Alex Olaru
Redactor Șef
Jurnalist radio cu peste 16 ani de experiență. S-a format în redacțiile BBC, Radio România Actualități și RFI. A mai trecut pe la Radio Lynx, ZIUA și Europa Liberă și a colaborat cu VICE și Hotnews. A ales jurnalismul de serviciu public și crede că fără o presă de calitate România nu poate merge înainte și nu-și poate schimba mentalitatea. Crede în libertatea de expresie, dar și în informația curată și echidistantă. A descoperit relativ târziu jurnalismul narativ, dar de atunci s-a îndrăgostit iremediabil. Alex s-a alăturat redacției PressOne pentru că e printre puținele locuri unde acest gen poate fi promovat.
Opinie. Marcel Ciucă și Nicolae Ciolacu: Cocomârlă și Țifoi
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au făcut o pauză de la campania electorală, ca să guverneze țata, să nu se răstoarne.
Opinie: ciclonul, atac de panică alimentat de presa centrală. Cum a agregat o redacție mainstream fricile oamenilor pentru trafic pe site
„Ciclonul” a trecut, iar acum presa centrală acuză autoritățile că au indus o stare de panică și au dat material conspiraționiștilor. Dar jurnaliștii ce au făcut? Au agregat panici și au capitalizat.
Blocuri noi lângă Moara lui Assan? Un anunț imobiliar promite o parte din terenul pe care este monumentul istoric, pentru 22 de milioane de euro
Un anunț postat pe unul din cele mai mari site-uri de imobiliare din România propune la vânzare un teren de peste 20 de mii de metri pătrați, pentru suma de 22 de milioane de euro. Este una din cele două parcele pe care este situată și Moara lui Assan, dar și alte anexe ale complexului de la 1853, încadrat ca monument istoric.
Comisarul european Adina Vălean despre infrastructura României: Întârzierile sunt adesea rezultatul pregătirii insuficiente a proiectelor
Întârzierile României pe partea de infrastructură sunt adesea rezultatul unei pregătiri insuficiente a proiectelor prin care Bucureștiul cere finanțare, ceea ce duce inevitabil la o durată mai mare de implementare, spune la PressOne comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.
PSD nu-l retrage încă pe medicul Cîrstoiu, dar ar colabora cu Piedone. „Problema este să vrea și Grivei”
Își retrage PSD candidatul pentru primăria Generală, confruntat cu probleme de integritate? Deocamdată nu, spun liderii partidului, care invocă, la PressOne, „atacuri” publice la adresa medicului Cîrstoiu, cotat abia cu șansa a treia. Chiar și așa însă, „o portiță” rămâne deschisă, în funcție de ce va decide Agenția Națională de Integritate, transmite Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD.
Camioane interzise de lege pe șosele, aduse la protestul transportatorilor. Protestatarii cer plafonarea RCA, dar unii dintre ei circulă pe blat
7 din 10 camioane care blochează o bandă de circulație în apropiere de București, la Afumați, nu au încheiată o poliță RCA valabilă, prin urmare circulă ilegal pe șosele.
Milioane de euro pentru pubele îngropate haotic în sectorul 3. Operatorul de gaze nu a eliberat aviz pentru lucrări
Pentru locuitorii sectorului 3, un proiect de mediu de sute de milioane de lei finanțat din bani europeni și care ar trebui să îmbunătățească felul în care se colectează deșeurile menajere, devine „o glumă”, din cauza felului în care se montează, pe repede înainte, sute de pubele îngropate.
Raport: Cum vrea statul român să rezolve problema drogurilor cu elicoptere noi, drone și pedepse mai aspre, inclusiv pentru consumatori
În data de 4 octombrie 2023, la Ministerul Afacerilor Interne, în Sala de Marmură, a avut loc o întâlnire între reprezentanții instituției, ministrul Cătălin Predoiu și parlamentari din Comisia de Apărare. Acolo Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) a prezentat un raport care a inclus și traficul, consumul și infracționalitatea asociate consumului de droguri în România. PressOne redă pasaje din bilanțul pe care l-a făcut DGPI, cu doar câteva zile înainte de reuniunea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT, organizată în 12 octombrie 2023), unde au fost decise măsuri de combatere a substanțelor psihoactive.
Pandemia și războiul de la granițe au aruncat România în brațele "Mega Coaliției" PSD-PNL. Ce urmează?
Statul român în ansamblul său și cetățenii au trebuit să se adapteze pandemiei și războiului de la granițe. Urmările încep să se vadă și vor fi pe termen lung, mai ales că România se pregătește de un 2024 istoric: pentru prima dată de la Revoluție vor avea loc toate tipurile de alegeri: europarlamentare, parlamentare, locale și prezidențiale.
Frăția Păcănelelor. Statul încasează mai mulți bani din jocurile de noroc, dar tot nu știe câți români joacă
Autoritățile române nu știu nici până astăzi și nici nu pot aproxima numărul de jucători din România, deși dau legi în care invocă tocmai implicațiile sociale ale fenomenului jocurilor de noroc.
Cum fac autoritățile controale în trafic și la service-uri auto: „una din două mașini are probleme tehnice”
Una din două mașini controlate în trafic în prima jumătate a anului are probleme tehnice, potrivit Registrului Auto Român (RAR). Un comunicat de presă recent arată că din cele aproximativ 45 de mii de autovehicule controlate în trafic, 44,1% aveau deficiențe tehnice majore și că aproape 3% aveau ITP-ul fals, expirat sau anulat. PressOne a întrebat RAR cine este responsabil de această situație, cum se fac concret controalele în trafic sau cum explică instituția incidența crescută a mașinilor găsite cu nereguli grave.
Câți consumatori de droguri sunt în România? Administrația Prezidențială: E secret de stat
PressOne l-a întrebat pe președintele Klaus Iohannis câți consumatori de droguri sunt, cu aproximație, în România, care e strategia statului în domeniu și pe ce alte date concrete se bazează atunci când vorbește de un „fenomen alarmant”, pe care l-a inclus recent în agenda viitoarei reuniuni a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
Tentativă majoră de fraudă și înșelăciune în numele Romgaz. Cum răspunde compania de stat
Reclame plătite care te îndeamnă să tranzacționezi acțiuni la compania de stat Romgaz și site-uri false, care promit câștiguri imediate în numele companiei, au împânzit internetul. Atacatorii vor astfel să determine potențiale victime să-și furnizeze date personale, financiare sau de autentificare pe site-uri controlate de ei, sub pretextul unor investiții extrem de rentabile.
Bolnavii de cancer din România nu mai au timp și cer un plan național de combatere și control al bolii: „Nimănui nu-i pasă de noi”
Ministerul Sănătății întârzie implementarea Planului Național de Combatere și Control al Cancerulu, după ce ar fi descoperit "mici disfuncţionalităţi". Au apărut probleme și cu sursele de finanțare, situație în care ministrul Alexandru Rafila a transmis public că „majoritatea normelor” ar putea fi elaborate „până la sfârşitul acestui an.” Legea obliga Ministerul Sănătății ca în termen de 120 de zile de la promulgare să publice și normele ei de aplicare.
Europa se sufocă, politicienii negociază. Ce spun europarlamentarii români care au votat împotriva unei legi pentru mai mult verde
PressOne a întrebat mai mulți eurodeputați români de ce au votat împotriva unei legi pentru mediu și biodiversitate care își propune să mai repare din distrugerile provocate de om naturii, să ne facă mai rezistenți la schimbările climatice și să aducă mai mult spațiu verde în orașe.