ÎN ABSENȚA OAMENILOR, VEZI ÎN SFÂRȘIT LITORALUL CARE AR FI PUTUT SĂ FIE.
ÎN ABSENȚA OAMENILOR, VEZI ÎN SFÂRȘIT LITORALUL CARE AR FI PUTUT SĂ FIE.
Ultima săptămână de liniște a nisipurilor
Viața
31/05/2020
Printre hoteluri-mamut, construcții abandonate, restaurante cu lacătul pus, câini vagabonzi și localnici suspicioși, stațiunile de la Marea Neagră au un aer suprarealist atunci când sunt goale.
Absența oamenilor scoate în evidență contrastul dintre frumusețea plajelor și arhitectura comunistă opresivă a clădirilor decrepite, dar îți și permite să remarci că, dincolo de toate astea, în litoralul românesc există un potențial care nu e exploatat cu adevărat, care se pierde în spatele termopanelor albe, gunoaielor ascunse în dosul pensiunilor, mirosului de hamsii și muzicii de la terase și beach baruri.
Stațiunile românești ar putea fi chiar frumoase.
În ultimele zile de liniște de dinainte de startul sezonului 2020, fantoma litoralului care ar fi putut să fie s-a arătat călătorului norocos și nostalgic după ceva ce, de fapt, n-a fost niciodată.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Vama Veche pare singura stațiune care se schimbă de la un sezon la altul, care se adaptează, cu flexibilitatea unui organism viu, la nevoile oamenilor care o vizitează aproape an de an.
E și singura unde am găsit oameni, deși e greu de zis unde mănâncă și unde dorm. Unii ne-au cerut o țigară și ne-au întrebat dacă avem chef de vorbă. Alții lucrau de zor la construcția teraselor, și depănau amintiri despre cum era Vama pe vremuri, înainte să se apuce lumea s-o salveze.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în weekendul 13-15 decembrie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, Strada Fericirii în Cluj-Napoca, Harababura în Timișoara și bazar caritabil în Iași. Tu ce faci în weekend?
Dar adevărul este că, după ani de zile în care lumea s-a tot chinuit cu proiectul ăsta, Vama Veche pare să se fi salvat singură.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Ceea ce nu se poate spune și despre celelalte stațiuni din sudul litoralului românesc.
În special despre Saturn și Venus, care sunt la fel de deprimante goale cum sunt și în miezul verii, pentru că oricum nu se schimbă mare lucru în ele de la an la an.
Și-ar putea fi salvate, cel mult, doar de o apocalipsă care să mai facă loc și de oameni printre construcțiile de beton care le sufocă.
De fapt, Cap Aurora are un iz aproape grecesc și ar putea fi o oază de liniște între două stațiuni gălăgioase, Venus și Jupiter, dacă plaja ar fi mai îngrijită.
Micul drum (ocazional îngustat la o singură bandă) care leagă Saturn de Olimp, paralel cu marea, ar putea fi un traseu minunat de plimbare, dacă vara n-ar fi ocupat de mașini parcate.
Plajele mai mici, din satele de la malul mării, ar putea fi refugiile perfecte pentru cei care fug de aglomerație, dacă oamenilor nu le-ar fi teamă că prin simpla lor prezență nu le-ar transforma în viitoare puncte fierbinți pe hărțile dezvoltatorilor imobiliari.
Pe litoralul românesc, ar putea găsi fiecare câte ceva: și familiștii, și hipioții, și clubberii, și toți ceilalți oameni care nu-s nimic din toate astea sau sunt toate la un loc.
Dar litoralul românesc nu este litoralul care ar fi putut să fie.
Este, din păcate, locul de care fug mulți români, speriați de kitsch, de prețurile exorbitante, serviciile proaste, mizeria și aglomerația născute din lăcomia afaceriștilor din turism. Și este locul în care nici pandemia nu îi va ține pe mulți români care, chiar și vara asta, abia așteaptă relaxarea restricțiilor ca să fugă în Grecia sau în Bulgaria.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this