Alături de Victor Ponta, Ludovic Orban devine unul din actorii principali ai scenei politice din 2020 FOTO Lucian Muntean

Moțiunea a trecut. Ce impact are asupra alegerilor prezidențiale

Viorica Dăncilă se află într-un moment critic. Are nevoie să dea mesaje rapide, energice și mobilizatoare, altfel va fi aruncată la coș de către partid. (Nu oficial – candidatura ei nu mai poate fi retrasă și nici pentru un congres  extraordinar nu e timp în aceste săptămâni).

Atenție la Olguța Vasilescu și Gabriela Firea, principalele pretendente la funcția de președinte al partidului. Poate că și Liviu Pleșoianu sau Șerban Nicolae vor comunica intens în orele ce vin.

Toți acești oameni – și poate și alții – se îmbulzesc la pupitrul mental al partidului pentru congresul din ianuarie, congres care în aceste momente devine o certitudine. Fiecare din ei încearcă să semnaleze bazei partidului acum – și nu peste câteva săptămâni – că este un lider puternic și relevant, un potențial viitor președinte al PSD.

Momentul de debusolare din PSD îl avantajează de minune pe Mircea Diaconu. Poate paradoxal, nu cred că problema este la votanții Vioricăi Dăncilă – nu mulți dintre ei ar face trecerea spre fostul actor. De vreme ce până acum aveau de gând să voteze Dăncilă în contextul mai multor oferte care li se adresau direct sau indirect (Diaconu, Cumpănașu etc), ei vor rămâne disciplinați și în continuare.

Rezultatul moțiunii chiar le va mări gradul de mobilizare (“Of, maică, biata de ea, a pierdut poziția de prim-ministru, ce răi au fost cu ea!“). O creștere a gradului de mobilizare nu înseamnă însă că numărul votanților se mărește, ci că probabilitatea ca ei să vină la vot este mai mare.

În sens contrar votanților se vor orienta organizațiile. Urmează ore și zile în care baronii județeni vor sta la taclale îndelung, probabil orientându-se spre susținerea lui Diaconu. Alții vor abandona prezidențialele cu totul. Pe linie vești bune pentru Diaconu.

Pentru candidații opoziției, momentul este dificil. În plan psihologic, au luat votanților mingea de pe punctul de 11 metri și au șutat penalty-ul în locul lor.

Adoptarea moțiunii a deschis o supapă, acțiune în urma căreia pot suferi toți, de la Iohannis la Paleologu. În special campania lui Dan Barna va trebui să creeze emoție – aspect la care era oricum deficitară și până acum.

Ce se va întâmpla în campania electorală propriu-zisă poate însă schimba totul. Divinitatea îți dă, dar nu îți bagă în traistă. Într-o notă diferită, se poate observa că Ludovic Orban și Victor Ponta sunt marii câștigători ai momentului.

Orban are accesul la putere în circumstanțe nu neapărat ideale (orice majoritate ar construi PNL acum în jurul său ar fi mai slabă decât cea pe care ar fi generat-o în urma alegerilor parlamentare de peste un an, dacă aveau loc la termen).

Ponta a reușit să învingă PSD și poate specula momentul pentru a schimba polaritățile scenei politice pe termen lung. Acești doi politicieni devin actorii principali ai anului 2020.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter perntru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Ți-a plăcut articolul nostru?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim!

Donează