Acasă cu Hospice - îngrijire paliativă pentru copii

Singurul serviciu de paliație la domiciliu pentru copii a fost lansat recent de către Hospice Casa Speranței.

Doar în București sunt 5000 de copii și 8000 de membri ai familiilor care ar avea nevoie de paliație, estimează Hospice. La nivelul demografic al Bucureștiului, ar trebui să existe, în general, 46 de echipe de intervenție la domiciliu. Sunt doar trei, toate ale Hospice Casa Speranței – două pentru adulți și, acum, una pentru copii.

De la Mirela Nemțanu, director Hospice, aflăm date îngrijorătoare: nu există nici un serviciu public de îngrijire paliativă la domiciliu, nici pentru adulți, nici pentru copii. Statul român, spune Mirela, este obligat să ofere servicii de paliație. Nu o face. În 29 de ani de existență în România, Hospice a avut discuții și negocieri cu 33 de miniștri ai sănătății. Schimbările sunt minore.

Paliația reprezintă ajutorul dat acelor pacienți care se confruntă cu două probleme: boală incurabilă și diagnostic limitat de viață, cu intervenție pe patru piloni principali – medical, psihologic, social și spiritual. Până acum, Hospice oferea îngrijire paliativă pentru copii în centrul de zi din Adunații Copăceni. Pandemia a accelerat lucrurile, a limitat accesul în spitale, a pus copiii în situații inumane și a arătat câtă nevoie au aceștia de servicii specializate la domiciliu, dedicate, realizate de o echipă multidisciplinară.

Am fost cu echipa Hospice pe teren, în vizită la copii și am văzut câtă nevoie au, ei și familiile lor, de un consult medical, de ajutor pe partea socială (cu acte, dosare pentru obținerea drepturilor), cât de important e suportul psihologic și, mai ales, cât de important e să îți fie cineva alături atunci când te confrunți cu o boală limitatoare de viață.

Un reportaj de Cristina Foarfă și Mihai Eremia.

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează