Până când devin funcționale pubelele, gropile săpate cu excavatorul lângă blocuri îi încurcă pe oameni sau îi pun în pericol. Foto: PressOne
Până când devin funcționale pubelele, gropile săpate cu excavatorul lângă blocuri îi încurcă pe oameni sau îi pun în pericol. Foto: PressOne
15/11/2023
Milioane de euro pentru pubele îngropate haotic în sectorul 3. Operatorul de gaze nu a eliberat aviz pentru lucrări
Primăria Sectorului 3 din Capitală montează de câteva luni sute de pubele îngropate de colectare a deșeurilor, în condițiile în care România trebuie să renunțe, până în 2025, la clasicele ghene tubulare de bloc, pentru a respecta normele de mediu europene.
Locuitorii reclamă însă că lucrările se fac haotic și că se sapă foarte aproape de țevile de gaze, lucru care i-ar putea pune în pericol. În context, PressOne a cerut precizări Primăriei Sector 3, care transmite că are toate aprobările pentru acest proiect. Am contactat și distribuitorul de gaze. Distrigaz Sud Rețele susține contrariul.
Între timp, un copil a căzut într-o groapă săpată de Primărie și a fost scos de acolo de un echipaj SMURD. Într-o adresă oficială obținută de PressOne, Poliția Locală explică accidentul: „hoții fură noaptea elementele de siguranță din jurul lucrărilor publice”, iar șantierele devin nesigure.
O investiție de aproape 300 de milioane de lei
O mie de pubele îngropate ar urma să fie montate în sectorul 3 din București până la sfârșitul anului. Este un proiect finanțat din bani europeni și până la începutul lui noiembrie au fost instalate deja „750 de unități, la o adâncime de 2,5 metri”, după cum răspunde primăria de sector redacției.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Termenul oficial de implementare a proiectului este 31.12.2023, iar „obiectivul general constă în creșterea calității mediului prin îmbunătățirea sistemului de management integrat al deșeurilor,(...)” - precizează autoritățile publice.
Valoarea totală a lucrărilor este de 294.049.834 lei, cu TVA, iar investițiile includ, pe lângă sistemele subterane de colectare a deșeurilor și alte tipuri de containere, utilaje, compostoare sau vehicule mari (camioane).
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Studiul de fezabilitate pentru proiectul de mediu finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) a fost realizat de o asociere de firme căreia Primăria Sectorului 3 i-a atribuit în 2017 un acord-cadru de 28 de milioane de lei fără TVA, pentru întocmirea unor astfel de documentații. Acordul semnat cu Concrete&Design Solutions /Yardman SRL/Bau Stark/Fortiori Consulting SRL pentru întocmirea studiilor de fezabilitate era valabil 4 ani.
În unele zone, pubelele îngropate și cele de suprafață nu fac față la volumul mare de deșeuri. Foto: PressOne
„Implementarea proiectului la nivelul Sectorului 3 a generat reacții favorabile în cadrul comunității locale, preocupată de calitatea mediului în care trăiește și de diminuarea efectelor negative determinate de schimbările climatice și de poluare”, susține acum la PressOne primăria Sectorului 3 din București. Nu toți locuitorii sunt de acord, însă.
„Patriarhia nu a dat binecuvântare”. Dan Puric, Piperea și alți extremiști români n-au reușit să strângă semnături pentru redefinirea constituțională a familiei și plata cash
PressOne a cerut explicații de la fiecare asociație din Coaliția pentru Constituție, Familie și Libertate cu privire la eșecul strângerii celor 500.000 de semnături necesare pentru redefinirea familiei și introducerea plății cash în Constituție.
Trump după o lună la Câmpulung. De ce nu aș mai vota USR: cu Lasconi și Năsui, partidul pune cruce proiectului „vrem o țară ca afară”
În ultimii 5 ani, vocile progresiste au dispărut aproape complet din Uniunea Salvați România. Cu Elena Lasconi și Claudiu Năsui la cârmă, USR devine tot mai populist și pare că vrea să fure procente de la George Simion sau Diana Șoșoacă.
