Ioana Epure
Director editorial
...are multe pălării - de reporter, de fotograf, de călător. A trecut prin presa scrisă, prin radio și prin televiziune. Dar în spatele tuturor mișcărilor ei aparent haotice stă aceeași curiozitate, care o face deopotrivă să umble cu aparatul foto de gât prin sate africane de vrăjitoare și prin stepa mongolă sau să întrebe oameni obișnuiți de pe stradă: de ce îți e cel mai frică? Ioana descoperit într-o zi că jurnalismul este singurul fel prin care poate să trăiască, măcar pentru câteva minute, în pielea altor oameni, și de atunci nu mai poate să facă altceva.
Academician român, despre sursele științifice privind tehnologia 5G: „Băgați pe Google și scrieți în englezește: «health effects of 5G»”
Am vrut să aflăm ce i-a determinat pe academicienii din România să transmită un comunicat în care avertizează despre tehnologia 5G. Am ajuns la Google...
Karate Kids de Colentina
Ronaldo și Darius Preduț sunt doi copii din Colentina pentru care artele mațiale înseamnă nu doar activitate fizică, ci un mod de gândire care i-a ținut departe de anturajele nepotrivite.
Un an de secetă sau ce se întâmplă când nu-ți mai bate porumbu-n geam
Din cauza secetei, fermierii unt pregătiți să iasă în stradă. Ei susțin că guvernul nu îi ajută suficient să încheie anul agricol fără să dea faliment. Dar cât de gravă e de fapt situația?
Patru povești despre școală și lipsuri. (IV) Încă nu sunt mare-mare
Călina s-a născut în Polonia, într-o familie de romi nomazi, care își plimbau turmele prin Europa. Când avea 6 luni, s-au întors împreună în România, inițial la Rupea, apoi în București. Are 17 ani, un copil de doi ani, dar niciun an de școală.
Patru povești despre școală și lipsuri. (III) Luiza vrea la magazin
Mariana are patru copii pe care vrea să-i țină cu orice preț la școală. Chiar și dacă pentru asta trebuie să-i ducă la o școală pentru copii cu dizabilități.
Patru povești despre școală și lipsuri. (II) Copii și porci
Marina are 38 de ani și crește singură patru băieți. Unul de 19, unul de 18, unul de 16 și unul de 12. În ciuda faptului că are doar o clasă, se luptă zilnic să-și convingă copiii să meargă la școală.
Patru povești despre școală și lipsuri. (I) Ventilatorul de la etajul 4
Cosmin locuiește cu mama sa într-o garsonieră de 12 metri pătrați, în Ferentari. A terminat în anul pandemiei clasa a opta cu zece pe linie, iar la evaluarea națională a terminat cu 9,74, ceea ce înseamnă că va intra cam la orice liceu își dorește. El vrea la Sava.
Cum vrea Ministerul Mediului să reciclăm măștile sanitare nereciclabile
Ce se întâmplă cu cele câteva sute de milioane de măști pe care românii le vor arunca până la sfârșitul anului 2020?
„Mrs. America”, sau cum uneori nu e despre cine câștigă o dezbatere, ci despre câte voci se aud în ea
“Mrs. America” este serialul care în nouă episoade îți spune povestea unuia dintre cele mai importante momente din istoria feminismului, lupta pentru ratificarea ERA (“Equal Rights Amendment”) în Statele Unite, în anii ‘70.
Adrian Despot: „Dacă concertul nostru de la Cluj ar fi avut loc înainte de Covid și ar fi fost făcut de un regizor nebun, ar fi fost un experiment foarte mișto”
După luni întregi în care muzica nu s-a întâmplat decât pe internet, muzicienilor li s-a deschis în sfârșit o portiță către întoarcerea la concerte prin ridicarea restricțiilor asupra evenimentelor în aer liber cu sub 500 de participanți. Iar Vița de Vie a fost prima trupă din România care a testat această formulă de eveniment, pe 6 iunie, în Piața Unirii din Cluj. Sunt măștile, termoscanarea și distanța socială inamicii actului artistic, sau ne putem adapta?
Disciplina chinezească din Dragonul Roșu, pe timp de pandemie
În Dragonul Roșu, viața reîncepe să-și vadă de ale ei. Disciplinat și cu atenție. Iar chinezii apreciază românii mai mult decât am crede.
Ultima săptămână de liniște a nisipurilor
Printre hoteluri-mamut, construcții abandonate, restaurante cu lacătul pus, câini vagabonzi și localnici suspicioși, stațiunile de la Marea Neagră au un aer suprarealist atunci când sunt goale. Absența oamenilor scoate în evidență contrastul dintre frumusețea plajelor și arhitectura comunistă opresivă a clădirilor decrepite, dar îți și permite să remarci că, dincolo de toate astea, în litoralul românesc există un potențial care nu e exploatat cu adevărat, care se pierde în spatele termopanelor albe, gunoaielor ascunse în dosul pensiunilor, mirosului de hamsii și muzicii de la terase și beach baruri.
A doua Înviere a lui Iisus după voia Tomitanului
Din afară, inițiativa ÎPS Teodosie s-a văzut ca o demonstrație de putere a unui preot care s-a pus împotriva autorității statului, a recomandărilor de sănătate publică și care a sfidat până și Patriarhia.
Cum navighezi pe piața sălbatică a testelor de Covid-19
Acum poți face atât teste de anticorpi, prin metoda ELISA, cât și teste PCR, la aproape toate clinicile private și la unele spitale, sau îți poți comanda acasă teste rapide, asemănătoare cu cele de sarcină. Însă cum navighezi proaspăta și sălbatica piață a testelor de Covid-19? Odată aflat în fața atâtor tipuri de teste, cum aleg? Ce tip de informație îmi oferă fiecare? Care e prețul corect pentru test? Și, mai ales, e ok să mă testez de capul meu?
Cine ține lumina aprinsă. Mai mult de 60 de zile de izolare la Centrala Nucleară de la Cernavodă
840 de oameni sunt izolați de mai bine de 60 de zile în campusul centralei nucleare de la Cernavodă. Personalul nu iese sub nicio formă din spațiul alocat și nu are niciun fel de contact cu lumea din afara zonei de izolare. Fără această măsură, care să prevină un focar de coronavirus în sistemul energetic național, românii ar fi avut, cel mai probabil, curent electric cu program în ultimele două luni.