Captură de ecran din videoul publicat de Clotilde Armand
Captură de ecran din videoul publicat de Clotilde Armand
28/09/2020
Clotilde Armand îl acuză pe primarul PSD Tudorache de tentativă de fraudă electorală
La ora 21, în seara zilei de duminică, 27 septembrie, exit-poll-ul CURS-Avangarde o dădea câștigătoare pe Clotilde Armand, la o distanță apreciabilă de al doilea clasat, Daniel Tudorache. Cele 48 de procente ale candidatei USR-PLUS nu aveau cum să fie atacate de cele 36.5 procente ale candidatului PSD.
Dar, pe măsură ce s-au numărat voturile, în cursul nopții, ecartul a început să scadă. Nu e neapărat de mirare, având în vedere că mai toate numerele exit-poll-ului au fost departe de marja de eroare. Totuși, de la o diferență de 7.5 puncte procentuale, s-a ajuns la doar sub un procent, exprimat în circa 1400 de voturi, cu 92% dintre cele 91.000 de voturi numărate.
Numărătoarea paralelă a USR-PLUS arăta că această diferență se păstrează până la sfârșit, în timp ce Daniel Tudorache afirma că numărătoarea paralelă a PSD îi dă un avans de 200 de voturi.
Atâta doar că încetineala uluitoare cu care au fost validate procesele verbale de către BEC a pus mari semne de întrebare. Pentru ca, la ora 17, Clotilde Armand să acuze actualul primar al sectorului 1 de o încercare de fraudă.
Într-un comunicat al Poliției Capitalei, se afirmă că „Astăzi, în jurul orei 15: 45, Secția 4 Poliție a fost sesizată prin sistemul 112 cu privire la faptul că un bărbat, candidat al unui partid politic pentru funcția de consilier, ar fi fost văzut iesind din clădirea unde a funcționat un birou electoral al sectorului 1, de către mai mulți reprezentanți ai altor partide politice, având asupra sa mai multe procese verbale. Persoanele în cauză au fost identificate și sunt conduse la sediul Secției 4 Poliție pentru stabilirea situației de fapt și de drept.”
Poliția nu a putut lămuri ce anume s-a întâmplat cu acele procese verbale, dacă erau copiile PSD sau dacă erau procesele verbale originale. Cert este că, deși au trecut peste 21 de ore de la încheierea votului în sectorul 1, încă nu s-a stabilit oficial cine a câștigat alegerile.
Clotilde Armand, aflată la sediul biroului Electoral de Sector a explicat pentru PressOne că în acest moment există o anchetă a poliției în curs de desfășurare și că așteaptă rezultatul acesteia pentru a înțelege concluzia. Până la momentul de față, rezultatele de la Sectorul 1 nu au fost trimise către Biroul Electoral Central, însă candidatul USR-PLUS susținut de PNL susține că toate rapoartele și procesele verbale de la numărătoare arată clar o diferență de cel puțin 1000 de voturi în favoarea sa.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Nu s-a finalizat procesul aici la BES, deci la Biroul Electoral Central nu s-a trimis încă nimic. Noi de-aia eram aici și am reușit să surprindem această neregulă, cu acest individ care a ieșit din Biroul Electoral de Sector ca să intre în departamentul de salubritate al Primăriei Sector 1, cu un teanc de procese verbale orginale, ștampilate.
Este poliția aici, jandarmeria, e o anchetă în curs de desfășurare, așteptăm și noi rezultatul.
Noi nu ne-am atins de acele procese verbale, deci nu știm exact dacă erau procesele verbale care aparțin de BES sau dacă sunt exemplarele PSD și atunci nu e clar de ce ieșeau din BES să meargă la primărie, că aici nu e sediu de partid, e o direcție a primăriei.
VIDEO. Cum a transformat Radioul Public mesajul de adio al unui tânăr într-o știre falsă despre droguri
PressOne arată cum mesajul de adio al unui tânăr a fost trunchiat, astfel încât să fie transmis un mesaj diferit decât mesajul original.
Apa potabilă sau cum a devenit meteorologia cea mai redutabilă armă din lumea spionajului arctic. Studiu de caz: Groenlanda, noua obsesie imobiliară a lui Donald Trump
Încălzirea globală pune, în același timp, Groenlanda, într-o poziție dramatică și privilegiată: 10% din rezervele de apă potabilă se află aici, pe această insulă. În plus, încălzirea globală și topirea gheții ar putea face mai facil accesul la zăcămintele de uraniu și platină, plus potențialele rezerve de petrol și gaze.
Ca să înțelegeți, noi suntem aici într-o clădire care are la etajul 1 sediul Biroului Electoral al Sectorului 1 și la etajul 2 este departamentul de salubritate al Primăriei Sector 1.
Ce e interesant e că candidații noștri nu aveau voie să fie în BES, deci în mod normal nimeni care nu aparține de BES nu ar fi avut voie să aibă acces acolo sau să iasă din BES. Nu știm cine e acel domn, o să spună asta ancheta.
În acest moment sunt două întrebări mari. Ce se întâmplă la BES? Și a doua întrebare e de ce e primăria implicată în asta?
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Dar nu are cum să se răstoarne rezultatul, este imposibil. Numărătoarea noastră arată clar că am câștigat. Doar dacă e vorba de fraudă se poate schimba rezultatul”, a explicat Armand.
Biroul Electoral al Sectorului 1 a declarat pentru PressOne că nu are nicio informație cu privire la acest incident și că nu a fost raportată nicio problemă.
"Nu e nicio problemă la noi, nu putem face nicio declarație pe acest subiect pentru că noi nu știm că ar fi ceva în neregulă," a declarat un reprezentat al Biroului Electoral Sector 1 după care a închis telefonul.
La ora 21:00, conform datelor parțiale de la AEP, Clotilde Armand avea 35506 de voturi, comparat cu cele 34339 de voturi ale lui Daniel Tudorache.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this