Biroul Electoral Sector 1. Foto: Lucian Muntean

Cum s-au numărat voturile în Capitală. Membrii PNL și USR PLUS denunță metode de fraudare a alegerilor

Acuzațiile lansate începând de luni seara, cum că la București, în mai multe sectoare, numărătoarea voturilor ar fi fost fraudată, sunt susținute de mai multe mărturii ale membrilor PNL și USR PLUS.

Am vrut să răspundem la câteva întrebări:

  • Cum se numără corect voturile și cum se fac procesele verbale pe secții? Cum puteau fi fraudate alegerile, în acest context?
  • La ce folosesc acele coduri QR despre care s-a arătat că ar fi fost decupate și atașate altor procese verbale?

Între timp, reacția oficială a Biroului Electoral Central lipsește.

Eu nu pot să răspund decât în baza unui comunicat scris, emis de BEC

Purtătorul de cuvânt BEC

„Procese verbale semnate de delegați într-un fel, în baza de date apar în alt fel

Deputatul USR PLUS Claudiu Năsui spune că, la București, formațiunea politică pe care o reprezintă a fost cu siguranță dezavantajată în mai multe secții de votare. 

Diferențele pe care le-am găsit sunt sistematice în defavoarea USR-ului, cu câteva sute de voturi. Pare puțin bizar, că dacă erau greșeli aleatorii te-ai aștepta să-ți mai dea și în plus, și-n minus. 

Sunt nereguli la Sectoarele 1, 4 și 5. Procese verbale semnate de delegați într-un fel, în baza de date apar în alt fel”, a declarat Năsui. 

Claudiu Năsui a explicat pentru PressOne care sunt procedurile aplicate într-o secție de votare și cum crede USRPLUS că au ajuns să fie măsluite unele procese verbale completate după numărarea voturilor.

Cum se numără voturile

„Ce se întâmplă: după ce s-a închis secția se deschid urnele, se scot voturile și începe procesul de numărare. Și după câteva ore de numărare a tuturor buletinelor, cifrele sunt trecute cu creionul, mai întâi pe o ciornă, un proces verbal ciornă. 

Se face calculul să se vadă dacă iese cheia, adică dacă se potrivesc numărul de buletine aduse, anulate, albe, oameni care au votat, trebuie să se potrivească toate cifrele acelea și să-ți iasă ceea ce se numește cheia de votare, moment în care, dacă iese, se scrie pe un proces verbal cu pixul și se semnează de toată lumea. 

Și ăsta este punctul cheie: se introduce de către președintele secției de votare în tabletă și în baza de date. ”

Cum s-ar frauda alegerile

„În momentul acesta, unii președinți au greșit, să zicem, și au trecut cifra USR-ului la alt partid. 

Astfel, cheia totală a dat în continuare, că n-a apărut nimic în plus sau în minus, dar voturile unui partid au fost permutate cu ale altuia. Și astfel avem cazuri în care PSD, să zicem, e pe locul 3, USR-PLUS e pe locul I, și au trecut invers, voturile USR-PLUS la PSD și invers. 

Și așa, pe cheia de votare nu-ți dai seama. Sau au trecut voturile USR-PLUS la un partid care n-a făcut pragul. Și dacă delegatul nostru USR-PLUS n-a fost atent, s-a dus la baie, a fost ținut de vorbă de un alt coleg, el a semnat un Proces Verbal cu o sumă corect numărată probabil, după care nu mai e transmisă corect în baza de date. 

Aveam vreo 30-40 de secții, nu neapărat cu probleme, dar unde ne uităm, și mai sunt cele cu aberații statistice. De exemplu, voturi pentru USR-PLUS și PNL, dar zero voturi pentru Nicușor Dan.

Sau voturi pentru candidatul dreptei, dar zero la USR-PLUS. Sau discrepanțe foarte mari. Când 200 de oameni nu votează nici USR-PLUS, dar îl votează pe Nicușor Dan.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Unele din astea le putem proba, unele or să rămână la stadiul de aberații statistice, trădează ceva, dar nu putem demonstra mai mult. Ca în 2016, când am pierdut în sectorul 1 fix în secțiile în care n-aveam delegați.”


Surse din PNL au mai arătat pentru PressOne că în unele secții de vot, reprezentanții nu au fost suficient de bine pregătiți și au plecat înainte să efectueze numărătoarea paralelă completă sau să obțină copii după procesele verbale încheiate în urma numărării votului.

E o lipsă de experiență și organizare, sunt unii oameni care au ajuns abia de puțin timp în organizații și nu știu exact la ce să fie atenți. E pandemie și oamenii au fost învățați ce au de făcut prin video, unii au plecat acasă înainte de terminarea procedurilor…”, a explicat sursa citată.

