Barbu Mateescu
Redactor
...s-a născut în 1981. A absolvit cursurile University of Pennsylvania (studii de lungă durată) specializându-se în sociologia politică. În ultimul deceniu el a lucrat în mai multe proiecte având de a face cu consultanța politică, electorală și dezvoltarea urbană.
Fuziunea USR-PLUS: marele eveniment al anului?
În plan social și demografic, pretențiile societății vizavi de stat cresc, dând un bonus major partidelor care se concentrează pe subiect. Să privim mai departe: dacă PNL nu suferă nicio criză, are șanse să substituie PSD în rural și în rândul vârstnicilor de azi sau de peste un deceniu.
Dezintegrarea democrațiilor? Nu chiar!
Există azi îngrijorare cu privire la performanța electorală a unui partid sau altuia în societăți în care acum șapte decenii mocneau războaie civile sau nu se organizau alegeri deloc. În Europa de Est, în special, vorbim despre amenințări la adresa democrației în țări în care democrația nu exista deloc sau era formală.
Gabriela Firea, masivele schimbări demografice din București și provocările capitalei
Standardele Gabrielei Firea față de ea însăși și față de funcția ei țin pasul cu un orășel liniștit sau cu Bucureștiul anilor '90. Dar București e al zecelea oraș din U.E. Și prea mulți din locuitorii actuali au văzut străinătatea. După un week-end în Budapesta, capitala României pare să aibă lipsuri semnificative. După un week-end în Viena, pare un oraș jilav și chinuit, un Istambul gri, de mâna a doua. Competiția pentru București nu mai este orășelul de provincie din care au provenit locuitorii, ci Europa Centrală și de Vest.
La ce să fim atenți în 2020
Esențial: spre deosebire de alegerile europarlamentare și prezidențiale din 2019, la toate alegerile din acest an se va putea vota doar în localitatea înscrisă în cartea de identitate sau pe viza de flotant. În consecință, sute de mii de studenți și tineri corporatiști vor dispărea din corpul electoral.
6 filme (semi)sovietice de văzut în vacanță
Studioul Mosfilm a încărcat pe YouTube aproximativ o mie de filme artistice realizate în ultimele decenii. Sunt relevante pentru noi în vreun fel aceste filme? Da, din două motive.
Ghemul din jurul viitorului primar al Bucureștiului
Când, în seara de iunie de după alegeri, vezi un candidat zâmbitor și vesel în fața microfoanelor, trebuie să ți-l imaginezi prins într-un ghem de limitări, constrângeri sau interdicții. Nu e o imagine frumoasă, dar e adevărul.
Ce s-a întâmplat în turul doi? - aspectele mai puțin vizibile la prima vedere -
Ce s-a întâmplat cu Dăncilă e un simptom. Discuția depășește teme precum "Moldova", "uite ce candidat am avut" sau "trebuie să stăm mai bine pe online". Strategia partidului, cea care fundamentează orice candidatură la orice scrutin, lipsește.
De ce votez în turul doi al prezidențialelor - și de ce n-ar fi o idee rea să votezi și tu
Votul în primul tur al prezidențialelor mi s-a părut întotdeauna similar alegerii a ce să faci într-o vacanță. Poți să revezi un loc plăcut, să experimentezi sau să stai acasă și să dormi mai mult. Libertatea e destul de mare, iar responsabilitatea nu atât de grea.
Ce s-a întâmplat pe 10 noiembrie
La europarlamentare, din fiecare 100 de voturi acordate vreuneia din cele două opțiuni de vot mai sus, USR-PLUS a luat 45 iar PNL celelalte 55. Acum Barna a luat 29 și Iohannis 71.
Campania incitantă care n-a fost
Odată cu europarlamentarele s-au scufundat, măcar temporar, teme precum europenism vs. naționalism, anti-corupție vs. anti-anti-corupție, Iohannis vs. Dragnea. Nimic nu le-a luat locul.
Șocul alegerilor locale din Budapesta
Alegerile din țara vecină sunt o lecție de manual pentru opoziția divizată de la noi. Ungurii din opoziție s-au unit în spatele unui singur candidat și au reușit să dea un semnal clar anti Viktor Orban. Dar victoria n-a fost deloc ușoară.
Câte județe ar trebui să aibă România?
O temă esențială pentru dezvoltarea viitoare a României.