Alex Olaru
Redactor Șef
Jurnalist radio cu peste 16 ani de experiență. S-a format în redacțiile BBC, Radio România Actualități și RFI. A mai trecut pe la Radio Lynx, ZIUA și Europa Liberă și a colaborat cu VICE și Hotnews. A ales jurnalismul de serviciu public și crede că fără o presă de calitate România nu poate merge înainte și nu-și poate schimba mentalitatea. Crede în libertatea de expresie, dar și în informația curată și echidistantă. A descoperit relativ târziu jurnalismul narativ, dar de atunci s-a îndrăgostit iremediabil. Alex s-a alăturat redacției PressOne pentru că e printre puținele locuri unde acest gen poate fi promovat.
AUDIO. Experiment PressOne: „Refugiat ucrainean, caut de lucru în România”. Cum răspund funcționarii de la birourile pentru ocuparea forței de muncă
Am încercat să aflăm cât de ușor este pentru un refugiat ucrainean să își găsească un loc de muncă prin AJOFM, sunând direct la instituțiile din trei județe apropiate de graniță.
Distribuirea pastilelor cu iod către populație, o nouă controversă între minister și medicii de familie. Ce riscuri are automedicația
Ce riscuri provoacă neînțelegerile dintre minister și medicii de familie? Ce efecte au pastilele cu iod? Și cum va fi implementată, concret, decizia autorităților? Sunt printre întrebările la care răspunde Dr. Raluca Zoițanu, medic de familie, în interviul acordat PressOne.
Cum bâlbâie politicienii viitorul energetic al României, în timp ce votanții lor așteaptă gazul la aragaz de 30 de ani
România se pregătește să investească miliarde de euro în racordarea a sute de localități la rețeaua de gaze. Investițiile ar urma să fie făcute din bani europeni, dar mai ales din fonduri proprii direcționate de la buget prin deja celebrul program PNDL 3, denumit ”Anghel Saligny”. Însă cât de bine mai e ales momentul și cât de valabil mai e planul aprobat în toamnă, din moment ce între timp a apărut o criză energetică amplificată de războiul din Ucraina?
Afganistan. Cecenia. Ucraina. Ce nu învață Rusia din conflictele militare și ce s-ar întâmpla dacă de mâine n-ar mai fi Putin? Perspectiva unui istoric
De unde vine obsesia Rusiei de a asedia capitale? Cum se explică deformarea istoriei, astfel încât să servească mereu intereselor politice ale regimului de la Moscova? Și cum va arăta lumea peste 50 de ani? Sunt câteva din întrebările la care răspunde istoricul Cosmin Popa.
Reportaj. Criza refugiaților și fuga tinerilor: Obosită, Republica Moldova rămâne a nimănui
Trenul București Chișinău e numit și „Prietenia” și arată întocmai ca relația pe care înțelege Bucureștiul să o aibă cu „frații mai mici” de peste Prut.
Exclusiv. Corespondență din Tiraspol: „Să zidim ceva, nu să sfărmăm”. Locuitorii din Transnistria îl susțin pe Putin, dar nu înțeleg războiul cu Ucraina
Doi reporteri PressOne au petrecut câteva ore la Tiraspol, la scurt timp după ce Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar autoritățile transnistrene au solicitat din nou Chișinăului recunoașterea independenței. Toate pe fundalul războiului cinic declanșat arbitrar de regimul Putin în Ucraina.
Amenzi și „emoție” la ANPC: Protecția Consumatorului a lansat ofensiva împotriva napolitanelor rusești, în timp ce afacerile oligarhilor în România prosperă
Autoritatea Națională pentru protecția consumatorilor, ANPC, a controlat benzinăriile Gazprom, Lukoil şi magazinele Berezka. Contactat de PressOne, șeful Protecției Consumatorilor susține că acțiunile subalternilor săi nu ar avea de fapt nicio legătură cu războiul din Ucraina și respinge orice suspiciune că ar fi acționat zelos, pe fundal emoțional. Ulterior, nuanțează și susține că de fapt populația ar fi fost emoțională, în contextul dat.
Război și moarte în Ucraina, AUR la București (reportaj)
Cum ar fi arătat însă România astăzi, dacă nu era în NATO și Uniunea Europeană? Cât de protejați se simt simpatizanții AUR, când războiul e la frontierele țării? Și cum e văzut Putin de patrioții români, așa cum chiar ei se recomandă?
Primarul din Sighetu Marmației: „Există zvonuri că cei din Ucraina se pregătesc să închidă punctul vamal”
Temerea cea mai mare este să nu se agraveze situația, spune Vasile Moldovan, primarul din Sighetu Marmației. PressOne l-a întrebat cât de pregătite sunt autoritățile locale de acolo pentru un eventual val de refugiați, dar și cum se comunică într-o situație de criză, inclusiv cu cei de la centru.
Vladimir cel Mic. „Amenințarea cu arma nucleară e un gest de slăbiciune. Putin vrea să transforme Rusia în Coreea de Nord”
Cât de probabil este războiul în Ucraina? Ce urmărește Vladimir Putin și de ce recurge la amenințarea forței militare? Până la urmă ce spune asta despre liderul de la Moscova? Și cât de puternică este Federația Rusia, de fapt? Sunt printre întrebările la care răspunde, pentru PressOne, Hari Bucur Marcu, expert militar și de securitate.
De ce cresc prețurile apartamentelor în România. „Când se scumpește pătrunjelul în piață se scumpesc și casele”
Prețurile apartamentelor noi cresc de la lună la lună, la fel și sumele cerute pentru locuințele vechi. PressOne a încercat să arunce o privire spre piața imobiliară din mai multe perspective, pentru a înțelege încotro merg prețurile, cel puțin în 2022.
Violența liderului extremist George Simion ascunde Parlamentul de ochii noștri. Ce câștigă politicienii și cum pierde democrația
Dezbaterile din Parlamentul României au degenerat, din nou, în violență și limbaj suburban, după ce liderul partidului extremist AUR l-a agresat pe ministrul Energiei, chiar la tribuna Legislativului. Așa că parlamentarii au decis interzicerea transmisiunilor live video pe Facebook sau a afișării bannerelor.
RABLA lui Sisif: Autoritățile nu cunosc, nici după 17 ani, impactul real al programului asupra mediului
La 17 ani de la debutul Rabla, autoritățile române admit că nu dețin în continuare o serie de informații și analize calitative, chiar dacă scopul declarat al programului a fost, încă din 2005, reducerea poluării aerului, a solului și apei, precum și reducerea deșeurilor sau reciclarea unor componente.
Ce se întâmplă în USR? „Fițe” și „șantaj”: Cum a crescut tensiunea și cum e văzut acum Dacian Cioloș de o parte din membri
USR mocnește, alimentat de ruptura publică dintre cei doi lideri: președintele Dacian Cioloș și Dan Barna. În esență, membrii vechi de partid, care au mai trecut prin convulsii, susțin că aripa PLUS și implicit Dacian Cioloș n-ar înțelege în ce formațiune au intrat și nu și-ar fi însușit modelul de lucru din USR: acela al power sharingului, adică împărțirea puterii între președinte, Biroul Național și ceilalți.