Locuitorii acuză lucrări haotice: un copil a fost scos de SMURD dintr-o pubelă
Locuitorii din sectorul 3 se plâng că de câteva luni zona este de fapt „răscolită cu totul”, pentru că în paralel cu montarea pubelelor îngropate se pun și pavele de beton peste spațiile verzi dintre blocuri, subiect despre care PressOne a relatat AICI.
„Aceste lucrări au apărut din senin, fără nici un anunț în prealabil, fără vreo notificare”, acuză L.M. și arată cu mâna spre groapa săpată la câțiva metri de blocul unde locuiește. „Nu a fost un proiect dezbătut cu noi, cetățenii, nu ni s-a spus ce impact are asupra zonei. Betonul nu e impermeabil și nu ni s-a spus, de exemplu, cum vor fi curățate pubelele.”
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Am întrebat administrația publică după ce criterii desemnează locurile unde se fac aceste lucrări.
„Zonele în care se montează containerele de deșeuri se aleg în funcție de studiul geofizic realizat, precum și de numărul de locuitori care pot beneficia de acestea. Conform tehnologiei de care dispun sistemele îngropate de colectare a deșeurilor, nivelul de umplere a containerelor este monitorizat de senzori existenți la nivel de sistem”, răspunde primăria.
Până când devin funcționale pubelele, gropile săpate cu excavatorul lângă blocuri îi încurcă pe oameni sau îi pun în pericol, mai ales că sunt semnalizate prost și încropit. „Groapa a fost acoperită cu uși și foi de pal dintr-un fost mobilier. A fost împrejmuită de ochii soacrei. M-am temut pe tot parcursul lucrărilor că cineva se va răni”, îi spune o locuitoare din sector reporterului PressOne.
Poliției Locale i s-au cerut explicații despre măsurile pe care le-a luat, după ce la începutul lunii un copil a căzut într-una din sutele de gropi apărute în sector. „Executantul asigură perimetrul obiectivului cu bandă de atenționare, plasă de gard și panouri protectoare deasupra golului containerelor metalice, până la montarea clapetelor de culisare”, răspunde instituția la o solicitare oficială, pusă la dispoziția redacției.
Copilul a fost scos din groapă de un echipaj SMURD și nu a suferit răni grave. „Datorită (din cauza n.red.) furturilor elementelor de siguranță pentru lucrările executate pe timpul nopții, din unele locații, există pericolul unor incidente neplăcute, apărute ocazional, ca cel apărut în data de 5.11.2023”, adaugă Poliția Locală Sector 3.
Primăria invocă autorizația de construire
La solicitarea PressOne, primăria precizează că „montarea containerelor se realizează cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare, ținând cont de specificul zonei și de situația reală din teren, astfel încât proiectul finanțat prin POIM 2014-2020 să atingă indicatorii asumați.”
Primăria amintește că o directivă a Parlamentului European privind deșeurile prevede că ghenele tubulare din blocuri vor fi desființate până în anul 2025. „Lucrările de amplasare a containerelor de deșeuri (...) se realizează în conformitate cu Autorizația de construire nr. 258/05.07.2023 și a avizului de circulație D.T.-C.T.C.-P.M.B. nr. 102150/04.07.2023”, mai transmite primăria de sector.
Operatorul de gaze nu a primit solicitări de aviz pentru pubelele îngropate
Distrigaz Sud Rețele este operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale și implicit compania care emite avize solicitanților „pentru autorizarea execuției construcțiilor amplasate în vecinătatea obiectivelor rețelelor sale de distribuție”.
Prevederea este trecută într-un ordin al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ordinul nr. 47/2003), iar legea spune că termenul de eliberare a avizelor nu poate depăși 15 zile lucrătoare de la data depunerii documentației, iar termenul de valabilitate este de un an de la data eliberării.
