Ioana Epure
Director editorial
...are multe pălării - de reporter, de fotograf, de călător. A trecut prin presa scrisă, prin radio și prin televiziune. Dar în spatele tuturor mișcărilor ei aparent haotice stă aceeași curiozitate, care o face deopotrivă să umble cu aparatul foto de gât prin sate africane de vrăjitoare și prin stepa mongolă sau să întrebe oameni obișnuiți de pe stradă: de ce îți e cel mai frică? Ioana descoperit într-o zi că jurnalismul este singurul fel prin care poate să trăiască, măcar pentru câteva minute, în pielea altor oameni, și de atunci nu mai poate să facă altceva.
VIDEO. PRECIS cu PressOne. Vlad Voiculescu: „Cred că am ac de cojocul oricărui domn sau doamnă care nu respectă ceea pentru mine e dincolo de orice: interesul public”
Aflați din interviul PRECIS cu PressOne cum plănuiește potențialul candidat USR-PLUS să rezolve problema traficului, cum își dorește să arate Bucureștiul în 2028 și despre compromisurile pe care le presupune trecerea de la societatea civilă la politică.
„The Morning Show”: E suficient să spui Me Too?
The Morning Show e un serial cu jurnaliști, dar e despre abuzul de putere, despre ambiție și despre relațiile dintre bărbați și femei la locul de muncă - întâmplător, platoul de filmare al unui matinal de știri
Clădirea pe bile, inginerul cu exces de zel și alte mituri ale siguranței la cutremur: „Poți să mori de sete, chiar dacă nu cade nimic pe tine”
Cutremurul care va veni cu siguranță peste București poate omorî un număr uriaș de oameni, iar orașul este complet nepregătit. Cei de la ARCEN încearcă să compenseze, cât pot, lipsa de reacție a autorităților, printr-o campanie de informare și conștientizare asupra măsurilor pe care trebuie să le luăm în caz de cutremur.
De ce să sprijini și tu ONG-urile în 2020
Dacă vrei să susții un ONG prin donații și nu știi încă unde să-ți trimiți banii, am făcut noi o listă de asociații ale căror povești le-am spus de-a lungul timpului și care sunt conduse de oameni care știu ce fac.
Două seriale (scurte) pentru binge watching în spațiul liminal dintre anul nou și anul vechi
În spațiul atemporal dintre Crăciun și Revelion ai putea să te îndopi cu cozonac și filme serioase. Sau ai putea să te uiți la unul din serialele astea două, care n-au nicio treabă cu viața reală, dar, în același timp, aruncă o privire mai lucidă asupra ei decât multe altele care se pretind a fi cu picioarele pe pământ, dar care tot ce fac este să arunce o privire superficială și moralistă asupra unei probleme ce, în sine, are nu doar o componentă pragmatică, ci și una profund spirituală: sănătatea mintală.
[Podcast] Nevăzuții, episodul 2: Printre umbre
„Printre umbre” este al doilea episod din podcastul „Nevăzuții”, un serial PressOne despre toți oamenii pe lângă care trecem în fiecare zi, pe care îi vedem, dar pe care nu îi privim cu adevărat decât foarte rar. Gili e pictor și locuiește într-un sat din vecinătatea Bucureștiului, într-o casă veche. Are 52 de ani, dintre care 25 de ani de internări repetate la psihiatrie. Este doar unul dintre cei 73 de mii de români care suferă de afecțiuni psihice - iar aceștia sunt doar cei care au cerut și au primit certificat de handicap. Cam cât populația orașului Bistrița.
Mărturia unui marinar român aflat pe nava Remas, atacată de pirați în Golful Mexic
Marinarii români aflați pe navele străine sunt, de obicei, ai nimănui. Nu știe nimeni de ei, nici măcar atunci când sunt atacați de pirați. Iar aceasta arată măsura de interes cu care sunt priviți cetățenii români de către autoritățile române.
România digitală - Bogdan Ivănel de la Code for Romania: "Competiția instituțională pe banii contribuabililor e stupidă"
Ce îl poate determina să se întoarcă în țară pe un tânăr care a făcut un master la Oxford în Studii Est-Europene, un al doilea master la Utrecht, în Drept Public Internațional și un doctorat la Berkley?
"Câinele de lucru e un câine fericit"
În România, câinii de lucru sunt încă o raritate. PressOne relata în luna mai că există doar aproximativ 50 de câini-ghid pentru cei 100.000 de nevăzători din România. În cadrul Autorității Vamale există doar în jur de 40 de câini de lucru. Alex Ioniță, șeful structurii de echipe canine din cadrul Autorității Vamale, este unul din oamenii care lucrează, zi de zi, cu astfel de câini. De la el am aflat că pregătirea unui câine de detecție e un proces care implică antrenamente constante, dar și o relație foarte strânsă între om și animal. Și, cel mai important, că în afara jobului câinii stau cu stăpânii lor acasă, se joacă și merg cu ei în concedii, și că atunci când se pensionează (în jurul vârstei de 8-10 ani), sunt adoptați și rămân împreună cu oamenii cu care au lucrat de-a lungul timpului. Împreună cu Alex, am fost la Vama Giurgiu pentru a vedea cum se desfășoară o zi de lucru din viața unui câine de lucru.
Cu candidatul pe drum: povestea unei campanii prezidențiale africane
Pe continentul african, alegerile sunt la extrema opusă: pasionale, cu puține subtilități, cu mult contact direct între public și candidați și, nu de puține ori, animozități între tabere.
România digitală. Olivia Vereha de la Code for Romania: "Ne temem de joburile viitorului, dar nimeni nu se pregătește pentru ele"
Invitați de viitorul guvern la consultări în vederea elaborării noului program de guvernare, experții digitali au depus un document cu șapte propuneri de politici publice care ar putea transforma rapid România.
Cum ne-a amețit cu ambrozie comandamentul de război al doamnei Firea
Comandamentul de luptă contra ambroziei anunțat de Gabriela Firea are zero rezultate după mai bine de o lună de la înființare. Ambrozia e tot acolo, iar în lunile care urmează va fi și mai greu de eradicat.
Apocalipsa modernă nu face zgomot
Filmele post-apocaliptice au oglindit mereu fidel fricile oamenilor, iar apocalipsele au venit în forme variate care au reflectat panicile de moment ale societății. Years and Years se înscrie într-o lungă tradiție de nenorociri, dar sperie tocmai prin realismul său.
[Podcast] Nevăzuții, episodul 1: Păcatele femeilor
„Păcatele femeilor” este primul episod din podcastul „Nevăzuții”, un serial PressOne despre toți oamenii pe lângă care trecem în fiecare zi, pe care îi vedem, dar pe care nu îi privim cu adevărat decât foarte rar.