Bianca Felseghi
Senior Editor
Lucrează în branșă din 2004. Și-a pierdut și și-a recâștigat încrederea în presă, ca un personaj din Dostoievski, de atâtea ori încât episoadele nu mai pot fi numărate pe degetele de la două mâini. Dacă a învățat ceva pe drum e că în România actuală, cel mai adevărat adevăr e că omul sfințește locul. Că nu există progres. Există numai profesioniști, care nu-și bat joc de meseriile sau pasiunile lor. Și acolo unde pun mâna, înflorește speranța. Și apoi, la antipod, există politicienii.
INTERVIU. „Americanii și britanicii au trecut la o campanie agresivă de bombardament a rafinăriilor din România, dar numai după ce s-au consultat cu sovieticii”
Un istoric american dezvăluie cum a fost planificată în orb bombardarea Ploieștiului în 1943 și de ce au vizat Aliații ținte civile din orașe și pe refugiații care fugeau de pe linia frontului.
Gruia Bădescu, cercetător: „Nimic nu e mai invizibil decât un monument”. Despre capcana reurbanizării orașelor noastre
Gruia Bădescu e arhitect și cercetător la Universitatea din Konstanz (Germania) și lector invitat la SNSPA București. Am vorbit cu el despre capcana reurbanizării orașelor noastre.
Victimele lui „nu se poate”. Zeci de copii cu dizabilități, obligați să-și continue educația în învățământul de masă, după ce inspectoratul le-a închis școala specială
În septembrie 2023, Inspectoratul Școlar Cluj a decis închiderea singurei extensii a unei unități de învățământ din Turda în care personalul didactic avea studii de psihopedagogie specială. A motivat că beneficiarii, copii cu dizabilități, au fost integrați în învățământul de masă.
Capcana de la Făurei. Locul în care trenurile îngheață iarna, deși linia a fost parțial reabilitată
Linia Buzău - Făurei e cunoscută ca fiind problematică. În 2012, după un episod similar, 400 de oameni au rămas blocați timp de două zile în tren. Însă ea a fost reabilitată în parte în 2021.
În vremea asta, Cătălin...
Cătălin Cherecheș, primarul orașului Baia Mare, a revenit în atenția publică de când procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a socrilor lui. Aceștia au fost prinși în flagrant încercând să ofere o mită de 50.000 euro mamei judecătoarei din completul care trebuia să dea soluția definitivă din dosarul lui de corupție.
Amărăciune în Armenopolis. Zilele din urmă ale comunității care a clădit Gherla
La Gherla, ultimii armeni se plâng că sunt victimele unui proces de asimilare. Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia a numit un preot care nu le cunoaște ritul și refuză să oficieze slujbe cu ocazia celor mai importante sărbători religioase ale minorității armene.
Abandonul programului anti-abandon (2). În anul urgenței reducerii cheltuielilor bugetare, salariile inspectorilor școlari au crescut cu 50% pentru munca în cadrul PNRAS
În anul în care Guvernul s-a lăsat cu greu înduplecat după trei săptămâni de grevă a profesorilor să mărească cu 1300 de lei brut salariile din învățământ, salariile unor inspectori școlari s-au majorat, astfel, în medie cu 50%, spor pentru personalul implicat în gestionarea investițiilor și reformelor finanțate prin fonduri structurale.
Abandonul programului anti-abandon, finanțat prin PNRR (1). Cum se acoperă cu hârtii drama copiilor de la țară, care renunță să mai meargă la școală
PressOne a vizitat două școli care au încercat să acceseze bani prin PNRR, cu două povești diferite: într-una, birocrația a învins. În alta, a pierdut, în fața voinței de fier a unor oameni perseverenți.
INTERVIU. Ambasadoarea SUA în România: „Cel mai important, în soluționarea unui conflict, este să nu renunți niciodată”
Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România, arată într-un interviu acordat PressOne cât de importantă este calitatea informațiilor diseminate pe piața media de jurnaliști în contextul alegerilor de anul viitor. Cea mai mare provocare este identificarea curentelor de dezinformare, care ar putea vicia felul în care oamenii își formează preferințele electorale, spune ea.
Cât va polua orașul Cluj demolarea Carbochimului - o platformă industrială din era comunistă, care va deveni cel mai mare mall din România?
În iunie 2022, un expert de mediu din Iași întocmea Raportul de Mediu Carbochim - un document care însoțește un plan de investiție pentru restructurarea urbană a unui platou industrial de 14 hectare, situat tocmai în Cluj-Napoca. Cât va polua orașul demolarea unei platforme industriale din era comunistă, care va deveni cel mai mare mall din România?
De la „Libertate” la nebunie. Regizorul Tudor Giurgiu: „Am vrut să văd unde îți pierzi umanitatea”
Scenariul filmului „Libertate” pornește de la un episod real petrecut la Sibiu, în primele zile ale Revoluției din 1989, când peste 500 de persoane, milițieni, securiști, dar și civili luați cu japca de pe stradă, au fost acuzați că sunt teroriști și torturați.
„Câștigat la cărți”. Palatul Bánffy devine Palatul Roșca. Istoria controversată a unei retrocedări în centrul Clujului
Cum a ajuns reședința de secol XVIII a guvernatorului Transilvaniei să fie moștenită de o familie de simpli negustori din localitatea Săliște (jud. Sibiu) și cum a ajuns românul Nicolae Roșca moștenitorul maghiarului Dénes Bánffy.
Chemarea sălbăticiei. Scenariu de război printre câinii comunitari din Pata Rât
Veterinari voluntari într-o campanie de sterilizare în masă îngrijesc sute de animale care trăiesc în ghetoul Pata Rât - o comunitate ridicată în apropierea fostei rampe de gunoi din apropierea orașului Cluj-Napoca.
Ce aer respirăm în urma creșterii traficului aerian peste Cluj-Napoca
Clujenii își reclamă dreptul la odihnă și arată că 80% din cursele de noapte, care au decolat de la Cluj în urmă cu o lună, în iulie, au folosit un culoar de zbor aflat peste oraș, cu toate că ar fi trebuit să recurgă la această soluție numai în situații excepționale impuse de siguranța traficului aerian.
„Ne învârtim în jurul elefantului.” La doi ani de când a fost înscrisă pe listele UNESCO, Roșia Montană e tot captivă, dar o mână de tineri nu o lasă să moară
În iulie 2021, Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a confirmat recomandarea Consiliului Internațional al Monumentelor și Siturilor ca Roșia Montana să fie înscrisă în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol. Am vrut să vedem dacă de atunci s-a schimbat ceva.