Bazin (stânga) și Potra (dreapta) apar într-o fotografie din 2023 publicată de Jean Pierre Bemba, criminal de război și fost ministru al Apărării în Congo. Sursa foto: Twitter

Bazin (stânga) și Potra (dreapta) apar într-o fotografie din 2023 publicată de Jean Pierre Bemba, criminal de război și fost ministru al Apărării în Congo. Sursa foto: Twitter
02/04/2025
Oficial: Militari activi aflați în concediu de creștere a copilului și sute de rezerviști, mercenari în Congo pentru Horațiu Potra. Controalele interne ale MApN confirmă anchetele PressOne
Ministerul Apărării anunță că aproape 500 de militari rezerviști au luptat în ultimii ani în Congo. Alți 7 erau în concediu de creștere a copilului, iar în cazul lor va fi sesizat Parchetul Militar. PressOne a atras atenția încă de acum două luni asupra unei posibile vulnerabilități a statului român, după ce am publicat mai multe articole în care am arătat că armata de mercenari condusă de Horațiu Potra în Africa folosește resursă umană antrenată în bazele de elită ale Armatei Române.
- 466 de militari rezerviști au semnat, după trecerea în rezervă, contracte pe diferite perioade cu companii de securitate care au activat în R.D. Congo
- 7 militari în activitate au mers în mod nejustificat în R.D.Congo, pe timpul concediului de creștere a copilului în perioade diferite, în intervalul 2023 – începutul anului 2025, arată MAPN
- Alți 24 de militari care au trecut în rezervă prin demisie, în anii anteriori și ulterior, au activat în cadrul unor companii private de securitate din Congo, au fost acceptați să se întoarcă în activitate, în perioada 2023-2024, fiind, la acest moment, încadrați în diferite unități militare din MApN.
Ministerul Apărării a acuzat PressOne că promovează un fake news. Ancheta internă arată altceva
La începutul lunii februarie, după ce PressOne publica un articol intitulat „Statul român antrenează luptătorii de top din armata privată a lui Horațiu Potra în trei unități de elită ale MApN”, ministerul publica - pe platforma de anti-dezinformare a Armatei - un comunicat în care respingea categoric ideea că în armata privată a lui Potra ar fi fost angajați militari din Forțele pentru Operații Speciale „sau din orice alte structuri ale Ministerului Apărării Naționale.”
„Reiterăm și pe această cale informațiile transmise în scris de Biroul de presă al MApN celor doi jurnaliști sau în cadrul convorbirilor telefonice de către purtătorul de cuvânt, prin care am comunicat fără echivoc faptul că, în urma verificărilor efectuate, nu a existat niciun caz în care personal în activitate să-și fi suspendat raporturile de serviciu cu MApN pentru a participa la activități cu caracter privat în cadrul companiei menționate”, mai susținea ministerul atunci.
Armata activă a României numără în jur de 70-80 de mii de militari. Numărul „rezerviștilor” care, la o adică, pot completa efectivele în caz de război este, conform oficialilor MapN, o informație secretă. foto: Mihnea Lazăr/PressOne
Anterior publicării anchetei, PressOne se adresase în două rânduri MApN, pe 8 ianuarie și 13 ianuarie 2025, pentru a obține o reacție legată de aceste practici. Ministerul ne-a spus că „singura situație permisă de legile române prin care personalul militar să desfășoare activități, pe teritoriul României sau în afara acestuia, în calitate de angajați ai unor companii private de securitate este din poziția de militar în rezervă”.
MApN sesizează Parchetul Militar
Acum, ministerul comunică faptul că a sesizat Parchetul Militar, după ce „șapte militari în activitate – doi subofițeri și cinci soldați profesioniști care, pe timpul concediului de creștere a copilului în vârsta de până la doi ani, obținut în mod legal, în baza OUG 111 din 2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, cu modificările și completările ulterioare, au desfășurat, în mod nejustificat, activități în R.D. Congo, în perioade diferite, în intervalul 2023 – începutul anului 2025, din calitatea de angajat temporar în companii de securitate.”
Potrivit MApN, acești militari au încălcat mai multe prevederi legale și normative, printre care părăsirea teritoriului național fără aprobare și interzicerea îndeplinirii altor funcții în afara celor pe care sunt încadrați sau cele referitoare la plata indemnizației lunare pentru creșterea copilului.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
„Trei dintre acești militari se află încă în concediu de creștere a copilului, iar patru dintre ei s-au întors la unități”, precizează ministerul, într-un comunicat de presă.
