Alex Olaru
Redactor Șef
Jurnalist radio cu peste 16 ani de experiență. S-a format în redacțiile BBC, Radio România Actualități și RFI. A mai trecut pe la Radio Lynx, ZIUA și Europa Liberă și a colaborat cu VICE și Hotnews. A ales jurnalismul de serviciu public și crede că fără o presă de calitate România nu poate merge înainte și nu-și poate schimba mentalitatea. Crede în libertatea de expresie, dar și în informația curată și echidistantă. A descoperit relativ târziu jurnalismul narativ, dar de atunci s-a îndrăgostit iremediabil. Alex s-a alăturat redacției PressOne pentru că e printre puținele locuri unde acest gen poate fi promovat.
Procurorul general al României despre zădărnicirea combaterii bolilor: „Noi nu ne facem meseria uitându-ne la televizor, după ce-a mai spus un arhiepiscop sau un altul” (exclusiv)
Procurorul general Gabriela Scutea: „Trebuie stabilită o legătură între domnul X, care nu respectă niște măsuri de prevenire și îmbolnăvirea persoanelor din jur, ceea ce e aproape imposibil”
Depresia și tulburările psihice, aruncate în dubă: „Polițiștii m-au legat de calorifer cu cătușe și m-au ținut acolo ore întregi, gol”
În Poliția Română agenții nu știu nici în 2021 cum să acționeze atunci când intervin în situații în care sunt implicate persoane care manifestă tulburări psihice și de comportament, după cum admit chiar reprezentanții oamenilor legii. Andrei, fondatorul Asociației Equilibrium, povestește la PressOne cât de dur a fost contactul cu depresia, tulburarea bipolară și apoi cât de traumatizantă a fost experiența cu Poliția și autoritățile statului român.
Bisexualitatea noului Superman îi înfurie pe români. De ce nu-l lăsam pe fiul lui Clark Kent să fie cu alesul inimii sale, după o zi lungă de muncă?
Știrea că noul Superman e bisexual a făcut înconjurul Planetei Pământ mai rapid decât o poate face chiar supereroul, într-o zi bună. Vestea i-a înfuriat teribil pe mulți, inclusiv în România. L-am întrebat pe Florin Buhuceanu, director de advocacy la asociația ACCEPT, cum explică reacția societății române.
RO-Exit și Doamne-ajută! Reportaj de la proteste: „Mai bine mort, decât vaccinist”
La protestele de sâmbătă am văzut oameni tineri, bătrâni, blonzi, bruneți, înalți, scunzi, daci, preoți, bărbați, femei, bebeluși. Am mai văzut câini, porumbei, steaguri și lideri politici care au confiscat mulțimile, așa cum confisca poliția pe vremuri blugii de contrabandă.
Exploatarea minorilor pe litoral: „Dormeam 11 în cameră. Ziua liberă o ai dacă vrea șeful”. Petrică, 16 ani
O problemă care există în România, dar de care nimeni nu prea știe, exploatarea copiilor prin muncă e un fenomen care, cel mai probabil, se va agrava în contextul pandemiei, când școala e mai mult online decât cu prezență fizică la cursuri.
România, abandonată de partidele politice: cu ochii la circ, ratăm viitorul. Alte trei consecințe ale alegerilor interne din PNL și USR PLUS
Ce a pierdut România din cauza alegerilor interne din partide și a circului politic? Și ce urmări vor avea toate acestea? Vocile consultate de PressOne sunt pesimiste.
Tazlău. Fălciu. Micăsasa sau Ojdula: Cum văd primarii din România cearta pe bani de la București
Departe de zgomotul de la București, primarii din România profundă așteaptă banii, despre care spun că sunt singura șansă a comunităților pe care le reprezintă să se dezvolte. În funcție de culoarea politică însă, primarii au propriile idei despre ce fac mai-marii din Capitală, dar și despre urmările pe care criza politică le-ar putea avea asupra electoratului.
