Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Lucian Romașcanu. Foto: Lucian Muntean
14/04/2024
PSD nu-l retrage încă pe medicul Cîrstoiu, dar ar colabora cu Piedone. „Problema este să vrea și Grivei”
PSD propune „a treia cale” pentru București, dar ar colabora cu un politician precum Piedone.
Își retrage PSD candidatul pentru primăria Generală, suspectat că ar avea probleme de integritate? Deocamdată nu, spun liderii partidului, care invocă, pentru PressOne, „atacuri” publice la adresa medicului Cătălin Cîrstoiu, cotat abia cu șansa a treia. Chiar și așa însă, „o portiță” rămâne deschisă, în funcție de ce va decide Agenția Națională de Integritate, transmite Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD.
Am întrebat și dacă social-democrații ar colabora cu un om politic precum Cristian Popescu Piedone, în funcție de rezultatele alegerilor locale din luna iunie, dar și ce responsabilitate își asumă PSD, din moment ce sondajele arată un interes tot mai mare al electoratului pentru AUR și alte formațiuni sau candidați de extremă dreapta.
Ce câștigă de fapt PSD din asta? l-am mai întrebat pe Lucian Romașcanu, senator și fost ministru.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
PressOne: „Cele două organizaţii îşi propun să formeze cele mai bune echipe alături de care să poată câştiga alegerile candidaţii noştri la Primăria Capitalei şi la primăriile de sector”, precizează PSD Bucureşti.” Credeți în continuare că dl. Cîrstoiu este cel care vă poate aduce victoria?
Lucian Romașcanu: Cred. Și chiar cred sincer. Nu e propagandă de partid. Cred că este alternativa corectă, dincolo de startul târziu și de atacurile constante pe care le vedem la adresa lui.
Omul are toate calitățile. Comparându-l cu principalii contracandidați, la cineva dacă tragem linie rezultă zero, iar la altcineva parizerul și cățăratul pe blocuri n-ar trebui să fie de apreciat din partea alegătorilor.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Faptul că domnul Cîrstoiu este sub un atac constant mă face să cred că este perceput totuși ca o alternativă și asta e chiar o veste bună.
PressOne: Vorbiți de „atacuri” constante, dar un candidat trebuie să întrunească totuși niște condiții, inclusiv de integritate. Cât de problematic este pentru PSD faptul că dl. Cîrstoiu e acuzat de incompatibilitate într-un raport al Corpului de Control al guvernului?
L.R.: Unu’ la mână: ăla e mort (raportul corpului de control n.red.), pentru că legea spune că în 12 luni după ce a fost anunțat cel care face obiectul investigației, ANI trebuie să se pronunțe. Au trecut 48 de luni, deci e clar că nu există un caz acolo.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Nici la restul acuzațiilor nu există, dar așa e în campanie. Eu sunt curios ce se întâmplă cu doamna Clotilde, care e urmărită penal. E înregistrată cerând de la un ofertant încă două oferte. Asta e mai penal decât penalul.
PressOne: În ziua de astăzi există un termen, se numește „whataboutism”. Aș prefera să nu continue dialogul în felul acesta și să nu comparăm „care e mai rău” sau „mai penal”. Cred că s-ar pierde esența.
L.R.: Ba haideți să comparăm.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
PressOne: De ce?
L.R.: Pentru că eu pot vorbi și apăra numai un candidat al meu, într-o piață de candidați în care doamna Clotilde e cu probleme, Piedone are 40 de milioane încredințate la trei colegi din partid și alte licitații „nefăcute”, pentru că a diminuat valoarea contractelor în contracte mai mici.
PressOne: Dar domnul Cîrstoiu nu a negat explicit aceste „atacuri”, cum le spuneți dvs. Senzația pe care a lăsat-o candidatul PSD a fost că de fapt se eschivează.
L.R.: Acuzațiile au fost negate până la capăt, mai mult decât explicit. M-am uitat și eu în ochii publicului și nu e chiar așa cum susțineți.
Explicit nu există incompatibilitate la Corpul de Control al domnului Orban (Ludovic Orban, premier la acea vreme n.red.) din 2020. Suntem în 2024. Aici evidența nu poate fi contrazisă.
