sursa: printscreen video / Kigalitoday
29/01/2025
Românii din armata privată a lui Horațiu Potra părăsesc Congo printr-un pasaj de trecere spre Rwanda, negociat de statul român
Surse neoficiale din Ministerul Afacerilor Externe (MAE) confirmă pentru PressOne că celor 290 de luptători români din Africa contractați de compania militară privată a lui Horațiu Potra li s-a acordat un pasaj de trecere sigură în Rwanda și că aceștia au început să părăsească teritoriul Republicii Democrate Congo.
Românii se aflau într-o misiune de instruire a soldaților guvernamentali din cadrul Forțelor Armate Congoleze (FARDC) și, de asemenea, asigurau paza aeroportului din Goma.
Gruparea de rebeli M23, susținută de Rwanda, a capturat marți aeroportul internațional, arată Reuters, „ceea ce ar putea bloca principala rută de aprovizionare cu ajutoare pentru sute de mii de persoane strămutate din estul Republicii Democrate Congo, unde conflictul durează de zeci de ani, cu perioade de intensificare și acalmie.”
Odată ce orașul a căzut în mâinile rebelilor, românii și-au părăsit bazele și au afișat, în semn de non-combat, cearșafuri albe peste mașinile cu care s-au deplasat pentru a cere să fie primiți în urmă cu două zile într-o bază a ONU care desfășura în zonă o misiune de menținere a păcii. Autoritățile din Rwanda au acceptat, la insistența autorităților române, să le permită mercenarilor lui Horațiu Potra să plece împreună cu conducerea și personalul MONUSCO - Organizația Națiunilor Unite pentru Stabilizare în Republica Democrată Congo, circa 2.000 de persoane.
DRC 🇨🇩 :Mercenaries who were in the #DRC fighting on behalf of President Tshisekedi have been disarmed by the #AFC_M23 and are now crossing into Rwanda. pic.twitter.com/8DIPVYPwDk
— Kivu News 24 (@kivunews24) January 29, 2025
Surse din MAE arată că negocierile au fost „complicate” și „și nu au fost gratis”, fără a preciza alte detalii privind implicațiile pentru partea română. Kigali Today, o publicație din Rwanda a furnizat imagini despre românii mercenari părăsind Congo, după ce li s-a acordat trecerea sigură.
Duminică, PressOne a relatat în exclusivitate că cel puțin câteva zeci de cetățeni români, contractați în armata privată administrată de Horațiu Potra în Republica Democrată Congo, erau de două zile sub asediul rebelilor din gruparea M 23 - aflată în conflict cu autoritățile guvernamentale congoleze. Sursele PressOne, verificate de redacție, susțineau că ar putea fi vorba de peste 200 de mercenari români, care s-ar fi refugiat spre aeroportul din Goma, al doilea oraș care era gata să cadă în mâinile rebelilor, după Sake, aflat la doar 27 de kilometri depărtare.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
UPDATE 20:40: MAE a informat în mod oficial în cursul serii de miercuri, 29 ianuarie 2029 că întreg grupul de cetățeni români "angajați privați ai guvernului RDC, aflați într-o misiune de antrenament a armatei", blocați în regiunea Nord-Kivu a Republicii Democratice Congo a părăsit în siguranță zona de conflict.
"Punerea în siguranță în orașul Goma din regiunea Nord-Kivu a RD Congo, apoi extragerea și părăsirea în siguranță a zonei de conflict, sunt rezultatul demersurilor efectuate de către Celula de criză interinstituțională constituită din reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și ai instituțiilor competente din România, în cadrul unor eforturi complexe."
MAE mai spune și că situația din estul Republicii Democrate Congo este "deosebit de gravă, având implicații militare, umanitare și diplomatice profunde" și că se așteaptă ca "intensitatea conflictului să genereze victime civile și un număr foarte mare de refugiați". De asemenea, MAE român spune că "deplânge decesul tragic al unui număr însemnat de soldați ai MONUSCO"- din rândul militarilor internaționali dislocați în cadrul unei misiuni de protejare a civililor din regiune.
Exclusiv. Un jandarm român cu experiență în teatre de operațiuni NATO și-a luat concediu pentru a lupta în Congo alături de „mercenarii” lui Potra, când încă figura ca ofițer activ
Florin Gabriel Dăscălescu, fost comandant de pluton în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Vâlcea, a luptat în Congo, alături de mercenarii lui Horațiu Potra, când încă era cadru activ al Jandarmeriei. Conform surselor PressOne, nu este singurul angajat al structurilor de forță care a făcut asta în ultimii ani.
Parlamentarii cer înăsprirea legii: Cum ar putea un tratament pentru răceală să te bage după gratii până la 7 ani. „Dacă Simona Halep ar fi fost oprită în trafic, acum era la închisoare”
Un grup de parlamentari a depus în procedură de urgență o inițiativă legislativă care să pedepsească șoferii depistați cu substanțe psihoactive în corp, indiferent dacă le-a fost sau nu afectată capacitatea de conducere a autovehiculelor.
Acest text face parte din seria de articole pe care le propune TEFI, un proiect editorial transfrontalier, dezvoltat de unele din cele mai puternice redacții din centrul și Estul Europei: Gazeta Wyborcza (Polonia), Magyar Jeti / 444 (Ungaria), SME (Slovacia), Bellingcat (Olanda), PressOne (România), unite într-un consorțiu finanțat din fonduri europene și care își propune să promoveze teme ce țin de securitatea națională și regională.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this