Foto: Agerpres
14/07/2024
Tentativa de asasinat asupra lui Trump: ce urmează? 5 elemente de luat în seamă
Tentativa de asasinat asupra fostului președinte american Donald Trump va marca puternic deznodământul campaniei electorale din SUA, dar și următorii ani, indiferent care tabără politică va reuși să câștige lupta pentru Casa Albă în noiembrie.
Sunt 5 elemente definitorii de luat în seamă:
1. Eșecul incredibil al Serviciului Secret de a-l proteja pe fostul președinte american, în condițiile în care trăgătorul se cățăra în văzul lumii pe un acoperiș aflat la mai puțin de 100 de metri, a generat deja teorii ale conspirației de care se vor convinge imediat fanii lui Trump și care vor activa o parte a populației care ezita să îl susțină în mod vizibil.
Instituțiile americane se află sub o presiune fantastică în acest deceniu, iar administrația Biden va fi trasă la răspundere de către alegători pentru acest eșec.
Lideri de opinie din tabăra Republicană, de la Marjorie Taylor Green la Elon Musk, deja se joacă cu ideea că eșecul este unul voit, cu alte cuvinte că administrația Biden a vrut să-și elimine concurentul politic.
Extreme incompetence or it was deliberate. Either way, the SS leadership must resign. https://t.co/0vYGrj6yuH
— Elon Musk (@elonmusk) July 14, 2024
Niciun fel de argument nu va sta în picioare în fața realității că, în anul 2024, cu toate uneltele de supraveghere în masă aflate la dispoziție, un fost președinte american, candidat la al doilea mandat, este împușcat de pe un acoperiș aflat în imediata sa apropiere.
O astfel de poziționare a liderilor de opinie Republicani e de natură de a radicaliza și mai tare tabăra Trump, în timp ce tabăra Democrată e pusă în încurcătură, pentru că acest eșec al instituțiilor statului s-a petrecut în mandatul ei.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
2. Retorica de campanie în care președintele Biden și actuala administrație americană sunt văzuți ca antiamericani de către jumătate din electorat se va înăspri.
Departe de a fi speriat în urma asasinatului eșuat, Donald Trump a avut prezența de spirit de a se ridica și de a-și îndemna fanii să lupte, într-un gest devenit deja iconic, capturat pentru istorie de fotograful de presă Evan Vucci, care și-a riscat viața și s-a repezit să prindă cât mai de aproape reacția candidatului republican, deși încă se mai trăgea.
Republican presidential candidate former President Donald Trump raises his fist as he is rushed off stage after an assassination attempt during a campaign rally in Butler, Pa. @apnews pic.twitter.com/VoAYqRC4QV
— Evan Vucci (@evanvucci) July 14, 2024
„Ceva nu-mi miroase a bine”. Ce cred refugiații ucraineni despre Călin Georgescu și direcția extremistă pe care stă să o ia România
Românii vor să primească mai multă empatie de la clasa politică și au dreptate. Empatie vor și vecinii invadați și bombardați atroce de Rusia. Ei de ce nu ar avea dreptate?
Marcel Ciolacu dă bir cu fugiții, confruntat cu consecințele propriei guvernări. Are cine să-l aducă înapoi și să-l pună să-și asume responsabilitatea?
Deocamdată am aflat ceva ce știam deja: în capul guvernului actual și eventual și al celui viitor se află un om complet iresponsabil. Din acest punct de vedere, poate că nu ar fi o tragedie, ci chiar ar fi absolut necesar ca domnul Ciolacu să nu mai ocupe nicio funcție de stat în România, indiferent cine vine în locul lui la PSD. Marii bărbați de stat își asumă prostiile, nu rămân paralizați în fața consecințelor acestora.
În timp ce campania Democrată a hotărât oprirea temporară a clipurilor de campanie pentru Joe Biden, intrate deja într-o retorică tot mai dură, ne putem aștepta ca membrii echipei lui Trump să exploateze la maximum acest asasinat eșuat pentru a demonstra fanilor - de parcă mai era necesar pentru ei - că orice prelungire a guvernării Democrate e o amenințare existențială la adresa democrației americane.
Atacat din toate părțile pentru gafele tot mai dese, puse pe seama senilității atât de către dușmani, cât și de către prieteni, președintele american Joe Biden va fi lipsit exact de acest argument reciproc - că Trump este, la rândul lui, o amenințare existențială la adresa valorilor care au făcut America să funcționeze până acum.
Acesta era principalul mesaj de campanie al ambelor tabere. De azi încolo, numai una dintre ele îl va mai putea folosi cu convingere. Orice referire la amenințările proferate de Trump și de tabăra sa la adresa inamicilor politici va fi răstălmăcită drept o susținere a violenței politice și drept o dovadă că statul american profund îl vrea mort pe dușmanul său politic numărul unu.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
3. Cele două tabere sunt pe poziții ireconciliabile, iar dinamica aparținea deja taberei Trump. De acum încolo, nimic nu mai pare a mai putea opri revenirea la guvernare a fostului președinte american.
Prăpastia dintre dreapta și stânga a devenit de netrecut și chiar o eventuală victorie a taberei Democrate în alegerile din noiembrie va fi aprig contestată și pusă la îndoială.
