Interzicerea transmisiunilor live pe Facebook din Parlament este dezaprobată de societatea civilă. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Interzicerea transmisiunilor live pe Facebook din Parlament este dezaprobată de societatea civilă. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
09/02/2022
Violența liderului extremist George Simion ascunde Parlamentul de ochii noștri. Ce câștigă politicienii și cum pierde democrația
Dezbaterile din Parlamentul României au degenerat, din nou, în violență și limbaj suburban, după ce liderul partidului extremist AUR l-a agresat pe ministrul Energiei, chiar la tribuna Legislativului. Ulterior au avut loc schimburi de replici dure la comisia unde se decideau măsurile care să nu mai permită astfel de derapaje.
După „hoț” și „prost”, au fost invocate „maimuțe” și „naziști”, așa că parlamentarii au decis că cea mai simplă rezolvare este ermetizarea activității aleșilor, prin interzicerea transmisiunilor live video pe Facebook sau a afișării bannerelor.
Incident desfășurat în timpul ședinței ocazionate de citire a moțiunii simple de cenzură împotriva ministrului Energiei, în plenul Parlamentului României, 7 februarie 2022. Inquam Photos / Ilona Andrei
„Pentru că George și colegii lui au lipsit de la orele de istorie și de educație civică, parlamentarii puterii pedepsesc toată țara. În fața populismului violent, Parlamentul își propune să devină și mai opac” - reacționează, într-un comunicat de presă, șase asociații ale societății civile, printre care ActiveWatch, Centrul pentru Inovare Publică sau Centru de resurse pentru participare publică CeRe.
ONG-urile susțin, printre altele, că „interdicția de a afișa bannere în Parlament, ca și interdicția de filmare sau transmitere în direct pe Internet este (...) o restrângere a libertății de exprimare, care este un drept fundamental, cu atât mai protejat atunci când e vorba de dezbaterea politică* sau că „în încercarea de a-i disciplina pe reprezentanții AUR din Parlament, politicienii puterii sancționează, indirect și pe termen nedeterminat, orice cetățean sau parlamentar care dorește să își exprime dezacordul, altfel decât prin mecanismele formale la care parlamentarii nu răspund.”
Despre un posibil și probabil oportunism vorbește la PressOne și Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publică. În evaluarea sa, partidele tradiționale n-au făcut altceva decât să se folosească de pretextul oferit de partidul extremist AUR pentru a-și rezolva o problemă mai veche: transparența, care îi pune mereu în dificultate.
Cum ar putea fi însă prevenită cu adevărat agresivitatea din Parlament și cât de mare e riscul ca promovarea violenței să contamineze strada? PressOne l-a întrebat pe Ovidu Voicu.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Ovidiu Voicu: I-aș spune oportunism. Parlamentarii au reacționat rapid în această speță din două motive: era vorba despre directul lor interes, doreau să se pună la adăpost de ceva ce îi enerva pe ei, personal. Și doi, pentru că au reușit să-și rezolve o chestiune pe care tot încercau să o rezolve, respectiv libertatea mai mare de a vedea ce se întâmplă în Parlament pe care o aduc noile tehnologii și faptul că cetățenii și presa au devenit ceva mai activi.
PressOne: Un susținător al partidului extremist AUR ar putea spune că și USR făcea, de exemplu, live-uri agresive pe Facebook. E de altfel un argument pe care deja l-am auzit în jur. Ce i-ați spune dvs.?
O.V.: Aș aduce o nuanță. Nu e vorba că nu deranja pe nimeni. Parlamentarii erau deja deranjați, cei din partidele vechi, PSD și PNL, care nu-și mai puteau face aranjamentele la fel de ușor, dincolo de lumini. Dar nu îndrăzneau să intervină, asta este esența.
ANALIZĂ. Invazia din Kursk, lovituri nimicitoare cu drone asupra depozitelor de muniții, măcinarea lentă a Rusiei. Situația de pe frontul din Ucraina, după 31 de luni de război
O analiză amplă a situației de pe frontul din Ucraina.
„Patriarhia nu a dat binecuvântare”. Dan Puric, Piperea și alți extremiști români n-au reușit să strângă semnături pentru redefinirea constituțională a familiei și plata cash
PressOne a cerut explicații de la fiecare asociație din Coaliția pentru Constituție, Familie și Libertate cu privire la eșecul strângerii celor 500.000 de semnături necesare pentru redefinirea familiei și introducerea plății cash în Constituție.
