E Noaptea de Înviere.
Iar străzile din București sunt nefiresc de pustii.
În 2020 Hristos a-nviat la distanță
Știri
19/04/2020
Din curțile unde locuiesc la un loc mai multe generații se aud râsete și clinchete de pahare. Din blocurile mamut ale cartierelor bucureștene nu se aude nimic - dar în spatele fiecărui pătrățel luminat de fereastră se poate intui un întreg univers.
Universurile bucureștenilor izolați de peste o lună în propriile case sunt legate, în noaptea asta, doar prin ritualurile de Înviere. Credincioșii își amintesc cu tristețe de ritualul slujbei la care n-or să poată merge. Ceilalți își amintesc de ritualurile din familiile pe care n-or să le poată vedea: de ciocnit ouă, de cozonacul bunicilor, de noaptea aia în care, din motive greu de înțeles pe vremea copilăriei, părinții te lăsau să stai până târziu.
Anul ăsta, ritualurile au lipsit. Lumina a fost împărțită, în fiecare parohie, de un preot însoțit de cinci voluntari, iar slujbele s-au oficiat fără public. Bunicii au rămas singuri cu cozonacii lor.
"Hristos a-nviat!", strigă preotul în fața unui bloc cu zece etaje dintr-un cartier bucureștean. "Adevărat a-nviat!" îi răspund oamenii de la geamuri. Nu-s toți în același loc fizic. Dar, cumva, sunt împreună.
"Ne aflăm din nou într-una din perioadele de sărbătoare, în care fericirea este pe buzele tuturor. În restul timpului însă, ne urăm doar sănătate, ca şi cum fericirea ar fi rezervată sărbătorilor", spunea Vintilă Mihăilescu acum câțiva ani, tot în perioada Paștelui.
În 2020, ne urăm din nou sănătate. Fericirea mai poate aștepta.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this