Metoda Maradona la Sectorul 5

Cristian Băcanu, candidatul PNL susținut de USR-PLUS al Sectorului 5, spune însă că metoda de fraudare a voturilor în sectorul său a fost diferită de cea de la Sectorul 1. Potrivit acestuia, voturile PNL-USR-PLUS ar fi fost furate prin metoda Maradona.

Cristian Băcanu candidatul alianței PNL și USR-PLUS la primăria Sectorului 5. Foto Lucian Muntean

„La noi cred că l-au făcut pe Maradona, ne-au făcut pur și simplu pe hârtie. Adică au schimbat numărul când au completat procesul verbal. De exemplu, Piedone avea 80, eu aveam 100, au pus la Piedone 160, la mine 20. Deci când au scris procesele verbale, ori i-au păcălit pe ai mei din secție ori au fost în complicitate.

La secția 930 am găsit ieri 91 de voturi furate de la PNL. Într-o singură secție, 91 de voturi înseamnă 20%. Și am descoperit pentru că nu mi se pupau niște cifre și am făcut un control din oficiu prin care au renumărat vot cu vot.

Iar la secția asta, la 930, au găsit că Partida Romilor avea în saci patru voturi și pe hârtie 85, Partida Romilor susținându-l pe Piedone. Iar un vot de la mine era în teancul lui Piedone. Asta se cheamă Maradona, când îți mută voturile în alte teancuri.

Nu e aceeași metodă ca la Clotilde, acolo au modificat procesele verbale. Dar la mine problema a fost la oamenii din secție. La 930 e foarte clar că reprezentanții PNL nu și-au făcut treaba și nu e exclus ca și în alte secții situația să fie similară. 

Oricum, am făcut plângere penală și am cerut renumărarea totală a voturilor din Sectorul 5 pentru că sunt cel puțin 40 de secții cu diferențe de-astea”, a explicat Băcanu.

„Nu am văzut nicio poziție publică din partea AEP

Septimius Pârvu, reprezentant al ONG-ului Expert Forum, care a monitorizat alegerile locale, spune că așteaptă reacțiile instituțiilor oficiale la problemele semnalate.

Tensiuni în cursul zilei de marți în fața Biroului Electoral Sector 1. Foto: Lucian Muntean

Cred că în primul rând suntem un pic în ceață, pentru că nici nu avem vreo poziție a autorităților care se ocupă cu aceste aspecte. Nu am văzut nicio poziție publică din partea AEP-ului, care a gestionat procesul de centralizare, poate ne-ar fi ajutat să înțelegem mai bine care e problema, de exemplu, cu QR codurile, pentru că s-a tot discutat.

Întrebarea e ce s-a întâmplat de fapt acolo.

Asta ar trebui să ne explice Biroul Electoral de Sector, pentru că nu am văzut declarații din partea dânșilor, și dânșii sunt cei care trebuie să gestioneze procesul la urma urmei. Ar trebui să ne zică totuși, după atâta timp, ce s-a întâmplat acolo”, a explicat Pârvu.

Potrivit lui, există încă secții unde nu au fost livrate procesele verbale finale și e greu de spus, în aceste condiții, ce s-a întâmplat.

Mie mi se pare foarte ciudat că în acest moment nimeni nu comunică. Toată lumea își dă cu părerea. În primul rând Biroul Electoral de Sector – dacă a doua zi după-amiaza ai totuși secții unde nu s-a închis procesul verbal, îți pui totuși niște semne de întrebare. 

Septimius Pârvu – expert forum

Acesta a explicat și ce se întâmplă cu acele QR coduri despre care s-a vorbit de ieri până astăzi.

Fiecare foaie are un QR code diferit, care îți arată, în momentul în care scanezi, numărul paginii și numărul total de pagini. Ele sunt folosite pentru a valida paginile respective, adică în momentul în care se verifică datele la biroul electoral de circumscripție, se verifică și acele QR coduri.

Nu este ok să decupezi un QR code să-l pui deasupra. În momentul în care se întâmplă asta, ce ne poate arăta este că putem să luam un proces verbal original, să-l modificăm și să punem QR codul deasupra. De-asta e important să ne uităm pe procesele verbale care au plecat din secții, datele provizorii.

Clotilde Armand, aflată luni seara la sediul biroului Electoral de Sector a explicat pentru PressOne că există o anchetă a poliției în curs de desfășurare și că așteaptă rezultatul acesteia pentru a înțelege concluzia. Între timp, au apărut mai multe astfel de acuzații de posibilă fraudare a alegerilor.

Nu e nicio problemă la noi, nu putem face nicio declarație pe acest subiect pentru că noi nu știm că ar fi ceva în neregulă,” a declarat un reprezentat al Biroului Electoral Sector 1 ieri seară pentru PressOne, după care a închis telefonul.

La ora scrierii articolului, conform datelor parțiale de la AEP, Clotilde Armand avea 35.701 de voturi, comparat cu cele 34.628 de voturi ale lui Daniel Tudorache.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...