Alături de Victor Ponta, Ludovic Orban devine unul din actorii principali ai scenei politice din 2020 FOTO Lucian Muntean
Alături de Victor Ponta, Ludovic Orban devine unul din actorii principali ai scenei politice din 2020 FOTO Lucian Muntean
10/10/2019
Moțiunea a trecut. Ce impact are asupra alegerilor prezidențiale
Viorica Dăncilă se află într-un moment critic. Are nevoie să dea mesaje rapide, energice și mobilizatoare, altfel va fi aruncată la coș de către partid. (Nu oficial - candidatura ei nu mai poate fi retrasă și nici pentru un congres extraordinar nu e timp în aceste săptămâni).
Atenție la Olguța Vasilescu și Gabriela Firea, principalele pretendente la funcția de președinte al partidului. Poate că și Liviu Pleșoianu sau Șerban Nicolae vor comunica intens în orele ce vin.
Toți acești oameni - și poate și alții - se îmbulzesc la pupitrul mental al partidului pentru congresul din ianuarie, congres care în aceste momente devine o certitudine. Fiecare din ei încearcă să semnaleze bazei partidului acum - și nu peste câteva săptămâni - că este un lider puternic și relevant, un potențial viitor președinte al PSD.
Momentul de debusolare din PSD îl avantajează de minune pe Mircea Diaconu. Poate paradoxal, nu cred că problema este la votanții Vioricăi Dăncilă - nu mulți dintre ei ar face trecerea spre fostul actor. De vreme ce până acum aveau de gând să voteze Dăncilă în contextul mai multor oferte care li se adresau direct sau indirect (Diaconu, Cumpănașu etc), ei vor rămâne disciplinați și în continuare.
Rezultatul moțiunii chiar le va mări gradul de mobilizare ("Of, maică, biata de ea, a pierdut poziția de prim-ministru, ce răi au fost cu ea!"). O creștere a gradului de mobilizare nu înseamnă însă că numărul votanților se mărește, ci că probabilitatea ca ei să vină la vot este mai mare.
În sens contrar votanților se vor orienta organizațiile. Urmează ore și zile în care baronii județeni vor sta la taclale îndelung, probabil orientându-se spre susținerea lui Diaconu. Alții vor abandona prezidențialele cu totul. Pe linie vești bune pentru Diaconu.
Pentru candidații opoziției, momentul este dificil. În plan psihologic, au luat votanților mingea de pe punctul de 11 metri și au șutat penalty-ul în locul lor.
Adoptarea moțiunii a deschis o supapă, acțiune în urma căreia pot suferi toți, de la Iohannis la Paleologu. În special campania lui Dan Barna va trebui să creeze emoție - aspect la care era oricum deficitară și până acum.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Ce se va întâmpla în campania electorală propriu-zisă poate însă schimba totul. Divinitatea îți dă, dar nu îți bagă în traistă. Într-o notă diferită, se poate observa că Ludovic Orban și Victor Ponta sunt marii câștigători ai momentului.
Orban are accesul la putere în circumstanțe nu neapărat ideale (orice majoritate ar construi PNL acum în jurul său ar fi mai slabă decât cea pe care ar fi generat-o în urma alegerilor parlamentare de peste un an, dacă aveau loc la termen).
Ponta a reușit să învingă PSD și poate specula momentul pentru a schimba polaritățile scenei politice pe termen lung. Acești doi politicieni devin actorii principali ai anului 2020.
„Ceva nu-mi miroase a bine”. Ce cred refugiații ucraineni despre Călin Georgescu și direcția extremistă pe care stă să o ia România
Românii vor să primească mai multă empatie de la clasa politică și au dreptate. Empatie vor și vecinii invadați și bombardați atroce de Rusia. Ei de ce nu ar avea dreptate?
Cum poți salva democrația în epoca TikTok și a gratificării instantanee
Pe scurt, te identifici cu un anume partid în funcție de cât de mult se potrivește cu propriile tale interese. Numai că în realitate, lucrul ăsta se întâmplă din ce în ce mai rar, sau cel puțin asta este percepția publică, în special într-o epocă în care ne-am obișnuit cu gratificarea instantanee - adică să primim foarte rapid un răspuns pe măsura așteptărilor noastre.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this