Prezența pe Facebook a senatoarei Diana Șoșoacă este gonflată artificial de pagini administrate din afara României. Montaj: Mona Dîrțu

6 ani de PressOne. Șase feluri în care am protejat adevărul, anulând falsul și dezinformarea

PressOne a împlinit șase ani, în septembrie, 2021. În acești ani, am scris despre ceea ce am considerat că este vital să afle cititorii noștri. Iar unul din fenomenele pe care le-am abordat constant, încă din 2015, a fost propagarea conținutului fals și a dezinformării. 

Pentru a ne continua misiunea, însă, avem nevoie de sprijinul vostru. Avem nevoie de 6000 de abonați, care să doneze, lunar, câte 15 lei

Dacă ne știți povestea, ne puteți ajuta chiar acum să facem, în continuare, jurnalismul onest de care e atât de multă nevoie în România. PressOne este o publicație independentă și ne-ar plăcea să rămânem așa.

Iată un rezumat al impactului materialelor noastre în ceea ce privește combaterea dezinformării. 


Vezi și:

6 ani de PressOne. Avem nevoie de ajutorul a 6.000 de abonați. Îi găsim?

6 ani de PressOne. 6 feluri în care poveștile noastre au contribuit la o Românie mai curată. Cele 100 de texte de investigație ale Emiliei Șercan

6 ani de PressOne. Ajută-ne să sprijinim în continuare societatea civilă

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

  • În următorii doi ani, am urmărit și dezvăluit tactica unor partide din România de a manipula publicul folosindu-se de Facebook și site-uri care pretind că sunt ziare independente. În realitate erau (și sunt) site-uri de casă, de propagandă. 
  • În mai 2020, PressOne desfăcea firele unui montaj dezinformativ rulat zile la rând pe România TV, în timpul lock-down-ului, și care încerca să creeze o realitate alternativă: și anume, că spitalele plătesc oameni să declare decese fictive de COVID. Am arătat atunci că sursa folosită de România TV era o asociație care se ocupase în trecut cu protejarea drepturilor a doi deținuți. Unul dintre aceștia era Liviu Dragnea. CNA a amendat, luni mai târziu, România TV, cu doar 5000 de lei pentru aceste presupuse relatări.
  • Timp de aproape trei ani, între 2016 și 2019, PressOne a publicat săptămânal o rubrică numită „După adevăr”, dedicată înțelegerii de către publicul larg a fenomenului dezinformării și propagării conținutului fals. În cadrul rubricii, am inclus materiale de fact-checking, interviuri și mini-investigații care dezvăluiau publicului cum poate fi manipulat de rețelele sociale și cum se poate proteja de efectele maligne ale minciunilor prezentate ca adevăruri. 
  • În fine, în 2015, PressOne relata adevărul despre un clip devenit viral pe YouTube, în care câțiva tineri „revoltați” lansau un manifest împotriva „străinilor” și acuzau clasa politică din România că a „dat șpagă” pentru a intra în NATO și UE. Și anume că tinerii erau membrii unui club de teatru din Botoșani și fuseseră plătiți de un consultant politic și un blog conspiraționist pentru a citi textele care apărea în video-ul viral. 

* În toate aceste investigații, reporterul PressOne Codruța Simina a beneficiat de ajutorul tehnic al lui Ovidiu Mihalcea, alături de care a fondat Misreport, primul newsletter din România cu știri despre știrile false.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...