Pentru unul dintre acești șapte militari s-au finalizat deja cercetările, fiind sesizat Parchetul Militar, „urmând ca și în celelalte șase cazuri să fie aplicate măsuri similare.”
Controalele interne, dispuse de ministrul Angel Tîlvăr după ce informațiile publicate de PressOne s-au răspândit în spațiul public, arată și că „466 de militari rezerviști care provin din Ministerul Apărării Naționale au semnat, după trecerea în rezervă, contracte pe diferite perioade cu companii de securitate care au activat în R.D. Congo”, dar și că „au fost identificate și 14 situații în care militari în rezervă, care au activat, pentru diferite perioade, în R.D. Congo din această poziție și, ulterior, au dobândit, în perioada 2020-2024 calitatea de rezervist voluntar.
Militari în rezervă care au luptat în armata de mercenari a lui Potra, reîncadrați în Armată
Din verificările făcute intern de Ministerul Apărării a rezultat și că un număr de 24 de militari, care au trecut în rezervă prin demisie, în anii anteriori, și, ulterior, au activat în cadrul unor companii private de securitate din Congo, „au fost acceptați să se întoarcă în activitate, în perioada 2023-2024, fiind, la acest moment, încadrați în diferite unități militare din MApN.”
Ce înseamnă „alianța militară” dintre Ungaria, stat NATO și Serbia și de ce ar trebui să se îngrijoreze România
Ungaria, stat NATO, a încheiat zilele trecute „o alianță militară” cu Serbia. România pare astfel, la prima vedere, prinsă într-o amplă mișcare de învăluire.
Comandamentul „Vlad Țepeș” și Marian Motocu au făcut pui: „Ordinul Mihai Viteazul”, organizația unui IT-ist antisemit din Târgoviște care anunță sub ochii autorităților că a început „operațiunea de eliberare a țării de sub ocupație”
PressOne vă prezintă povestea unui IT-ist antisemit din Târgoviște care se laudă că a început „operațiunea de eliberare a țării de sub ocupație”. Bărbatul are legături cu Marian Motocu și Comandamentul „Vlad Țepeș”.
Solicitările de rechemare în activitate au fost aprobate la nivelul unităților militare și au avut ca bază legală prevederile art. 2^1 ale Legii 384 din 2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști, care specifică faptul că, „în funcție de nevoile instituției militare, soldații și gradații profesioniști cu o vechime în serviciu de cel puțin 4 ani, trecuți în rezervă în temeiul art. 45 alin. (1) lit. b), e)-g) și i), care au vârsta de până la 45 de ani, pot fi rechemați în activitate dacă s-au aflat în rezervă mai puțin de 4 ani neîntrerupt”.
Anterior însă, purtătorul de cuvânt al Armatei, generalul Constantin Spînu, dădea asigurări la PressOne că în cadrul instituției există zero cazuri de soldați sau ofițeri care să-și fi luat concediu (de orice natură) pentru a pleca să lupte „la privat”, în slujba lui Potra. În cadrul aceluiași interviu, generalul Spînu a respins și scenariul în care un rezervist care a luptat în Congo ar fi putut să fie reintegrat ca militar activ în România, pe motiv că acesta nu ar fi avut „cum să treacă de filtrele de securitate” ale instituției pe care o reprezintă.
Acum, ministerul își nuanțează poziția și transmite că cei vizați nu ar fi reîncadrați pe poziții-cheie : „deși rechemarea în activitate a acestor militari nu prezintă vulnerabilități semnificative din punct de vedere al securității naționale, toți fiind încadrați pe funcții aflate la baza ierarhiei militare, iar nivelul de acces la informații clasificate este la treapta minimă, au fost dispuse măsuri suplimentare de verificare și monitorizare pentru fiecare caz în parte, urmând ca, în funcție de rezultate, să fie luate măsuri în consecință.”
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
De asemenea, au fost identificate 14 situații în care militari în rezervă, care au activat, pentru diferite perioade, în R.D. Congo din această poziție și, ulterior, au dobândit, în perioada 2020-2024 calitatea de rezervist voluntar.
Ministrul apărării naționale a ordonat clarificarea circumstanțelor și responsabilităților care au permis aceste situații, iar controalele interne au fost dispuse la câteva săptămâni după articolele publicate de PressOne.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this