Acum, pentru că AUR a depășit un anumit nivel de agresiune, pentru că și la USR puteam vorbi de o anumită agresivitate, dar aici deja vorbim de violență fizică, parlamentarii PSD, PNL și UDMR au profitat imediat pentru a-și rezolva această problemă mai veche pe care o aveau: cum să scăpăm de oamenii care sunt cu ochii pe noi? Și atunci au luat aceste măsuri.
PressOne: Care sunt consecințele?
O.V.: Din nefericire din perspectiva combaterii agresiunii și a violenței nu vor fi consecințe imediate. Măsurile propuse în Comisia de Regulamente și adoptate în plen nu aduc în niciun fel un prejudiciu celor care fac astfel de lucruri. În mod evident câștigul sigur pe care AUR sau George Simion îl au la publicul propriu va fi mult mai mare decât sancțiunile pe care le-a decis Parlamentul.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
O parte din măsuri va limita însă transparența dezbaterilor parlamentare. Ceea ce va fi rău pentru cetățenii activi și pentru presă. Dar va fi rău și pentru democrație, pentru că de fapt scade și mai tare încrederea în Parlament și în instituțiile democratice.
Susținătorii AUR cred oricum că este o mare conspirație a elitelor corupte împotriva poporului. Faptul că Parlamentul se închide este doar o confirmare a acestor conspirații. Iată elitele corupte, după ce că sunt împotriva poporului, nici nu mai vor să știm măcar ce se întâmplă acolo.
Atât George Simion, cât și Diana Șoșoacă au un lung istoric de transmisii live din Parlament. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
PressOne: Replica ministrului Virgil Popescu către co-președintele partidului extremist AUR, George Simion, „ești un prost”, cum sună însă?
O.V.: Nu doar replica lui Virgil Popescu. Dar și replica din Comisia de Regulament a lui Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, care l-a numit „maimuță” pe un deputat AUR. L-a numit așa în mod repetat și l-a provocat. Acesta a răspuns, așa cum probabil se și aștepta și i-a numit pe ceilalți „naziști”, un cuvânt urât, mai ales că i-a fost adresat unui etnic german aflat la fața locului. Și toată lumea a uitat de „maimuța lui Simonis” și s-a dus spre „naziștii” lui AUR, cu trimitere la deputatul Stoica. Dar reacțiile acestea la fel de agresive, de tipul „prost” sau „maimuță”, pe care le vedem de la PSD și PNL nu fac decât să provoace. Și să contribuie la climatul acesta de necolaborare, agresivitate și violență din Parlament.
Cred că lucrurile nu sunt legate doar de reacția imediată a acestor oameni care sunt enervați și reacționează. Cred că e cumva premeditat: se provoacă cu AUR pentru a-l folosi și a părea ei răul mai mic.
Atâta timp cât avem un AUR extremist și violent, PSD și PNL, care sunt doar corupte, se consideră a fi un rău mai mic.
PressOne: Violența verbală de ce nu este atunci mai aspru analizată, respectiv sancționată?
O.V.: Cred că depinde și de noi să o sancționăm politic, până la urmă. Societatea, noi cetățenii, presa, activiștii. Dacă noi nu sancționăm politic violența, nu o sancționăm prin oprobriu public, atunci e foarte greu să găsești altfel de sancțiuni. Pentru că întotdeauna există și factorul subiectiv. De la ce punct încolo e doar o enervare, o dispută și devine agresiune, violență? Iar politicienii se vor prevala de aceste lucruri întotdeauna. Deja discutăm de probleme de fond, pentru că până la urmă violența nu s-ar întâmpla, dacă nu ar vinde.
Oamenii din Parlament, fie că sunt extremiști sau din partidele mainstream, nu ar apela la astfel de metode dacă nu ar ști că au câștig politic.
PressOne: Pare însă că violența e importată din stradă direct în Parlament. De ce ne-am aștepta ca acolo standardele să fie calitative, din moment ce în Legislativ sunt trimiși tot oameni dintre noi, de o calitate, deseori, îndoielnică? De ce ar arăta Parlamentul României altfel?
O.V.: Ar putea să arate altfel, chiar plecând de la principiul că parlamentarii sunt media națiunii și nu neapărat o elită. Prin faptul că există o anumită solemnitate a procedurilor, că există reguli. Prin faptul că există vizibilitate. Oamenii se comportă altfel în astfel de condiții: dacă vreți este distincția între agresivitatea de pe Facebook și o agresivitate mai mică, atunci când ai reflectorul pe tine.
