ÎPS Teodosie, în timpul unei băi de mulțime cu presă
16/12/2024
Statul finanțează indirect răspândirea de dezinformare în rândul credincioșilor, ai căror lideri spirituali fac jocuri politice. Bugetul pentru Culte a crescut cu 60% în ultimii ani
Guvernul a suplimentat printr-o Hotărâre din 7 noiembrie 2024 - cu 16 zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale - bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte cu 195 de milioane de lei (aproximativ 39 milioane de euro). Banii au fost dați din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția executivului și lăsați în voia Cultelor să le folosească cum consideră de cuviință, fiind alocați la capitolul „Alte cheltuieli în vederea sprijinirii financiare a cultelor religioase.”
Nu a fost prima dată când bugetul pentru Culte a primit bani în plus față de bugetul votat și tot din Fondul de rezervă. Precedentele Hotărâri de Guvern în acest sens sunt din lunile octombrie și decembrie 2023.
- Secretarul de Stat Ciprian Olinici, cel care conduce Secretariatul de Stat pentru Culte, spune că banii din Fondul de rezervă au o trasabilitate mai bună și că acesta este motivul pentru care Guvernul a optat pentru o astfel de măsură pentru a suplimenta bugetul Cultelor.
- Pe de altă parte, cu un deficit bugetar de peste 8% din PIB și după ce și-a cheltuit tot bugetul public pe 2024 până în data de 24 octombrie 2024, România încheie anul numai din împrumuturi pentru a-și putea îndeplini obligațiile de plată față de contribuabili și sistemul public.
Suplimentul din Fondul de rezervă s-a dat cu toate că, în luna octombrie 2024, bugetul de stat a operat ultima rectificare bugetară, prin care parohii din întreaga țară au primit fonduri pentru a-și acoperi în parte nevoile salariale prin intermediul Consiliilor județene.
„Suntem nevoiți să-l votăm pe Călin Georgescu”
O parte din liderii religioși ai cultelor s-au implicat direct în campania electorală care a trecut și chiar s-au poziționat în susținerea unuia sau altuia dintre candidații înscriși în cursă. Fiind urmăriți și respectați de comunități vaste de credincioși, mesajele transmise de aceștia au funcționat pe modelul influencerilor, care le recomandau urmăritorilor lor o anumită conduită în timpul alegerilor. Diferența o face faptul că liderii spirituali primesc, în parte, bani publici de la bugetul de stat, iar Patriarhia recomandă neutralitatea politică a personalului clerical remunerat.
Să pornim de la un caz concret, cel al preotului Ciprian Mega, paroh al unei biserici din Oradea, Biserica Sfântul Spiridon. Preotul are o activitate bogată extra-clericală. Face filme și a ajuns în vizorul public după ce în aprilie 2024 și-a lansat la Festivalul de la Moscova cel de-al treilea lungmetraj, fiind fotografiat pe covorul roșu cu Maria Zaharova, portavocea lui Putin.
Acest film se numește „21 de rubini”. Pagina de Facebook a filmului, întreținută de preot și de compania de producție a soției sale, tocmai a fost identificată ca fiind parte dintr-o rețea de site-uri care a plătit propagarea în social media de mesaje de dezinformare, provenite dintr-o serie de pagini de internet care produc conținut pentru partidul suveranist AUR, menite să polarizeze votanții români.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Pagina filmului, regizat de un preot, a plătit reclame pe Facebook cu conținut de pe platformele 4media.info, 60m.ro și anchetatorii.ro în valoare de 500-700 de euro. De altfel, preotul Mega a fost foarte vocal în timpul perioadei electorale și chiar a încercat să își înregistreze propria candidatură la prezidențiale, însă dosarul lui nu a fost validat.
Într-un video subsecvent pe care l-a postat pe propriul canal de Youtube, susținea că n-ar fi primit girul serviciilor secrete, care ar avea ultimul cuvânt cu privire la o candidatură sau alta. După turul întâi de scrutin, Ciprian Mega a înregistrat un video de circa 40 de minute care începe cu concluzia „suntem nevoiți să-l votăm pe Călin Georgescu.”
VIDEO. Cum a transformat Radioul Public mesajul de adio al unui tânăr într-o știre falsă despre droguri
PressOne arată cum mesajul de adio al unui tânăr a fost trunchiat, astfel încât să fie transmis un mesaj diferit decât mesajul original.
