E Noaptea de Înviere.

Iar străzile din București sunt nefiresc de pustii.

În 2020 Hristos a-nviat la distanță

Știri

19/04/2020

Din curțile unde locuiesc la un loc mai multe generații se aud râsete și clinchete de pahare. Din blocurile mamut ale cartierelor bucureștene nu se aude nimic - dar în spatele fiecărui pătrățel luminat de fereastră se poate intui un întreg univers.

Universurile bucureștenilor izolați de peste o lună în propriile case sunt legate, în noaptea asta, doar prin ritualurile de Înviere. Credincioșii își amintesc cu tristețe de ritualul slujbei la care n-or să poată merge. Ceilalți își amintesc de ritualurile din familiile pe care n-or să le poată vedea: de ciocnit ouă, de cozonacul bunicilor, de noaptea aia în care, din motive greu de înțeles pe vremea copilăriei, părinții te lăsau să stai până târziu.

Anul ăsta, ritualurile au lipsit. Lumina a fost împărțită, în fiecare parohie, de un preot însoțit de cinci voluntari, iar slujbele s-au oficiat fără public. Bunicii au rămas singuri cu cozonacii lor.

"Hristos a-nviat!", strigă preotul în fața unui bloc cu zece etaje dintr-un cartier bucureștean. "Adevărat a-nviat!" îi răspund oamenii de la geamuri. Nu-s toți în același loc fizic. Dar, cumva, sunt împreună.

"Ne aflăm din nou într-una din perioadele de sărbătoare, în care fericirea este pe buzele tuturor. În restul timpului însă, ne urăm doar sănătate, ca şi cum fericirea ar fi rezervată sărbătorilor", spunea Vintilă Mihăilescu acum câțiva ani, tot în perioada Paștelui.

În 2020, ne urăm din nou sănătate. Fericirea mai poate aștepta.

La BMW, roboții au dominat de mult timp liniile de producție. foto:  Fabian Sommavilla

Reportaj din Germania, țara automobilelor: impresii despre o industrie în pragul colapsului, care pierde competiția cu producătorii auto din China

În timp ce industria auto germană se clatină, cea chineză este în plină expansiune. Ieșirea din criză se anunță a fi dificilă și va necesita probabil o schimbare de ansamblu a societății.

Unele fapte sunt documentate chiar de membri, pe Instagram, TikTok și grupuri de Telegram, unde postează filmulețe în care agresează oameni ai străzii, romi și imigranți - toți fiind catalogați drept subumani. foto: captură Telgram

EXCLUSIV. Tineri români, recrutați pe Telegram de o grupare neonazistă din Republica Moldova care îi îndeamnă să ucidă „subumani” și să facă trafic de droguri pentru „cauză”

Un neonazist din Republica Moldova recrutează tineri români, majoritatea de liceu, pe Telegram. Recruții sunt puși să bată oameni ai străzii, să vandalizeze monumente evreiești și să-și ucidă "dușmanii", iar acțiunile lor sunt recompensate cu puncte, asemenea unui joc video.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

echipa pressone

Avem nevoie de ajutorul tău!

Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.

De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.

Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.

Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Share this