România are în față un an cu alegeri importante Foto: Lucian Muntean

La ce să fim atenți în 2020

În România, alegerile locale de la mijlocul anului se vor înscrie în mare parte în modelul uzual: PSD va obține 1000+ de primari în mediul rural și în orașele foarte mici, PNL dominând însă mediul urban.

Este probabil ca mai puțin de 5 din primele 20 de orașe ale României să aibă în luna iulie un primar PSD… Întrucât o alianță națională a opoziției pare improbabilă, rezultatul câtorva scrutine va depinde de capacitatea candidaților USR-PLUS de a mobiliza energii și de a se conecta la agenda locală.

Un element special îl reprezintă Bucureștiul, unde șansele PSD sunt direct proporționale cu numărul de candidați al opoziției. O veste bună pentru Gabriela Firea și pentru actualii primari de sector o reprezintă existența unor candidaturi ale PMP separate de cele ale restului opoziției – care vor fragmenta și mai mult spațiului anti-PSD din capitală.

La alegerile parlamentare PSD va obține locul doi, obținând între 2,0 și 2,5 milioane voturi. Scorul partidului depinde de prezență, fiind probabil ca ambele să înceapă cu cifra 3.

Esențial: spre deosebire de alegerile europarlamentare și prezidențiale din 2019, la toate alegerile din acest an se va putea vota doar în localitatea înscrisă în cartea de identitate sau pe viza de flotant. În consecință, sute de mii de studenți și tineri corporatiști vor dispărea din corpul electoral.

Efectul acestui rezultat va fi solidificarea (în opoziție) a conducerii actuale a partidului pentru următorii ani. În funcție de rezultatul partidelor din opoziție, altele decât PNL, în fața liberalilor se deschid două posibilități.

Pentru o majoritate funcțională ei ar putea avea nevoie doar de UDMR și de minoritățile naționale sau, dimpotrivă, de o vastă coaliție care să includă USR-PLUS. Coordonatele principale ale scrutinului sunt însă destul de predictibile… 

2020 fiind definit în plan politic și guvernamental de alegerile de la finele anului 2019, nu vom vedea foarte multe reforme. Ca în fiecare an, câțiva zeci de kilometri de autostradă din Transilvania vor fi finalizați și deschiși circulației. Despre alte autostrăzi se va discuta vehement dar fără concretețe, din cauza limitărilor bugetare.

Vom avea două crize abrupte de funcționare ale autorităților publice (poate chiar trei), având de-a face cu sistemul de sănătate, infrastructura de fel și chip sau dezastre naturale.

Deciziile dure, în special în plan economic, vor fi amânate pentru 2021.

În mediul privat, informatizarea și robotizarea vor elimina locuri de muncă prost plătite, mărind forța de muncă disponibilă în domeniul serviciilor.

În plan demografic, din cauza sporului natural negativ (decesele mai numeroase decât nașterile) vom fi cu aproximativ o sută de mii mai puțini la finele anului decât la începutul său.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Dar în societate se va înregistra o frenezie considerabilă. Sute de mii de tineri, în special din mediul rural, vor avea de ales între migrația spre Europa de Vest sau spre marile orașe.

Aproximativ 10 mii de persoane mutate recent în Ilfov vor spune la revedere suburbiei capitalei, alungați în special de infrastructura insuficientă.

În jur de alte 50 de mii de persoane se vor muta, cu carte de identitate cu tot, în Iași, Timișoara, Brașov sau Cluj-Napoca. Un număr mai mic, dar semnificativ, își vor achiziționa cu acte un apartament în București, trecând din categoria chiriașilor în cea a bucureștenilor „oficiali”.

Oportunitățile ratate prin inactivitate sunt practic imposibil de văzut. Ca metaforă, oricine înțelege semnificațiile prăbușirii unei clădiri, dar foarte puțini privesc un maidan acoperit de ambrozie și conștientizează că în acel loc s-ar fi putut afla o investiție.

Astfel, sute de mii de copii din mediul rural se vor îndepărta încă puțin de șansa unei educații la nivel european. Primăriile a sute de localități se vor apropia de un crah financiar, datorat structurii administrative a țării, devenită inadecvată. Infrastructura din București se va uza încă un an.

Pe cea din celelalte mari orașe se va pune o presiune nouă, fără precedent. Subtil, motorul imens de convergență care este Uniunea Europeană va continua să răpăie.

Într-un context similar, Winston Churchill scria: „În fiecare dimineață, o nouă mașinărie începea să funcționeze. În timp ce lumea lua cina, funcționa încă. Și funcționa și când oamenii dormeau„.

Evoluții pozitive, niciodată atrăgătoare în plan mediatic, vor continua să acționeze modificând în bine – per total – viața locuitorilor din țara noastră.

Afirmația conform căreia România se află în cel mai bun moment din istoria sa va continua să fie validă și de-a lungul anului viitor… chiar dacă peste tot continentul pare să se așeze o umbră, și anume încetinirea economiei germane – de departe cel mai mare partener economic al României, atât în ceea ce privește importurile cât și exporturile.

În calendarul politicii internaționale există trei evenimente semnificative:

1) Pe la mijlocul anului în Polonia au loc alegeri prezidențiale, fiind probabil ca Andrzej Duda – susținut de partidul conservator Lege și Justiție – să fie reconfirmat în funcție.

Situația sa în sondaje este oarecum asemănătoare cu cea a lui Klaus Iohannis de acum un an: opoziția nu a reușit să genereze un contracandidat dinamic și popular. Nu exclud posibilitatea ca mulții – și mai degrabă slabii – candidați ai opoziției să își poată reuni cu succes electoratele în turul doi împotriva lui Duda. În acest moment o astfel de evoluție pare improbabilă.

2) Donald Trump va supraviețui politic procedurii de demitere. Senatul va vota în majoritate pentru respingerea acuzațiilor la adresa sa, în contextul în care pentru eliminarea sa din funcție ar fi necesar acordul a două treimi din senatorii americani.

Evident situația se poate schimba dramatic în funcție de ce dovezi apar în primele luni ale anului, dar am dubii cu privire la acest aspect. Senatorii republicani – al căror impact e hotărâtor – își formează și își vor forma opinia pe baza sondajelor de opinie, iar americanii care îl susțin pe Trump sunt ușor minoritari dar numeroși (45-46% din totalul populației) și au o reziliență înaltă.

3) Pornind de la premisa unei victorii a președintelui Trump în ceea ce privește procedura de demitere, competiția pentru alegerile prezidențiale din SUA pare a fi una strânsă. Precum Hillary Clinton în 2016, candidatul democraților va obține mai multe voturi decât Trump. Sistemul american este însă unul special, bătălia ducându-se de fapt în câteva state-cheie, unele câștigate surprinzător de către Trump acum patru ani.

Oponentul președintelui-în-funcție are șanse autentice să rateze victoria, adică să nu poată reuni sub steagul său publicul radical de stânga și alți votanți care îl displac pe Trump dar care sunt moderați în plan social sau economic.

Două fenomene globale vor fi foarte puțin vizibile dar semnificative ca impact, dacă nu în 2020 atunci în anii următori. Unul dintre ele este intrarea a milioane de locuitori ai Africii în clasa de mijloc.

În altă ligă intră schimbările din societatea rusă – în Moscova și St. Petersburg, orașele unde se decide de obicei destinul națiunii, populația evoluează mai rapid decât conducătorii săi. Aceste schimbări de natură culturală, tehnologică și politică vor pune presiuni noi asupra instituțiilor de stat ce se ocupă cu represiunea și limitarea criticilor.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...