Instructorii români și soldații congolezi se antrenează la un poligon de tragere de lângă Goma, RDC, pe 30 august 2024. Foto: Andreea Câmpeanu
Instructorii români și soldații congolezi se antrenează la un poligon de tragere de lângă Goma, RDC, pe 30 august 2024. Foto: Andreea Câmpeanu
26/01/2025
EXCLUSIV. Zeci de mercenari români, atacați de rebelii din Congo. Luptătorii privați duși în Africa de Horațiu Potra încearcă să scape din asediu, dar sunt pe cont propriu
Cel puțin câteva zeci de cetățeni români, contractați în armata privată administrată de Horațiu Potra în Republica Democrată Congo, sunt de două zile sub asediul rebelilor din gruparea M 23 - aflată în conflict cu autoritățile guvernamentale congoleze. Sursele PressOne susțin că ar putea fi vorba de peste 200 de mercenari români, care s-ar fi refugiat spre aeroportul din Goma, al doilea oraș care ar putea să cadă în mâinile rebelilor, după Sake, aflat la doar 27 de kilometri depărtare.
PressOne nu poate confirma încă o cifră exactă a luptătorilor privați implicați în zilele de 25 și 26 ianuarie în ciocniri militare directe cu M 23 și nici dacă românii duși în Congo de Horațiu Potra au suferit sau nu pierderi majore. Ministerul de Externe de la București face la această oră demersuri de verificare a informațiilor și a evitat să comunice concret sau să confirme până la capăt informațiile obținute de PressOne.
Românii din Congo sunt pe cont propriu
Informațiile oferite PressOne de surse credibile susțin și că situația mercenarilor români este cu atât mai dificilă, cu cât relația dintre oamenii lui Potra și trupele sud-africane de menținere a păcii din Goma este foarte încordată și că „nici măcar în fața unui inamic comun nu își vor acorda niciun sprijin”. Cu alte cuvinte, armata privată a lui Potra se află pe cont propriu în acest moment în Congo.
Organizația Națiunilor Unite pentru Stabilizare în Republica Democrată Congo (MONUSCO) a desfășurat trupe de menținere a păcii în zonă încă din 2010. Sâmbătă și duminică, soldați din Africa de Sud dislocați în MONUSCO au fost implicați în lupte grele pentru a împiedica avansarea rebelilor către Goma.
Potrivit informațiilor publice, în ultimele zile, 9 militari sud-africani și-au pierdut viața. Malawi și Uruguay au raportat și ele moartea a patru militari care făceau parte din aceeași misiune de menținere a păcii a ONU în urma confruntărilor care au avut loc. Despre români nu avem nicio informație oficială.
PressOne a încercat să îl contacteze pe Horațiu Potra, însă numărul lui de România este indisponibil. Aparent, Potra se află în Africa de duminică.
Rezerviști români din structurile de forță, implicați într-un conflict care ar putea degenera într-un război regional
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Printre românii care au plecat în Africa să lupte pentru bani se numără rezerviști din diverse servicii de forță din România, de la Poliție, Jandarmerie, trupe de operațiuni speciale din Armată, dar și civili. În februarie 2024, doi dintre românii din misiunea Potra, care se aflau în baza de la Sake și-au pierdut viața tot în urma unui atac al rebelilor din facțiunea M23. Apoi, în iunie 2024, alți doi luptători români și-au pierdut viața.
În vreme ce la București ministerul de Externe încă verifică informații, Organizația Națiunilor Unite s-a reunit duminică într-un Consiliu de Securitate pentru a discuta criza. ONU avertizează că violențele ar putea degenera într-un război regional mai amplu.
Presa internațională notează că rebelii M23 au capturat orașul Sake, situat la 27 de kilometri de Goma. Surse neoficiale susțin că Guvernul a pierdut în Goma toate punctele de control spre intrarea în oraș. Într-un comunicat remis public, rebelii au declarat că spațiul aerian de deasupra orașului Goma este acum închis.