Faptul că lumea se uită la tine te face de obicei, în cele mai multe dintre cazuri, să te reții. Pentru că așa ești învățat, că nu se fac anumite lucruri. Din considerentele acestea ne așteptăm ca în Parlament lucrurile să se întâmple cu cel puțin un grad mai scăzut de agresivitate decât în piața publică.
Din nefericire în ultima perioadă vedem că tensiunea crește și în interiorul Parlamentului, care începe să semene cu piața publică.
PressOne: Cât de mare este atunci pericolul ca acte de violență de felul celui la care am asistat să fie replicate ulterior în stradă?
O.V.: Lucrurile au mers deja mai departe. M-am uitat la live-ul lui George Simion, pentru a mă informa. La ieșirea din sală, de la Comisia de Regulament, l-a împins pur și simplu pe un deputat USR. În timp ce filma. Exact ca un bătăuș de cartier.
Deci lucrurile acestea se întâmplă deja. Și cred că dacă nu vor fi găsite niște metode de a sancționa eficient și preveni până la urmă astfel de situații, în curând le vom vedea și în plen.
Deocamdată, pentru AUR și George Simion, gesturile de violență aduc voturi și susținători. Și atât timp cât va calcula cinic că are un câștig din asta, le va face.
PressOne: Pot însă să-mi pun problema că un protest al partidului extremist AUR ar putea degenera, alimentat acum de pornirile liderului extremist George Simion?
O.V.: Cu siguranță. Și mă aștept să se întâmple într-un timp destul de scurt. George Simion deja ne spune că la sfârșitul lunii februarie AUR va încerca să organizeze un protest după model canadian, unde au ieșit în stradă șoferii de TIR. E ceea ce AUR încearcă să facă cu ajutorul unor televiziuni așa-zise de știri din România.
S-ar putea să fie mai aproape decât credem o ciocnire violentă între susținătorii AUR și forțele de ordine sau alți participanți. Adaug că nu trebuie să uităm de trecutul lui George Simion din galeriile de fotbal. Există o cultură a violenței în aceste galerii. Întotdeauna și-au găsit pretexte de violență reciprocă cu jandarmii și există o cultură a violenței, din păcate, și în forțele de ordine, la Jandarmerie. Mă aștept așadar la violență și la protestele politice, în perioada următoare.
Protest organizat de Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR), in Piata Victoriei. Foto Grigore Popescu/ Agerpres
PressOne: Parchetul General a anunțat deja că s-a sesizat și că a deschis un dosar penal, după incidentul de la tribuna Parlamentului, pentru ultraj și tulburarea liniștii publice. E de ajuns sau vedeți nevoia întăririi unor instituții. Dacă da, care ar fi acestea?
O.V.: Cred că în primul rând ar trebui găsite pârghii de a sancționa pecuniar aceste excese, în interiorul Parlamentului. Există anumite privilegii care se acordă parlamentarilor, aleșilor. Și această sancțiune cred că ar fi foarte eficientă, dacă s-ar introduce cu adevărat. Dacă ai un comportament agresiv sau violent să ai pierderi rapide în ceea ce privește privilegiile. Din sume forfetare, acces la diverse facilități.
Pentru că este și mult oportunism în partidele românești, inclusiv în AUR și atunci oamenii sunt acolo pentru bunăstarea proprie. Se vor gândi de două ori. Adică trebuie să fim la fel de pragmatici ca și ei, din acest punct de vedere.
Apoi, instituțional, nu cred că Parchetul este în măsură să prevină, mai ales în situațiile în care violența nu e explicită. Când vorbim de o violență fizică, verbală sau psihologică am văzut că instrumentele Parchetului sunt rar eficiente. Nu știu dacă ANI sau CNCD ar putea avea vreo influență. Despre CNA știm deja că este o instituție profund politizată.
Din păcate cred că soluția este tot pe termen lung. E vorba de educație civică, politică. De readucerea acelor valori sociale care resping violența. Spun readucere pentru că le avem, undeva adânc, în noi.
Putem să vorbim cu adevărat despre prevenirea violenței atunci când noi, ca societate, o prevenim. Nu putem aștepta ca violența să fie prevenită doar prin sancțiuni.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this