Ioana Epure
Director editorial
...are multe pălării - de reporter, de fotograf, de călător. A trecut prin presa scrisă, prin radio și prin televiziune. Dar în spatele tuturor mișcărilor ei aparent haotice stă aceeași curiozitate, care o face deopotrivă să umble cu aparatul foto de gât prin sate africane de vrăjitoare și prin stepa mongolă sau să întrebe oameni obișnuiți de pe stradă: de ce îți e cel mai frică? Ioana descoperit într-o zi că jurnalismul este singurul fel prin care poate să trăiască, măcar pentru câteva minute, în pielea altor oameni, și de atunci nu mai poate să facă altceva.
Criza miilor de români cu afecțiuni psihice: „Nu îmi dau seama ce sens are existența mea”
Oficial, sunt peste 70 de mii de români care suferă de afecțiuni psihice - aici intră doar cei care au cerut și au primit certificat de handicap. În realitate, se estimează că România este pe locul al treilea în topul țărilor europene în ceea ce privește numărul celor care suferă de o afecțiune psihică. După alte estimări, vorbim chiar de unul din patru români. Am vrut să vedem cum trec ei prin criza provocată de pandemia de Covid-19.
În 2020 Hristos a-nviat la distanță
Universurile bucureștenilor izolați de peste o lună în propriile case sunt legate, în noaptea asta, doar prin ritualurile de Înviere. Credincioșii își amintesc cu tristețe de ritualul slujbei la care n-or să poată merge. Ceilalți își amintesc de ritualurile din familiile pe n-or să le poată vedea: de ciocnit ouă, de cozonacul bunicilor, de noaptea aia în care, din motive greu de înțeles pe vremea copilăriei, părinții te lăsau să stai până târziu.
Între noi și România, coronavirusul
Mulți dintre noi nu și-au imaginat niciodată o lume în care avioanele să nu mai decoleze și granițele să fie închise. Pentru românii blocați în diverse colțuri ale lumii, coronavirusul a tăiat, pentru moment, orice posibilă cale de întoarcere în România.
"Mă credeți dacă vă spun că mâncăm o singură dată în zi?" Poveștile românilor care au rămas fără loc de muncă din cauza coronavirusului
Am vorbit cu câțiva dintre românii care au rămas fără serviciu în ultima lună. Niciunul nu se încadrează în criteriile enunțate de statul român pentru a primi ajutor.
Dumitru Borțun despre reacția autorităților în situații de criză: "Le surprinde și iarna, în fiecare an!"
În situații de criză, comunicarea între stat și cetățeni este esențială pentru ca cetățenii să aibă încredere în deciziile statului, mai ales atunci când drepturile lor fundamentale sunt restricționate atât de profund cum se întâmplă zilele astea. Am vrut să înțelegem ce fac și ce nu fac bine autoritățile, așa că am stat de vorbă cu Dumitru Borțun, profesor universitar doctor la SNSPA.
Instantanee dintr-un București în carantină
Pandemia de coronavirus a pustiit străzile Bucureștiului. Pentru mulți dintre bucureșteni, viața se desfășoară momentan între patru pereți. Pentru alții, care sunt nevoiți să meargă la muncă, ea se desfășoară, mai mult sau mai puțin, la fel ca înainte. Bucureștiul e straniu, dar nu e gol, așa cum tindem să ne imaginăm, uitându-ne pe geam, nostlagici după primăvara care n-a mai fost.
Mărturiile medicilor de la opt spitale din București
Opt medici din opt spitale mari ale Bucureștiului vorbesc despre condițiile în care lucrează în ultimele zile, în așteptarea valului de bolnavi cu Covid-19.
Carantină cu o singură sursă de apă: cișmeaua
În mijlocul pandemiei de coronavirus, mai multe familii care locuiesc în zona Băii Grivița cară apă în case cu bidonul de 5 litri, de la o cișmea din cartier.
Trăiască jurnaliștii vecinului!
Printre cele mai comune sfaturi date de psihologi în această perioadă este acela de a ne protejeza de avalanșa de informații - corecte sau mai puțin corecte - care curge fără oprire înspre noi din toate direcțiile. Dar dacă nu ai această opțiune? Atât despre asta, cât și despre pericolele dezinformării, povestesc pentru PressOne jurnaliști din mai multe redacții din România.
Psihologul Ștefan Feldmann: Dacă îmi spun „asta e o situație dificilă pe care pot să o gestionez”, mintea mea va găsi soluții
Psihologul Ștefan Feldmann ne spune ce strategii putem folosi pentru a ne adapta mai ușor la schimbările uriașe din jurul nostru.
Radu Umbreș, antropolog: Suntem mai vulnerabili la „virușii culturali” decât în fața epidemiilor reale
Am încercat să înțelegem mecanismele panicii, să vedem cum o putem evita dar și cât de raționale pot fi, de fapt, deciziile noastre bazate pe frică într-un context în care credem că ne este amenințat stilul de viață sau chiar viața.
Cum e să fii femeie în Parlamentul României
Am întrebat nouă femei care muncesc în Parlament cum se simt alături de colegii lor și dacă misoginismul dispare dincolo de ușile legislativului.
„colectiv”
“colectiv” este povestea primului an de după incendiul din club, a scandalului Hexi Pharma, a morții lui Dan Condrea, a scandalurilor din Ministerul Sănătății - atât înainte, cât și din timpul guvernului tehnocrat - și a luptei jurnaliștilor cu sistemul, în special a echipei lui Cătălin Tolontan.
"Toți oamenii cu care vorbisem prima oară erau ori morți, ori mult, mult mai bolnavi"
Atunci am început să cercetez cu adevărat problema și am constatat că, de fapt, mulți din oamenii ăia nu fuseseră diagnosticați corect de la bun început. Erau tratați cu antibiotice la care organismul lor avea rezistență.
România în 2050: portocale de Teleorman, tornade și câmpuri de ambrozie
Ți-ai închipuit vreodată Bucureștiul pustiit vara? Dar munții fără pajiști? Și cum ar fi să înlocuim merii cu portocalii la Teleorman? Schimbările climatice ar putea aduce toate acestea în România. Am stat de vorbă cu experți din domenii diferite despre ce ne așteaptă în următorii 30 de ani.