Apa potabilă sau cum a devenit meteorologia cea mai redutabilă armă din lumea spionajului arctic. Studiu de caz: Groenlanda, noua obsesie imobiliară a lui Donald Trump
Încălzirea globală pune, în același timp, Groenlanda, într-o poziție dramatică și privilegiată: 10% din rezervele de apă potabilă se află aici, pe această insulă. În plus, încălzirea globală și topirea gheții ar putea face mai facil accesul la zăcămintele de uraniu și platină, plus potențialele rezerve de petrol și gaze.
PressOne a scris pe larg aici despre cariera filmografică a preotului din Oradea, despre temele abordate și despre misterioasele finanțări cu ajutorul cărora și-a produs filmele și a ridicat în timp record o biserică într-un vechi cartier muncitoresc.
Pe 7 decembrie 2024, pe același canal de Youtube, a încărcat un interviu în care vorbește cu Mitropolitul Neofit de Morfou, un prelat cipriot, care îndemna credincioșii în 2020 să se opună administrării vaccinului anti-Covid pe motiv că e un plan al „lucifericilor” din „Noua Ordine Mondială”. Mitropolitul de Morfou e o figură centrală a Bisericii Ortodoxe din Cipru: antivaccinist, conspiraționist și foarte dedicat în discursuri și declarații publice pe tema nevoii Rusiei de a apăra valorile ortodoxe tradiționale, pe care le consideră amenințate de influențele secularizării și ale globalizării.
În discuția cu preotul Mega, mitropolitul cipriot vorbește despre UE ca despre o putere colonizatoare, care și-a adus sclavi din Africa, Asia și America de Sud, „care e plină de vrăjitorie”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Lumea întreagă înțelege că Europa se destramă. Și e nevoie ca frații români să înțeleagă acest lucru și să nu investească mult în Europa și în general în lumea apuseană, care este o lume care conversează cu Lucifer, cu satanismul. Lumea aceasta a dovedit-o, atât cu vaccinurile, cu ușurința cu care s-a vaccinat cu un vaccin care nu a fost testat de către știință. Iar acum efectele secundare au umplut lumea de boli și de morți subite” - mitropolitul Neofit de Morfou din Cipru în dialog cu preotul român Ciprian Mega.
Din context deducem că interviul a fost făcut cândva în luna august, dar în el Mitropolitul cipriot prevestește că „mâine-poimâine” ar urma să înceapă cel de-al treilea Război Mondial, planul lui Dumnezeu de a reseta relele acumulate în lume, care ar trebui să fie purificate numai prin violență.
„Acum paradisul vostru devine iad. Și haos. Și se apropie marele război. Am investit într-un vis greșit. Macron a spus: nu ne pasă de voi, creștinii! Noi asta vrem: bărbații să se căsătorească între ei. Femeile între ele, să nu facă copii mulți, să ne intereseze doar schimbările climatice, hrana, să mâncați și viermi dacă este posibil, să vă aruncați în râul promiscuității omenești. Ne interesează mizeria. Ne interesează sodomia. Dar ce legătură au toate acestea cu Ortodoxia? Să plece! (...) Românii trebuie să înțeleagă că Moscova de astăzi nu este Uniunea Sovietică. Cred că aici aveți voi o problemă. Problema voastră nu e orientarea spre vest. Ci este orientarea spre est”, este de părere Mitropolitul Neofit de Morfou.
Preotul Ciprian Mega este remunerat pentru activitatea sa inclusiv prin bani publici care vin de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Episcopia Ortodoxă a Oradiei spune că Parohia Sfântul Spiridon, unde slujește preotul în cauză, dispune de 3 posturi clericale, beneficiind pentru ele, în prezent, de 3 contribuții sub formă de sprijin, conform grilelor de salarizare aplicabile la nivelul Patriarhiei Române. Salarizarea este completată din fondurile proprii ale unității de cult, iar sprijinul de la stat nu se acordă în funcție de dimensiunea parohiei (numărul de credincioși păstoriți), ci în concordanță cu vechimea, nivelul de studii și gradele profesionale ale clericilor.