Iar a doua chestiune: am vorbit cu dumnealui și este vorba de o scrisoare medicală pentru un CT, nu este control medical făcut la firma privată.
Înțeleg că chiar doamna pe numele căreia este acea scrisoare a spus că nu a fost consultată de domnul doctor Cîrstoiu. Deci eu zic că nu există, dar în acest al doilea caz trebuie să așteptăm și să vedem ce spune ANI.
PressOne: Agenția Națională de Integritate transmite că nu poate da informații publicului pentru „cauze aflate pe rolul agenției”. Ce credeți că ar trebui să se întâmple mai departe, concret, în această situație? Ce crede PSD că ar trebui să se întâmple, procedural?
L.R.: Nu vreau să intrăm într-o spirală a acuzațiilor. Lucrurile sunt foarte clare din perspectiva PSD: nu există un conflict de interese, pentru că nu a existat un act medical, ci doar o scrisoare medicală parafată de medicul Cîrstoiu, nu știu de ce, dar scrisori medicale se dau cu miile.
În acest moment cazul este închis. Nu se poate lua o decizie pe o bănuială publică. Candidatul Cîrstoiu a spus „nu există”, ANI a spus „există.”
PressOne: Cum afectează dezvăluirile din Hotnews evoluția candidatului? Ce vă arată la acest moment sondajele interne?
L.R.: Deocamdată nu am văzut cifre la moment. Dar cred că există, pentru cei preocupați de calitatea managerială, morală etc., o importanță evidentă a acestui tip de dezvăluiri și ele vor fi considerate ca atare. Repet, ele nu sunt numai în cazul doctorului Cîrstoiu.
Acolo există explicații, de la Piedone n-am vreo explicație. Iar doamna Clotilde e foarte nelămurită: cine a putut să o înregistreze? Irelevant. Faptul că a făcut acest tip de presiune este penal.
PressOne: Susțineți dvs. Eu constat că vorbim de problemele candidaților cu justiția și integritatea și nu de programele lor. Cum vi se pare că se poartă această pre-campanie electorală și ce responsabilitate are și partidul pe care îl reprezentanți, PSD?
L.R: Va fi o lansare sectorială a programului domnului Cîrstoiu, pe domenii. S-au așteptat acești pași interni: validarea candidaturii, protocolul de colaborare cu PNL. În scurt timp, programul va fi făcut public.
Într-adevăr, este o chestiune care ar trebui să fie prima pusă pe masa dezbaterii.
Am început cu altele, cu acuzele penale. Eu astea nu le înțeleg. Eu n-am făcut în viața mea și nici n-o să fac, doar dacă mă obligă legea, o plângere penală.
PressOne: Dacă între timp se întâmplă și altceva, inclusiv dinspre ANI, instituție care are, procedural, o cauză pe rol, există vreun Plan B la PSD? Există vreun scenariu în care dl. Cîrstoiu să fie retras?
L.R.: S-a pronunțat Sorin Grindeanu, care e prim-vicepreședinte și a spus că, evident, nu vom ezita, dacă va exista o asemenea acuzație din partea unei instituții a statului.
PressOne: Așteaptă PSD și clarificarea acuzațiilor aduse medicului Cîrstoiu, înainte să-l scoată și mai mult în față? Eventual înainte să-și facă public și programul, lucru cu care, după cum ați spus și dvs., era firesc să înceapă un candidat?
L.R.: Nu vor înceta aceste atacuri. Este o constantă a campaniilor electorale din România. Vom încerca prin acest zgomot de fond să transmitem și ideile pentru Capitală, ca oamenii să poată alege educat. E greu, oriunde ne uităm este o bâzâială totală.
PressOne: „Electoratul liberal o cotește spre Nicușor Dan”, v-ați manifestat - nu demult - îngrijorarea. Nominalizarea domnului Cârstoiu a temperat sau nu această tendință, în opinia dvs.?
L.R.: Nu poți duce electoratul unde vrei tu, fără argumente. A trecut etapa când fluierai la stânga și toți mergeau la stânga.
