În Pasajul Universității e liniște.

E vineri dimineața, cei mai mulți locuitori ai Bucureștiului sunt închiși în propriile case, iar podeaua se usucă în sfârșit fără urme de pași.

Instantanee dintr-un București în carantină

Știri

27/03/2020

De marți, 24 martie, România e în carantină. Ceea ce înseamnă că nu mai putem ieși pe stradă când vrem, cum vrem, ci doar pentru motive foarte clare și chestiuni care nu suportă amânare.

Pentru a se asigura că românii respectă restricțiile de circulație, autoritățile au împânzit orașul cu polițiști, jandarmi și militari, care opresc trecătorii și le cer declarația pe propria răspundere prin care fiecare justifică motivul pentru care a ieșit.

Așa că pentru mulți dintre bucureșteni, viața se desfășoară momentan între patru pereți. Pentru alții, care sunt nevoiți să meargă la muncă, ea se desfășoară, mai mult sau mai puțin, la fel ca înainte. Bucureștiul e straniu, dar nu e gol, așa cum tindem să ne imaginăm, uitându-ne pe geam, nostalgici după primăvara care n-a mai fost.

Deși, dacă ascultăm cu atenție în miezul nopții tăcute, o să auzim, în sfârșit în orașul ăsta, păsările. Primăvara a venit. Doar nu pentru oameni.

Violența psihologică este partea ascunsă a aisbergului violenței de gen, greu de demostrat și cu efecte de lungă durată FOTO: Ilustrație generată cu ChatGPT 4.0

Mărturia unei supraviețuitoare a violenței psihologice: „Preferam să mă bată, era mult mai ușor de explicat”

29 de ani a durat căsnicia Gabrielei cu un bărbat care exercita asupra ei acte de violență psihologică, din cauza cărora devenise „o arătare de om” într-un corp care simțea că nu-i mai aparține.

Unele fapte sunt documentate chiar de membri, pe Instagram, TikTok și grupuri de Telegram, unde postează filmulețe în care agresează oameni ai străzii, romi și imigranți - toți fiind catalogați drept subumani. foto: captură Telgram

EXCLUSIV. Tineri români, recrutați pe Telegram de o grupare neonazistă din Republica Moldova care îi îndeamnă să ucidă „subumani” și să facă trafic de droguri pentru „cauză”

Un neonazist din Republica Moldova recrutează tineri români, majoritatea de liceu, pe Telegram. Recruții sunt puși să bată oameni ai străzii, să vandalizeze monumente evreiești și să-și ucidă "dușmanii", iar acțiunile lor sunt recompensate cu puncte, asemenea unui joc video.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

echipa pressone

Avem nevoie de ajutorul tău!

Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.

De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.

Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.

Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Share this