Barbu Mateescu
Redactor
...s-a născut în 1981. A absolvit cursurile University of Pennsylvania (studii de lungă durată) specializându-se în sociologia politică. În ultimul deceniu el a lucrat în mai multe proiecte având de a face cu consultanța politică, electorală și dezvoltarea urbană.
Cu mânecile suflecate
S-a fugit de București la Toronto, la Iași, la Sibiu, la Berlin, la Cluj, în Ilfov, în Franța sau Italia. S-a plecat unde s-a văzut cu ochii. Și totuși Nicușor Dan a câștigat.
Efectul alegerilor locale din București asupra scenei politice
Odată cu dezvoltarea accesului la Internet, decuplarea parlamentarelor de prezidențiale și alte schimbări sociale mai complexe, Bucureștiul începe să devină în multe privințe "ca țara".
Alegerile prezidențiale din Polonia - ce se întâmplă și ce urmează
Vorbim, de fapt, despre primul scrutin important de pe glob care are loc după izbucnirea pandemiei.
Boala zilei de azi, nevoia de poveste
Dacă ai fi personajul principal al unui film, roman sau serial, ar fi oare scenariul interesant? Ce gen ar fi - comedie, dramă, film de acțiune? Privește-te o clipă din afară: ce face personajul (adică tu) în afară de a mânca și a dormi?
Cum ieșim din primul stadiu al pandemiei?
Nervoși, scârbiți de statistici, cu o încredere scăzută în știință, dar cu o generație care și-a găsit vocea. Așa evaluează sociologul Barbu Mateescu ieșirea noastră din primul stadiu al pandemiei.
Alte perspective privind violențele din SUA
Sociologul Barbu Mateescu, absolvent al Universității din Pennsylvania, oferă o perspectivă personală asupra violențelor din SUA.
Viitorul adversar: falsa înțelepciune a pandemiei
Tentația de a judeca și compara informațiile la nivel național va beneficia de încurajarea multor actori politici. Însă acest tip de comparație nu este neapărat corect.
Revenirea la normalitate - cine o dorește, cine are nevoie de ea
În România, nervozitatea nu se vede în marile centre universitare, unde au existat proteste an de an în ultimul deceniu, ci în zonele extrem de sărace, unde progresul tehnologic nu are un impact atât de evident.
Cât de răspândită este, de fapt, epidemia de Covid-19?
Două analize științifice asupra răspândirii probabile a noului coronavirus - una britanică și una românească - arată că dimensiunile epidemiei sunt, de fapt, mult mai mari decât cazurile detectate. Paradoxal, aceasta este o veste foarte bună.
De ce citim?
A noua ediție a Premiilor Superscrieri, dedicate junalismului făcut cu răspundere în România, a stat sub semnul întrebării De ce citim?, în căutarea substraturilor acestui proces care, deși de cele mai multe ori solitar, ne creează în același timp un sentiment de apartenență.
Ce puteam ști de 6 ani despre pandemie (dar n-am fost atenți)
Pe lângă pierderile uriașe de vieți omenești, o pandemie aduce costuri în cascadă pentru întreaga societate, cea mai mare parte dintre ele fiind cauzate de eforturile oamenilor de a evita propagarea infecției. Efectele - de tot felul - sunt de lungă durată, chiar dacă apoi devin „naturale” pentru o populație deja obișnuită cu ele.
„Fii normalitatea pe care vrei să o vezi în lume în perioada următoare”
Sănătatea psihică a unei comunități este în multe privințe asemănătoare cu cea fizică. Cum nu bei apă din băltoace, nici nu are sens să propagi informații senzaționale.
Apele anului electoral 2020 s-au tulburat
Sondajul realizat de IMAS la comanda Europa FM în a doua parte a lunii februarie arată că, pentru prima dată de vara trecută și până acum, există o scădere în intenția de vot pentru PNL.
Primarii furioși. Noul trend al începutului de 2020
"Mutați-vă din București, dacă nu vă place în București!". "Cui nu-i place la Brașov să se mute acolo unde se simte bine." Ce au în comun primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, și primarul Brașovului, George Scripcaru?
Cine va fi contracandidatul lui Trump?
Victoriile lui Obama și mai ales Trump au dovedit că „regula mijlocului” nu se mai aplică. Atât la republicani cât și la democrați, „moderații” par a fi lipsiți de vlagă, în timp ce oamenii politici stridenți au succes.