La solicitarea PressOne, Distrigaz Sud Rețele precizează că fiecare primărie, fie generală sau de sector, este obligată să solicite cel puțin 3 avize tehnice: „(...) în funcție de categoria lucrărilor sau a proiectelor care se desfășoară în proximitatea conductelor de gaz, autoritățile locale, precum primăria generală sau primăriile de sector, sunt obligate să solicite următoarele tipuri de avize: de amplasament, de traseu și de principiu.”
În ultimii doi ani au fost emise „câteva sute de avize pentru solicitările Primăriei Sectorului 3”, precizează operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale, în răspunsul furnizat redacției. Este vorba în principal de „avize pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor.” Alte tipuri de solicitări au vizat „reconfigurarea infrastructurii rutiere, lucrări de extindere sau modernizarea grădinițelor, a școlilor și liceelor.”
Ce avize a eliberat Distrigaz Sud Rețele pentru lucrări ce presupun montarea unor sisteme îngropate de colectare a deșeurilor menajere ? a mai întrebat PressOne. „Distrigaz Sud Rețele nu a primit solicitări de obținere a avizelor pentru lucrări ce presupun amplasarea de pubele îngropate”, răspunde operatorul de gaze.
Străzi inundate și țevi avariate
În sectorul 3, muncitorii care instalează pubelele îngropate dau uneori și peste țevile de apă. „Când au fost sparte țevile, nu am fost anunțați. Am constatat doar că nu mai curge apă la robinet”, spune N.N. Oamenii vor să vorbească, mai ales dacă aud un vecin că relatează despre cum merg lucrurile. Nimeni nu vrea însă să-și dea numele: cel mult inițialele sau un prenume, restul anonim. C.D. descrie în detaliu „lucrări făcute superficial și în dispreț” la blocul unde locuiește.
„Blocul nostru a avut pubela îngropată de mai mulți ani, cu rezultate pozitive, mai ales dispariția șobolanilor. De o vreme era insuficientă o singură pubelă, începuse să se adune gunoi și la suprafață, când era prea plină. Locația era acceptabilă, în capătul blocului. Deși s-a decis extinderea cu încă o pubela îngropată, nu am fost consultați. Lucrarea nu a fost anunțată pe nici un panou”, spune C.D.
Relatează că s-a săpat cu excavatorul rapid, „evident fără plan, pentru că au lovit o țeavă cu apă sub presiune.” Iar apa a scos apoi gunoiul din subteran în stradă.
„Muncitorii erau foarte grăbiți, nu ne-au răspuns la întrebări. Lucrau în paralel la alte două pubele pe aceeași stradă. După prima încercare de remediere a accidentului, apa încă curgea pe fundul gropii. Mirosul era pestilențial. Au introdus cuva de beton în groapă, și în batjocură au aruncat pământ împrejur.”
A doua pubelă nu a fost încă instalată, spațiul este acoperit de o placă metalică. „Așa că suntem în aceeași situație ca în anii precedenți, doar că cu bani cheltuiți și cu deranj, lucrări făcute superficial, în grabă și în disprețul cetățenilor”, comentează C.D. pentru PressOne.
Muncitorii care montează pubelele îngropate au spart din greșeală țevi de apă și au inundat străzile. Sursă foto: D.D.
D.D. îmi arată poze cu lucrarea de la el de pe stradă. Și aici a fost spartă o țeavă de apă sub presiune.
„Referitor la pubele, am făcut o adresă către primărie, ADP, serviciul parcări și serviciul salubritate, în care le-am explicat că pe o distanță de 75 de metri de acest loc există 7 pubele cu colectare selectivă - zona fiind una cu blocuri cu 4 etaje.(...) Referitor la țeava spartă, nu aveau nici un plan de coordonare, probabil a venit un angajat care a zis «aici cred că trebuie să amplasăm o pubelă» și cam atât. Din cauza țevii de la Apa Nova au trebuit să decaleze cuvele pubelei, acestea fiind amplasate mai spre stradă. De asemenea au rupt un copac a cărui rădăcină au acoperit-o repede, ca, na… se vedea”, relatează și DD.