Anchetă. Haos în programul „Casa Verde”: Statul validează „instalatori țepari”, iar firmele fac milioane din contracte pe care nu le pot onora
PressOne a documentat pe larg haosul din piața fotovoltaicelor subvenționate, atât din perspectiva clienților care se simt păgubiți, dar și a unei firme care a semnat nu mai puțin de 2.000 de dosare, pentru că sistemul i-a permis.
EXCLUSIV. „Ordonanța trenuleț” dă peste cap Mersul Trenurilor: jumătate din garniturile care circulă în România ar putea fi anulate anul acesta
Ordonanța „trenuleț”, prin care guvernul a tăiat, printre altele, plata orelor suplimentare în sectorul bugetar, riscă să dea peste cap Mersul Trenurilor și a afectat deja sute de rute. Coroborată cu lipsa cronică de personal, decizia guvernului a dus, în primă fază, la anularea a 25% din trenuri, în doar câteva zile, iar numărul rutelor afectate crește.
Autoritățile, scrie Reuters, au blocat duminică accesul la aeroportul din Goma, capitală a provinciei din estul Republicii Democrate Congo, și au anulat zborurile, în contextul în care rebelii susținuți de Rwanda avansează spre oraș.
Insurgența grupării rebele a început în urmă cu trei ani, dar s-a intensificat în luna ianuarie 2025, astfel că aceștia au preluat controlul asupra mai multor teritorii din această țară din centrul Africii. Românii angajați de mercenarul Horațiu Potra au început să plece pe capete în Africa începând cu primăvara lui 2023. Misiunea lor - plasată într-o zonă gri din punct de vedere legal- era de a asigura instrucția soldaților Forțelor Armate Congoleze (FARDC).
Cum au ajuns românii să lupte în Congo sub coordonarea lui Horațiu Potra
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Într-o investigație publicată recent, PressOne a arătat cum în ultimii doi ani Horațiu Potra, unul din apropiații candidatului extremist Călin Georgescu și om cu legături vechi pe continentul african, a început să recruteze foști colegi din Legiunea Străină și foști militari români, care caută să câștige mai bine.
Horațiu Potra, printre soldați români și congolezi pe poziții lângă Goma, RDC, la 28 august 2024. Foto: Andreea Câmpeanu
Sunt două companii militare private (PMC) ale unor europeni care activează în Goma, Congo, iar una dintre ele este condusă de Horațiu Potra. Acesta a semnat în noiembrie 2022 un contract cu guvernul din Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo, printr-o firma congoleză numită Congo Protection, conform unui raport ONU din iunie 2023. Potra a căutat apoi să angajeze în jur de o mie de cetățeni români și moldoveni. Misiunea lor era să păzească aeroportul, avanposturile din jurul orașului Goma și să instruiască soldați congolezi.
Luptătorii privați români din Congo nu sunt asigurați. „Nicio companie de asigurări nu îți face asigurare”, explica Potra pentru PressOne.
Înainte de asediul declanșat de rebelii din gruparea M 23 în ultimele două zile, românii cunoscuți în zonă ca „Romeos” erau, tradițional, cantonați la câteva hoteluri din oraș, bine păzite și cu circuit închis. Alături de ei sunt soldați congolezi.
Românii câștigă în Congo salarii care încep de la 5.500 de dolari pe lună, mult peste salariile de acasă, care sunt, în medie, de 5.500 de lei (puțin peste o mie de euro).
Statul african plătește milioane de dolari în fiecare lună către PMC-uri, iar traseul banilor e greu de urmărit, la fel ca originea fondurilor. Potrivit ultimului raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm, între 2022-2023, cheltuielile pentru apărare ale guvernului congolez au crescut cu 105% - pentru a ajunge la 794 de milioane de dolari.
Potrivit Națiunilor Unite, orice persoană „special recrutată pentru a lupta într-un conflict armat”, care nu este cetățean al unui stat parte la acest conflict, nici membru al forțelor armate ale acestuia, care „ia sau încearcă să ia parte la ostilități directe (…) în vederea obținerii unui avantaj personal este considerată un mercenar.”
În august 2024, Horațiu Potra respingea însă vehement termenul de „mercenar” pe care presa românească i l-a atribuit și a susținut că misiunea românilor este de „instructori militari.”
PressOne a relatat pe larg AICI despre conflict și situația românilor implicați.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this