Barbu Mateescu
Redactor
...s-a născut în 1981. A absolvit cursurile University of Pennsylvania (studii de lungă durată) specializându-se în sociologia politică. În ultimul deceniu el a lucrat în mai multe proiecte având de a face cu consultanța politică, electorală și dezvoltarea urbană.
Criza Cîțu și cum se mișcă miliardele de euro de la un partid la altul
De fapt, nu vorbim despre cine știe ce criză. Ci doar despre cum două defecte ale lui Florin Cîțu care sunt relevante pentru funcția lui actuală au mutat câteva miliarde de euro de la PNL la PSD și niște procente în 2024 de la PNL către opoziție.
Portret al românului tipic în 2021
Când discuția la bere sau cafea devine mai serioasă și lumea începe să filosofeze despre românul tipic, să știi că există date oficiale care îți permit să știi cum este persoana medie din țara noastră. Ele vor fi aduse la zi de recensământul ce trebuie să aibă loc în acest an, dar chiar și așa Institutul Național de Statistică încearcă să țină pasul an de an cu ce se întâmplă. Iar imaginea de ansamblu e destul de clară.
Referendumul care va veni
Este posibil ca peste un an și câteva luni să avem (iarăși) un referendum național pe o temă ideologică, oarecum similar cu cel al Coaliției pentru Familie. Iată de ce.
Partidele din opoziție sunt pregătite pentru ultimul ingredient
În ultimele săptămâni au răzbit în spațiul public câteva sondaje conform cărora opoziția a luat fața partidelor aflate la putere. Conform CURS, scorul cumulat al PSD și AUR este acum de 46% iar cel al PNL și USR-PLUS de 36%. Accident de parcurs sau la un fenomen relevant?
Un răvaș din iunie 2027: imensul scandal Dumitrescu
Un mesaj imaginar din 2027, care explică consecințele unei situații care a fost trecută cu vederea în ultimii ani de politicienii români, atunci când și-au făcut calculele pentru alegerile din 2024: faptul că oamenii vor putea vota în același timp la alegerile prezidențiale și la alegerile parlamentare. Doar că nu vor avea cu toții dreptul s-o facă.
Cum ne-am schimbat cu toții față de acum 16 ani - și cum obediența este înlocuită în România de independență
Conform studiului World Values Survey, independența a devenit una dintre cele mai importante valori ale românilor în ultimii ani.
Mai puțini, dar nu mai fericiți: paradoxul imobiliar din spatele scăderii populației României
Scăderea sau creșterea numărului de locuitori are efecte neprevăzute asupra pieței imobiliare. Spațiul e același, dar oamenii sunt în fiecare zi mai puțini. De ce nu suntem martorii unei scăderi a chiriilor și prețurilor de achiziție pentru proprietăți?
În cifre: ce cred americanii și mai ales republicanii despre răzmerița din Washington DC
Un sondaj efectuat în cele două zile care au urmat asaltului asupra Capitoliului arată că majoritatea electoratului republican este atașat de Trump dar mâhnit sau îngrozit de asalt.
Alegeri parlamentare în umbra pandemiei: ce urmează?
Ce s-a întâmplat, de fapt, la alegerile parlamentare din decembrie 2020 și, mai important, ce ne așteaptă mai departe? O analiză de Barbu Mateescu.
Despre AUR dar și alte metale prețioase
AUR este aparenta necunoscută, dar de fapt produsul logic al unei atitudini prudente a opoziției vizavi de pandemie. Sunt singurii care au atacat vehement și neîncetat restricțiile impuse de autorități și chiar existența pandemiei.
12 observații la 120 de ore de la încheierea oficială a votării în SUA
Voi scrie mai jos despre votul popular și nu despre colegiul electoral. Cel de-al doilea determină câștigătorul. Primul pune degetul pe pulsul Americii. Confuzia între semnificațiile celor două aspecte trebuie evitată.
Ce vor americanii
Ce au ales americanii, am aflat. Dar ce vor, de fapt, americanii e mai complicat de înțeles și diferă de la un tip de votant la altul. Faptul de a înțelege de ce au votat așa ne va ajuta să pricepem și încotro se va duce America în următorii ani din punct de vedere politic.
Alegerile americane: Pennsylvania decide totul?
Un stat este mai important în acest moment decât altele în alegerile din SUA. În modelul statistic elaborat de Nate Silver, Pennsylvania are o probabilitate de 36% de a fi statul decisiv, cel care înclină balanța.
Alegerile prezidențiale din SUA: Biden în prim-plan
Joe Biden pare a fi preferatul electoratului american cu trei săptămâni înainte de terminarea alegerilor pentru președinția Americii, dar asta nu înseamnă că Donald Trump și-a jucat deja toate cărțile și că nu poate câștiga al doilea mandat.
Analiză: Gâtul de sticlă al alegerilor locale din 2020
Deși PSD a avut o performanță foarte bună la nivel de primari (locul unu cu 1438, două sute mai mulți ca PNL) iar USRPLUS a obținut victorii emoționante în câteva mari orașe, câștigătorul votului politic este PNL.