europa. Dar atunci să nu acceptăm să fim cetățeni de mâna a doua nici în România specialilor care ne asmut acum contra străinilor care au investit aici. Pe domnul Grindeanu și pe iluștrii domni din CNAIR cine-i trage la răspundere? Pe ei cine-i pune să plătească? Pe ei cine-i boicotează?
5 evoluții de desprins din veto-ul Austriei dat României în privința Schengen
Veto-ul Austriei dat României și Bulgariei va avea un impact mult mai mare decât își pot închipui politicienii care l-au susținut. Dacă opoziția Olandei și Suediei era legată de elemente cheie ale statului de drept, ceea ce a făcut guvernul austriac este în mod vădit arbitrar, iar acest stil de a face politică europeană va avea repercusiuni mult mai importante decât simpla amânare a intrării României și Bulgariei în Schengen.
Ca o aripă de pescăruș: cum își poate lua zborul o economie bazată pe printarea tridimensională
Printarea 3D sau procesul de producție tridimensională aditivă este esențială pentru reducerea puternică a consumului de energie și materiale în mașinile și industria viitorului. Am fost în Germania să vedem cum se dezvoltă această industrie
Cum să-ți păstrezi mintea întreagă la sfârșitul lumii
Și Putin, și Khamenei, ba chiar și Xi vor trece, iar odată cu ei vor trece și mulți alți dictatori mici și mari. Lumea va rămâne. Și, îndrăznesc să spun, va fi tot mai bună. Chiar mai repede decât am crede. Ne-o spun ochii adolescentelor din Iran, care au văzut viitorul.
Cine ar profita de pe urma neaderării României la Schengen
Atât politicienii olandezi, cât și cei români au de profitat de pe urma menținerii acestui status-quo. Nici unii, nici ceilalți nu vor mișca un deget cât timp nu vor vedea că au alte beneficii în acest dosar.
Nopțile pierdute și câștigate ale Emiliei Șercan
Noi nu avem audiența televiziunilor obediente, plătite din greu din bani publici. Dar vă avem pe voi. Și, sperăm, în nopțile nedormite ale Emiliei Șercan vă veți găsi loc și voi. Și o veți face să zâmbească și să prindă energie să continue. Să știți că o va face oricum.
Iarna vrajbei noastre
Momentul ales pentru presiuni în stradă nu e ales deloc întâmplător. Pentru prima dată în ultimele decenii, Europa are șansa nesperată de a scăpa complet de dependența de gazul rusesc. Sigur, nu e deloc ușor. Îl aduce acum dinspre nordul Africii - deci să ne așteptăm la tulburări acolo. Îl aduce din Azerbaijan, din alte zone în care brațul lung al Rusiei poate ajunge și face ravagii. Dar Europa va reuși, cât timp va rămâne unită și nu va ceda presiunilor populiștilor. Iar apoi și prețurile se vor regla de la sine, în timp.
Economia circulară: cum va reuși Europa să devină independentă de resursele regimurilor autocrate
Economia circulară pare a fi noua lozincă preferată, însă realitatea este că e singura cale prin care Europa poate să rezolve trei probleme vitale: sustenabilitatea sa politică, economică și socială.
Cum vrea să ruineze PSD-ul domnului Grindeanu Bucureștiul și Moldova
Domnul Grindeanu vrea să abată atenția de la propria-i incompetență fără precedent în istoria modernă a României. În lupta sa politică aruncă în mod cinic la gunoi atât bucureștenii, cât și moldovenii.