Susține că nimeni nu știe exact cine a hotărât montarea lor în locurile respective. „ADP susține că la solicitarea celor de la salubrizare, cei de acolo mi-au zis că nu este treaba lor să amplaseze pubele, ei doar sunt înștiințați că sunt montate și că trebuiesc golite. Cei de la parcări au zis să vorbesc cu ADP-ul.”
Primăria Sectorului 3 nu a furnizat vreun punct de vedere referitor la avarierea unor țevi de apă aparținând Apa Nova.
Furie și din partea celor care s-au trezit fără locuri de parcare
Pentru alți locuitori din sectorul 3, tranziția comunității din care fac parte către țintele de mediu înseamnă, în termeni practici, că s-au trezit fără locurile de parcare. Pe locul plătit unde își parca de obicei O.P. mașina, acum este o pubelă îngropată.
„Eram în concediu în acel moment și am fost informată de un vecin că nu voi mai avea loc de parcare la întoarcere sau voi avea garaj subteran, pentru că pe locul acestuia se află o groapă. Cred că în orice țară civilizată, cu grijă față de cetățenii săi, aș fi primit o notificare, urmată de o rezoluție, respectiv care este noul loc de parcare rezultat în urma relocării”, se plânge femeia.
Într-un videoclip postat pe Facebook, primarul Robert Negoiță (PSD) le transmitea anul acesta oamenilor că „se vor pierde locuri de parcare, dar nu foarte multe.” Administrația publică estima că din cele 80 de mii de locuri de parcare vor fi afectate cel mult 800. „Mai puțin de 1%”, după cum s-a exprimat edilul.
Primarul Negoiță promitea totuși că vor exista „relocări” ale locurilor de parcare, toate pentru o cauză nobilă: „Să lăsăm în urma noastră o planetă locuibilă.”
Administrația publică estima că, din cele 80 de mii de locuri de parcare, vor fi afectate cel mult 800. Foto: PressOne
„A trebuit să mă lupt cu primăria și să aștept o nouă autorizație care este pentru un loc nenominal, mai mereu ocupat. A durat câteva săptămâni. Apoi au trecut aproape 3 luni și nici în ziua de astăzi nu au acoperit marcajul galben (de loc nenominal), deși am făcut mai multe sesizări”, se revoltă O.P. și mulți alți proprietari de mașini.
„Am fost doar anunțat că trebuie să eliberez locul de parcare deoarece se vor desfășura lucrări pe locația aceea și atât.” Confruntată cu un număr tot mai mare de sesizări, primăria Sectorului 3 transmite, la solicitarea redacției, că „relocarea locurilor de parcare se face în conformitate cu prevederile Regulamentului privind gestionarea locurilor din parcările de reședință de pe raza Sectorului 3, aprobat prin HCLS3 nr. 346/30.08.2022, cu modificările și completările ulterioare.”
Pentru locuitorii sectorului 3, un proiect de mediu de sute de milioane de lei finanțat din bani europeni și care ar trebui să îmbunătățească felul în care se colectează deșeurile menajere, devine „o glumă”, din cauza felului în care se montează, pe repede înainte, sute de pubele îngropate.
„Stau într-un bloc cu 10 etaje și am mari probleme cu toboganul care se înfundă și miroase. Colectarea selectivă e o glumă. Eu m-aș bucura dacă s-ar face containere îngropate la fiecare bloc, eventual deschise cu card. Dar cu un proiect bine gândit, cu avize de la instituții și fără improvizații pe care apoi stăm cu anii să le reparăm din bani publici”, e de părere un alt locuitor din Sectorul 3.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this