Dacă fanii lui Trump sunt deja convinși că Biden a încercat să-l asasineze, reacția printre fanii lui Biden este similară: mulți cred că Trump și-a fabricat o tentativă de asasinat care să-l facă, de fapt, invincibil. Este un exemplu clar de camere de ecou, în care fiecare grup se închide și își repetă la nesfârșit propria narațiune.
This is the full clip.
— tyler hogge (@thogge) July 13, 2024
1- shots on trump
2- ss returns fire
3- you hear “shooter is down”
4- they stand trump up
5- he asks to get his shoes
6- fist pumps and fight
Truly unreal.
pic.twitter.com/bhui8CcNUs
Platformele de social media, deja toxice, sunt în acest moment mediul ideal în care ambele tabere se dezlănțuie una împotriva celeilalte. Așa cum retorica violentă de până acum a dus deja la două tentative de omor - una asupra soțului lui Nancy Pelosi, cealaltă asupra lui Trump, ne putem aștepta ca violențele sa se repete, în special într-o țară în care accesul la arme este extrem de facil.
4. Unii se tem că se va ajunge la un nou război civil american. De data aceasta, ambele tabere sunt convinse că doar ele sunt ultima redută în fața transformării Americii într-o dictatură.
Din nefericire, nici nu este necesar să se ajungă aici. Este suficient ca aceste punți de legătură între cele două tabere să rămână rupte în primul an de după alegeri, pentru ca a doua administrație Trump să demanteleze rapid statul profund american, folosind chiar acest argument, al salvării patriei din mâinile celor care au permis - voit sau din incompetență - acest asasinat eșuat.
Chiar dacă Democrații ar rămâne la putere, guvernarea lor ar fi considerată drept ilegală de tabăra Republicană radicalizată - într-o măsură mult mai mare chiar decât în ultimii 4 ani. Orice mișcare politică importantă, chiar și în condițiile unui Congres cu o majoritate Democrată minimală, va fi considerată de către conservatori drept un atac la înseși fundamentele statului american.
Elon Musk și ceilalți lideri de opinie care insistă pe teoria înlocuirii și pe conspirația de a transforma imigranții ilegali în alegători sunt deja la treabă, iar cuvintele lor sunt combătute fără energie de tabăra Democrată. De aici și până la convingerea că a doua administrație Biden va fi, de fapt, o dictatură, e numai un pas.
În realitate, candidatura lui Biden este mai slabă decât oricând. Imaginea sa de vârstnic ezitant va fi pusă acum în contrast cu puterea degajată de reacția dramatică a lui Trump, ca supraviețuitor al unui asasinat. Retragerea președintelui Biden în acest context și înlocuirea lui cu un alt candidat Democrat devine și mai puțin probabilă, dar cu atât mai necesară. Ar putea fi singura cale prin care Democrații ar mai reuși să-i țină piept lui Trump.
Pentru asta, ei ar trebui să apeleze însă la o figură care are deja tracțiune la publicul moderat, dar care nu a fost încărcată de toată negativitatea politică a ultimilor ani, eventual chiar din afara stabilimentului politic Democrat. Totuși, acest lucru e extrem de improbabil.
5. Presa americană iese cea mai șifonată din acest eveniment. Titlurile precaute ale CNN și New York Times, care spuneau că președintele Trump a căzut pe scenă sau că a fost scos de pe scenă în timp ce se auzeau zgomote care păreau a fi împușcături i-au isterizat pe suporterii de seamă ai lui Trump.
Într-o societate în care reacția rapidă e esențială, reacția lentă și precaută a publicațiilor vechi, care vor mai întâi să verifice ce s-a întâmplat, este considerată un afront și o parte a tentativei de asasinat.
Apelurile la atacuri contra presei și desemnarea ei ca fiind dușmanul s-au întețit, în special pe platforma X, deținută de Elon Musk. Nici această retorică violentă nu va rămâne fără urmări, din păcate, indiferent cine va ajunge la Casa Albă la începutul anului viitor.
Faptul că tocmai presa independentă se zbate să prezinte realitatea așa cum e, precum în cazul fotografului care și-a riscat viața și a suprins imaginea iconică a lui Trump, va fi prea puțin important pentru cei care văd în jurnaliști un dușman de moarte, iar nu unul dintre pilonii democrației.
Pulitzer-prize winning photographer @evanvucci running across the podium -- amidst gunfire and screams -- to get the iconic photo everyone is sharing pic.twitter.com/DzJ86TX5lL
— Ronen▼ (@RonenV) July 14, 2024
Pe scurt, sunt semne evidente că democrația celei mai importante țări democratice din lume trece printr-o perioadă extrem de grea. Asasinate asupra președinților americani sau asupra candidaților au mai fost. Însă acesta poate fi cel care pune cea mai mare presiune pe instituțiile de forță ale statului american, exact acelea care au rezistat cu greu în prima administrație Trump, și care acum și-au pierdut puternic din credibilitate în fața a cel puțin jumătate din electoratul american.
Reconstruirea încrederii în aceste instituții pare, în acest moment, imposibilă. Efectul pe termen lung va fi o acceptare mult mai ușoară din partea americanilor de rând a oricăror atacuri asupra acestora. Iar incapacitatea lor de a-și face treaba pune în pericol înseși fundamentele statului democratic american.
Pentru că democrația se apără doar la vot și prin argumente, nu prin violență, iar numai tirania se dă jos prin gloanțe. Inversarea celor două acțiuni, chiar și când te temi că un candidat politic poate institui o tiranie, duce exact la efectul contrar celui dorit.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this