Ioana Epure
Director editorial
...are multe pălării - de reporter, de fotograf, de călător. A trecut prin presa scrisă, prin radio și prin televiziune. Dar în spatele tuturor mișcărilor ei aparent haotice stă aceeași curiozitate, care o face deopotrivă să umble cu aparatul foto de gât prin sate africane de vrăjitoare și prin stepa mongolă sau să întrebe oameni obișnuiți de pe stradă: de ce îți e cel mai frică? Ioana descoperit într-o zi că jurnalismul este singurul fel prin care poate să trăiască, măcar pentru câteva minute, în pielea altor oameni, și de atunci nu mai poate să facă altceva.
Cum se pregătește România pentru un posibil aflux de refugiați ucraineni. Vasile Dîncu: “Noi am fost pregătiți și în 2014 și n-au venit migranți”
Ministrul Apărării, social-democratul Vasile Dîncu, susține la PressOne că de fapt România nu se așteaptă ca un număr prea mare de ucraineni să ajungă în țară, chiar dacă statul face planuri și pregătește „mii de locuri de cazare”.
Cei trei care au speriat vestul Africii. O echipă din România la raliul Budapest-Bamako
Povestea celor trei români care vor participa în 2022 la unul dintre cele mai dificile raliuri de amatori din lume, raliul Budapest-Bamako.
În ziua în care m-am decis să merg la terapie, mi-am dat seama că am nevoie de cuvinte
Am intrat prima oară în cabinetul terapeutului meu într-o zi de martie. Era soare afară și, în timp ce așteptam pe canapeaua de la recepție aveam în minte imaginea aia din filme a pacientului care stă întins pe canapea și povestește, în timp ce terapeutul, neapărat bătrân, bărbos și îmbrăcat în costum, notează în carnețel observații din care va extrage, la sfârșitul sesiunii, un diagnostic care îi va transforma complet viața omului de pe canapea.
Centrul Digital pentru Femei sau cum înveți să scrii un email la 87 de ani
Într-o țară în care un român din șapte nu a utilizat niciodată internetul, programele de alfabetizare digitală ale societății civile sunt mai importante ca niciodată, în special în grupurile vulnerabile.
Exclusiv. Criza migranților de la graniță, văzută de activiștii din Belarus și Polonia: „Sunt în continuare mii de migranți în Belarus și toți vor să treacă în Polonia”
Mii de oameni veniți din Orientul Mijlociu sau Africa au fost transformați în ultimele săptămâni în masă de manevră, iar criza migranților de la granița dintre Belarus și Polonia are deja nuanțe cu mult mai complicate decât valul de refugiați din 2015-2016. Activiști și jurnaliști din Polonia și Belarus explică pentru PressOne de ce.
Voci pentru mâini. Cum îmbunătățește tehnologia viețile persoanelor surde
Pentru 20 de mii de oameni din România limbajul semnelor este o limbă maternă, prin care au nevoie să comunice, dar pe care, din păcate, puțini auzitori o înțeleg. Prin aplicația „Voci pentru mâini, tehnologia a ajutat la construcția unei punți de comunicare altă dată imposibilă.
Ministerul bogăției naționale (I): Statul român ignoră o donație esențială de teste de tuberculoză, dar plătește pentru același produs de 10 ori mai mult decât valorează pe piață
12.000 de teste rapide pentru diagnosticarea tuberculozei, donate României de către Fondul Global, se află în acest moment la Seul, în Coreea de Sud și așteaptă ca Ministerul Sănătății din România să le ridice. În același timp, România cumpără exact același tip de test cu prețuri și de 10 ori mai mari decât cel de la producător.
6 ani de PressOne. Ajută-ne să sprijinim în continuare societatea civilă
PressOne a documentat de nenumărate ori poveștile oamenilor ale căror vieți au fost schimbate în bine de intervenția societății civile, dar și importanța muncii organizațiilor non-guvernamentale pentru schimbarea în bine a societății românești.
Nomazii digitali, dezrădăcinații lumii noi. Poveștile oamenilor care și-au mutat viețile în valize
Cum arată viețile oamenilor care, de când lucrează de la distanță, și-au pus viețile în valize și călătoresc prin toată lumea. Și ce impact are asta asupra societăților în care aleg să locuiască și să muncească.
Ordonanța 74: taxă pe uter, concedii medicale plafonate și mai multă birocrație pentru medicii de familie
O ordonanță de urgență care a intrat în vigoare pe 1 august 2021 transformă concediile medicale într-o cursă cu obstacole care îi plimbă pe oameni de la un medic la altul, le plafonează pe cele mai multe la maxim trei salarii minime pe economie și creează confuzie.
6 ani de PressOne. Avem nevoie de ajutorul a 6.000 de abonați. Îi găsim?
PressOne e un proiect de presă independentă care nu poate rezista fără sprijinul constant al cititorilor săi. Avem mare nevoie de ajutorul tău. Serios și fără ocolișuri.
REPORTAJ: Afgani, turism și pandemie. Noua și vechea migrație în insula Lesbos
Insula Lesbos se află la intersecția tragediilor internaționale, politicilor de migrație și eforturilor umanitare. Am fost în taberele de refugiați din insulă pentru a înțelege ce s-a întâmplat și, poate, ce urmează să se întâmple cu migranții afgani care vor fugi înspre Europa în urma retragerii trupelor SUA din țară.
Reportaj din Atena: foc și solidaritate umană
Pădurile Atenei ard, dar locuitorii orașului au strâns rândurile într-un val de solidaritate socială.
Cercul ignoranței: cum îi condamnă statul român la sărăcie pe cei deja excluși de societate. „Instituțiile care aplică amenzi îi țintesc pe oamenii cei mai vulnerabili”
O parte din beneficiile sociale menite să îi scoată pe cei mai vulnerabili dintre noi din cercul sărăciei sunt suspendate automat în situația în care aceștia primesc amenzi. Însă ei sunt și cei mai predispuși la amenzi, mai ales la cele pentru munci informale sau cele de pe mijloacele de transport în comun. Cât te costă să fii sărac în România?
Arafat: „Nu înțeleg de ce în România când se întâmplă ceva atacăm un lucru în mod obsesiv până îl distrugem”
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a venit la interviurile One to One cu PressOne și a răspuns întrebărilor legate de ultimele incidente din spitalele Covid.