Creșterile de prețuri la energie, „un atentat la viața oamenilor”. L-am întrebat pe ministrul Energiei de ce s-au scumpit facturile
Un om beat dă frenetic cu mâinile într-un stâlp de beton. Pipăie în jurul stâlpului și zice, mirat: ce chestie, m-au zidit! Când te consideri fără ieșire dă-te doi pași înapoi și lărgește-ți viziunea” - expertul în Energie Ionuț Purica comentează pentru PressOne felul în care a înțeles statul român să liberalizeze piața de energie electrică și creșterea substanțială a facturilor, pe care o descrie drept „o psihoză”.
„E o senzație unică, bro”. Cum derutează baloanele cu "funny gas" autoritățile și consumatorii din Vama Veche
Protoxidul de azot – gazul ilariant, cunoscut și sub denumirea de „funny gas”, este un sedativ incolor și inodor folosit în domeniul medical, în combinație cu alte substanțe, în special ca anestezic, dar și în domeniul alimentar, atunci când se prepară frișcă. PressOne a încercat să afle cât de răspândit e de fapt „funny gas” și cât de preocupate sunt autoritățile de acest nou tip de consum.
„Întregalde”. Ce faci cu un bătrân senil pe care îl găsești iarna în vârf de munte? Regizorul Radu Muntean: „Pe mine eroii și sfinții mă plictisesc”
Săptămâna aceasta, Radu Muntean a adus "Întregalde", producția selecționată luna trecută în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs la Cannes, la festivalul Anonimul, din Delta Dunării. Despre ce e producția, în esența ei? Ce stârnește acest film în oameni? Sunt întrebări la care răspunde, pentru PressOne, regizorul Radu Muntean.
Scurta, dar agitata carieră de președinte de bloc a Simonei. Experiența tinerilor în comunitate: „M-am simțit ca Vlad Voiculescu, m-a învins sistemul”
De ce administrațiile de bloc par, de multe ori, înghețate în timp, cândva în anii '90? Un posibil răspuns stă în povestea Simonei, o tânără care a decis să devină președintele blocului în care locuia, a încercat o reformă, a eșuat și, recunoscându-se înfrântă, și-a dat demisia.
România, mânjită de sângele animalelor transportate ilegal în Orientul Mijlociu, pe caniculă. Raportul ANSVSA: „Animalele erau tunse” (Exclusiv)
Deși România era obligată de regulamentele europene să suspende, încă din 29 iulie, transporturile de animale vii, industria a ignorat regulile. Până la intervenția premierului Florin Cîțu, din portul Midia au plecat mii de animale vii către Orientul Mijlociu, înspre termperaturi de peste 40 de grade.
Paradoxul românesc: Centrele de vaccinare sunt goale, mii de oameni stau la coadă pentru testare la meci. De ce nu se vaccinează suporterii? Cazul Dinamo
Am fost la meciul Dinamo-Voluntari, unde accesul s-a făcut pe bază de text rapid de Covid-19, ca să aflăm de ce nu se vaccinează suporterii.
România Educată, moștenirea lui Iohannis? „Unii președinți rămân în istorie ca monumente de curaj. Riscul este ca el să rămână doar un monument”
Proiectul „România Educată” își propune să fie punctul de pornire pentru tot ceea ce ar trebui să însemne un Proiect de țară autentic. Anunțat cu mare fast, proiectul ar urma să reformeze radical sistemul de Educație din România. Ce a urmărit însă politic președintele odată cu lansarea României Educate?
Bani, politică și bucuria fotbalului. Cu ce rămânem după Euro 2020
Euro 2020 trebuie să însemne în primul rând speranța că Europa revine la normal, după angoasa globală sădită sadic de pandemie. În culise însă turneul a clocotit de frământări, altele decât cele ale inimilor de muritori care și-au visat favoriții cu mâna pe trofeu. Pentru că sportul, politica și interesele financiare nu mai pot fi separate unele de altele.