Sute de milioane de lei pentru Culte, inclusiv în Diaspora
„Este cât se poate de limpede că situarea preotului Ciprian-Romeo Mega este, întâi de toate, personală și asumată, în deliberat răspăr cu efortul admirabil și firesc al Patriarhiei Române. Îndemnurile și avertismentele comunicate pe diferite căi către cel în cauză de către Episcopul Oradiei au fost numeroase, părintești și cordiale, fiind transmise de multă vreme, nu doar în timpurile tulburi în care ne aflăm.
De fiecare dată, răspunsul venit, inclusiv în zilele noastre, a fost unul neadecvat și insolent, în același duh de răzvrătire și anarhie, plasându-se mereu în conul de umbră al victimizării, al «bullying-ului eclezial» la care este supus de către «boierimea coruptă și tiranică» a ierarhiei Bisericii, a «sistemului» care sufocă «mințile sclipitoare» ce pot reforma din temelii Biserica lui Hristos; pe alocuri, dacă nu în întregime, chiar mai bine decât Însuși Hristos, iar maniera legionară este privită ca fiind cea mai eficace” - fragment dintr-un răspuns al Episcopul Oradiei la solicitarea PressOne, 13 decembrie 2024.
Analizând bugetul pus la dispoziție de Guvern pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, vedem că finanțarea a crescut anual începând cu 2021. Fondurile pentru salarizarea personalului clerical și neclerical al cultelor de pe teritoriul României și din afara granițelor au crescut, de la 750 de milioane lei în 2022, la peste 1 miliard lei în 2023, și respectiv de la 28 de milioane de lei la 33,6 milioane de lei.
Anul acesta, pentru sprijinirea aşezămintelor religioase din afara graniţelor s-au cheltuit 517.200 euro/lună pentru „activităţi deosebite în vederea menţinerii identităţii lingvistice, culturale şi religioase„ a românilor din diaspora.
An / Buget Culte
2021 - 903 milioane de lei
2022 - 1,207 miliarde lei
2023 - 1,546 miliarde lei
2024 - 1,244 miliarde lei (suma votată în buget, fără rectificare și respectiv alocările suplimentare din octombrie și noiembrie 2024)
Bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte a început să fie suplimentat de la Fondul de Rezervă odată cu venirea la conducere a lui Ciprian Olinici, în iunie 2023, despre care publicația G4Media scria că este un apropiat al Patriarhiei Române, fiind directorul trustului Trinitas.
Hotărârea Guvernului nr. 1252/2023 din 14 decembrie 2023 aloca 30 de milioane de lei (6 milioane de euro) pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, iar Hotărârea Guvernului nr. 992/2023 din 20 octombrie 2023 distribuia alți 333.314.000 lei (66 milioane de euro) din care circa 310.000 lei cheltuieli de personal tot pentru „alte cheltuieli„ survenite în cursul anului preelectoral.
Toate aceste fonduri au fost suplimentate în condițiile în care sprijinul financiar pentru salarizarea personalului de cult și construcții, acordat de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte în 2024, fusese oricum suplimentat cu 19% față de anul precedent, ajungând la peste 1,2 miliarde de lei.
Împreună cu ultima tranșă de bani venită din Fondul de rezervă în urmă cu câteva săptămâni, bugetul ajunge aproape de cel de anul trecut, în jur de 1,5 miliarde de lei.
Față de 2021, bugetul Cultelor a crescut cu 60% în 2023-2024. Printr-un OUG din decembrie 2023, în categoria personalului neclerical salarizat a fost inclusă și funcția de cantor sau cântăreț bisericesc.
Contactat de PressOne, Ciprian Olinici a explicat că cea mai mare parte din cei 195 de milioane de lei dați prin HG-ul din 7 noiembrie, respectiv 110 milioane de lei, aveau ca destinație finalizarea lucrărilor la Catedrala Națională care trebuie „inaugurată” în 2025, potrivit calendarului Patriarhiei.
Suma rămasă nu a fost încă alocată, a mai spus Olinici, tocmai ca să nu existe discuții în perioada electorală și urmează să fie repartizată în această săptămână cu destinație devize lucrări în curs de execuție sau proiecte sociale ale bisericilor. Sunt peste 1.700 de cereri, dintre care circa 300 vor primi finanțare din această tranșă.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this