Oamenii gândesc cu mintea lor și, din diverse cauze, Sebi Burduja ar fi pierdut în fața lui Nicușor Dan peste 60% din voturile PNL, Gabi Firea ar fi pierdut către Piedone peste 50% din voturile PSD.
Cred că am venit în întâmpinarea simpatizanților noștri, cu această a treia soluție.
PressOne: Cum înțeleg filialele din teritoriu această colaborare de la București, dintre PSD și PNL?
L.R.: Înțeleg, acolo unde s-au făcut sondaje, că va fi cu certitudine peste 50%, în unele zone 60% vot pentru lista comună. Pentru candidații la alegerile locale va fi o luptă locală. Noi suntem adversari istorici cu PNL-ul, ca să zic așa. Nu cred că electoratul nu înțelege diferența dintre cele două tipuri de alegeri.
La locale să câștige cel mai bun. Nu e posibil peste tot acest tip de colaborare, cum vedem la București.
E o competiție, sperăm să nu depășim cadrul bunului simț. Cred că vom avea o campanie fără mari derapaje.
PressOne: Ce primării mari vizați, în mod realist?
L.R.: Fiecare avem propriile bazine electorale, care în general cred că se vor păstra. Ne dorim prin alianțe punctiforme, că „punctual” îl folosim destul de greșit, Timișoara, Brașov, Bacău. Unde sunt primari USR. Și acolo avem o construcție comună.
PressOne: Un candidat precum Piedone este, într-un scenariu ipotetic în care ar câștiga, cineva cu care PSD ar putea colabora?
L.R.: Nu zic că „nu”. Pentru că în mod normal tu nu lucrezi cu primarul, lucrezi cu o instituție care asigură binele cetățenilor.
Problema este să vrea și Grivei, cum se zicea pe vremuri.
Vedem la Nicușor Dan: n-a ieșit din birou, nu a avut niciun fel de colaborare cu primarii de sector. Cum a prins o chestie, să-i scoată palmierii lui Robert Negoiță, a fost direct acolo. Și atunci e foarte complicat să spui a priori că va exista o colaborare între un primar de o culoare și o majoritate din Consiliu de alte culori, în contextul în care primarul nu vrea. De-aia mi-ar plăcea să avem primar și Consiliu de aceeași culoare.
PressOne: Cât de mult vă avantajează și că Piedone sau senatoarea Șoșoacă rup voturi și popularitate de la AUR, într-o schemă mai mare a lucrurilor?
L.R.: Ce pot să zic? Fiecare vot pe care AUR îl pierde este un câștig pentru democrație. Nu am văzut nimic constructiv în absolut nicio propoziție a unui discurs de politician AUR. Am tot respectul pentru cei care intenționează să voteze AUR, că sunt tot români de-ai noștri, dar vom face tot posibilul să-i convingem că direcția e în altă parte.
PressOne: PSD își asumă vreo parte din responsabilitate, dacă oamenii au ajuns să voteze cu AUR?
L.R.: Este peste tot, în toată clasa politică. Și e un curent care nu este numai în România. Din fericire e un curent așa, mai edulcorat, față de ce se întâmplă prin Vest. E un ciclu istoric, care a ajuns iar în punctul în care a fost acum zeci de ani.
PressOne: „Bucureştiul poate redeveni oraşul dorit de oameni, o Capitală a viitorului. Pentru marile proiecte ale oraşului este nevoie de o bună colaborare şi acesta e sensul alianţei electorale PSD PNL”, arată PSD Bucureşti într-un comunicat.
Când a fost Bucureștiul o capitală a oamenilor și un oraș la viitorului, astfel încă să poată reveni la aceste stări? Dacă puteți să-mi ancorați în timp.
L.R.: Să nu uităm un lucru: Bucureștiul este un oraș care, prin elitele sale, merge spre Occident și spre dezvoltarea de tip vestic, dar urmele istorice ale Bizanțului rămân. În mentalități și în orașul în sine. Poate că ăsta e și farmecul Bucureștilor. Avem și periferii colorate, avem și zone gen Pipera, foarte dezvoltate. Avem micii comercianți, dar și elita IT-ului. Mi-ar plăcea că măsurile luate să nu schimbe peisajul colorat, ci să crească calitatea vieții.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this