Adrian Mihălțianu
Publisher
... a alternat în ultimii 20 de ani între două lumi: IT și jurnalism. Pasionat de povestit, alege să părăsească o carieră în multinaționalele de IT și să scrie despre mașini și călătorii. Devine redactor-șef al revistei ProMotor în 2012, iar apoi coordonează un proiect internațional, DriveMag, împreună cu o echipă alcătuită numai din români. În paralel, publică primele două volume din "Terra XXI", o saga SF întinsă pe mai multe secole, și pregătește proiecte de guvernare globală care-l trimit ca finalist al concursului de proiecte New Shape Prize 2018.
Iarna vrajbei noastre
Momentul ales pentru presiuni în stradă nu e ales deloc întâmplător. Pentru prima dată în ultimele decenii, Europa are șansa nesperată de a scăpa complet de dependența de gazul rusesc. Sigur, nu e deloc ușor. Îl aduce acum dinspre nordul Africii - deci să ne așteptăm la tulburări acolo. Îl aduce din Azerbaijan, din alte zone în care brațul lung al Rusiei poate ajunge și face ravagii. Dar Europa va reuși, cât timp va rămâne unită și nu va ceda presiunilor populiștilor. Iar apoi și prețurile se vor regla de la sine, în timp.
Economia circulară: cum va reuși Europa să devină independentă de resursele regimurilor autocrate
Economia circulară pare a fi noua lozincă preferată, însă realitatea este că e singura cale prin care Europa poate să rezolve trei probleme vitale: sustenabilitatea sa politică, economică și socială.
Cum vrea să ruineze PSD-ul domnului Grindeanu Bucureștiul și Moldova
Domnul Grindeanu vrea să abată atenția de la propria-i incompetență fără precedent în istoria modernă a României. În lupta sa politică aruncă în mod cinic la gunoi atât bucureștenii, cât și moldovenii.
Democrația nu moare, dar se predă
România a obosit. Când premierul Ciucă face mânării cel puțin la fel de grave ca acelea ale lui Dragnea, țara tace. Când președintele face o piruetă și se ia în brațe fix cu cei pe care i-a acuzat de distrugerea țării, țara ridică din umeri. Când nou-veniții în politică se ceartă între ei pe nimicuri, țara dă din mână a lehamite.
Augustin Ioan, arhitect: „Un oraș bogat este un oraș în care toate sau cele mai multe din vârstele sale au lăsat urme însemnate”
Mari birouri de arhitectură globale vin la un concurs de arhitectură pentru centrul Iașului. Am vorbit cu unul din membrii juriului ca să înțelegem mai multe detalii. Serie de articole susținută de Grupul Iulius din dorința de a oferi transparență acestui proces.
QuHarrison Terry: „Metaversul e următoarea evoluție a internetului”
În plin colaps al universului crypto este greu să te mai uiți la fel spre viitorul predicat de tot felul de guru în tehnologie în ultimii ani: un univers online descentralizat, în care utilizatorii preiau puterea și trec apoi pragul metaversului spre noi și noi experiențe imposibil de anticipat azi.
Aniela Crișan, de la Cluj-Napoca la vârful unei companii globale de IT: „Am învățat că nu trebuie să stai în cutia în care te afli și că unele cazuri de succes vin din eșecuri”
Am stat de vorbă cu Aniela Crișan despre cum este să pleci din Transilvania și să lucrezi tocmai în Portugalia, despre cum poți crește echipe ca femeie în IT, despre mult-discutatul leadership, dar și despre diferențele culturale care fac atât farmecul companiilor întinse global, dar pot să le și amenințe. A rezultat o discuție extrem de utilă celor care conduc echipe, indiferent că e vorba de IT sau nu.
Occidentul decadent și lecțiile sale de moralitate
Cine n-a trecut prin comunism ar face bine să citească măcar Gulagul lui Soljenițîn, să vadă acolo cum Mama Rusia își mănâncă copiii în mod periodic. Dar niciodată nu se oprește la copiii ei, ci trece lacomă și la copiii altora. În trecut s-a ocupat de copiii țărilor invadate în mod eliberator, la finalul celui de-Al doilea Război Mondial. Azi o face cu copiii ucrainenilor. Și nu o face doar așa, degeaba.
Parcul Liniei: cum arată cel mai mare proiect verde urban care ar putea lua naștere în București
Proiectul Parcul Liniei va transforma terenurile virane pline de gunoaie înșirate de-a lungul unei căi ferate dezafectate într-un parc gândit atât pentru promenadă, cât și pentru activități diverse pentru localnici (de la permacultură, la terenuri de sport, zone de relaxare etc.). Esențială este și o generoasă pistă de biciclete care va permite traversarea orașului de la vest spre centru pe bicicletă.
Prețul libertății noastre
Istoria are prostul obicei să se repete, iar lașitățile de moment și tărăgănările se plătesc înzecit. Vom câștiga acest război total doar dacă ne vom asuma costurile pe aceste trei mari direcții: militară, economică, culturală. De ce să plătim pentru alții? Pentru că, de fapt, plătim pentru noi.
Pentru Putin, la capătul invaziei din Ucraina se află doar moartea
Pentru Putin - dar și pentru o parte dintre acoliții lui, întregul război pe care l-a declanșat nu se mai poate opri printr-o înfrângere mascată sau o victorie parțială. Nu. Dacă Ucraina alege să reziste, el se va opri fie la capătul unei Ucraine distruse la nivelul înfăptuit de trupele ruse în Cecenia și Siria, fie la capătul unui suicid repetat orchestrat de eșalonul doi.
Energia verde: miturile și adevărurile unui viitor sustenabil
Vlad Coroamă este lector smart energy și IT & sustainability la ETH Zurich, una dintre cele mai titrate universități tehnice din Europa. Practic, este cel mai potrivit pentru a răspunde la câteva întrebări concrete referitoare la ce înseamnă, de fapt, energia verde. Am stat de vorbă cu el despre miturile și adevărurile legate de subiect.
Cum putem reuni România dezbinată
Fundamental pentru haosul din ultimii ani este lipsa unui vis comun, a unei viziuni optimiste despre viitorul imediat și accesibil. Lipsa încrederii că împreună putem să ne facem o comunitate mai bună, un cartier mai bun, un oraș mai bun, o țară mai respirabilă.
Orașele viitorului: cum regândești un oraș
Începem astăzi o serie de materiale despre modul în care ne vom transforma în bine orașele în următoarele decenii, despre cum ne va influența această transformare viețile și, mai ales, despre cum putem evita niște greșeli extrem de costisitoare în acest proces.
Acum nu e momentul, tovarăși!
Cum o puteți sprijini pe Emilia Șercan, dar și pe ceilalți jurnaliști care investighează în mod independent în România? Simplu și direct: în primul rând, să dați mai departe investigațiile ei. În fața blocajului televiziunilor cumpărate cu milioane de euro, e singura soluție prin care informația poate ajunge la oameni. Și donând lunar pentru a-i sprijini jurnalismul.