Moara lui Assan, prima cu aburi din România. Foto: Mircea Pătrașcu / PressOne
Moara lui Assan, prima cu aburi din România. Foto: Mircea Pătrașcu / PressOne
București
04/06/2024
Blocuri noi lângă Moara lui Assan? Un anunț imobiliar promite o parte din terenul pe care este monumentul istoric, pentru 22 de milioane de euro
Un anunț postat pe unul din cele mai mari site-uri de imobiliare din România propune la vânzare un teren de peste 20 de mii de metri pătrați, pentru suma de 22 de milioane de euro. Este una din cele două parcele pe care este situată și Moara lui Assan, dar și alte anexe ale complexului de la 1853, încadrat ca monument istoric.
- De ani de zile, locul este lăsat în paragină, iar despre proprietari nu se știu foarte multe.
- Contactat de PressOne, actualul primar al sectorului 2 din București susține că terenul ar putea fi expropriat și că acolo s-ar putea face un campus educațional.
- Primarul este însă în campanie electorală, iar procedurile pot dura și ani de zile.
- Reporterii PressOne au negociat o potențială afacere cu acest teren.
L-am întrebat apoi pe Radu Mihaiu care va fi soarta terenului pe care este amplasat și monumentul istoric, din moment ce parcelele încep să fie scoase la vânzare.
Anunțul
Într-un prim anunț imobiliar postat în urmă cu aproximativ 2 săptămâni, terenul este prezentat cu o suprafață totală de 22.153 mp, front stradal de 150 de metri, intravilan, dar și ca o oportunitate de afaceri. Acolo s-ar putea face, susțin reprezentanții proprietarului, o parcare sau evenimente în aer liber.
Terenul are deschidere la 3 străzi, iar între timp ar fi fost demarată și procedura de obținere a PUZ-ului, după cum se precizează în anunț. Pe suprafața terenului figurează „o construcție pe 3 niveluri”, demolabilă și „hala în stare avansată de degradare.”
Destinația terenului? „Rezidențial.” Terenul este trecut ca fiind neîmprejmuit, dar la fața locului există un gard de jur împrejurul zonei.
Reporterul PressOne l-a contactat, în calitate de potențial cumpărător, pe reprezentantul imobiliar al proprietarului, pe care l-am întrebat în primul rând despre situația juridică a terenului și despre cum ar putea decurge o eventuală colaborare.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Mi-a zis omul clar de la început, acum că fac bine că vă spun sau nu fac bine, voi vedea pe urmă. Am discutat mai multe cu dânsul, mi-a spus că va dura probabil până se va obține PUZ-ul. Toată perioada asta ar fi dispus chiar la o colaborare. Proprietarul e un om cu care puteți discuta”, dă asigurări agentul.
Acesta susține că omul de afaceri pe care îl reprezintă, israelian de origine, stabilit în Germania, ar fi devenit între timp proprietar „cu cotă 1 la 1” al parcelei și că se așteaptă ca PUZ-ul să fie obținut în „2-3 ani.”
Afacerea: parcare sau blocuri noi de locuințe?
Protestul AUR. Repetiție pentru o Românie mai bună, după un scenariu plagiat de la PSD. Zeci de mii de oameni chemați în stradă ca să arate că „suveranismul” a făcut flotări
AUR a făcut eforturi organizatorice intense pentru a se asigura că manifestația „pentru libertate și democrație” nu e un fiasco: toată ziua, pe conturile de Facebook sau Whatsapp ale AUR, au circulat inclusiv mesaje de mobilizare semnate de George Simion, distribuite din oră în oră.
VIDEO. Cum a transformat Radioul Public mesajul de adio al unui tânăr într-o știre falsă despre droguri
PressOne arată cum mesajul de adio al unui tânăr a fost trunchiat, astfel încât să fie transmis un mesaj diferit decât mesajul original.
Când se lămurește că stă de vorbă cu un român (reporterul PressOne n.red), agentul imobiliar își nuanțează discursul. Îi spunem că avem informații că pe acel teren nu se va obține o astfel de autorizație (PUZ). Întrebăm dacă relațiile omului de afaceri care deține terenul ne-ar putea ajuta să beneficiem „de anumite deschideri”. Precizăm că ne-ar interesa dezvoltarea imobiliară și că obiectivul investiției este, până la urmă, „ridicarea a 6 blocuri” pe terenul învecinat cu Moara lui Assan.
„Stimate domn, v-am înțeles perfect. E genul de om care, știți, duce lucrurile cumva mai departe.(...) Zona de la Lizeanu e un pic mai problematică. Dar dacă aia va fi o problemă, sunt celelalte două care au deschiderea mult mai mare.”
Aici Primăria Sectorului 2 susține că vrea să facă un campus educațional. Terenul însă nu-i aparține. Foto: PressOne
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
În discuție este regimul de înălțime pentru noile clădiri de locuințe care ar putea fi ridicate acolo. „Adică, cumva, dacă înălțimea ar fi o problemă… Deci din trei laturi, două ar fi acoperite de blocuri de 11 etaje”, dă asigurări agentul. Când cerem mai multe detalii despre posibilele conexiuni pe care le are proprietarul, suntem invitați să ne vedem față în față, pentru că „nu este o discuție de telefon.”
Convenim că, la acest moment, ar fi reciproc avantajoasă închirierea terenului și amenajarea unei parcări. „Pentru că zona de acolo e așa cum e, sunt restaurante în zonă și e mai problematic cu parcarea. Că astăzi ai desfacere, adică ai clienți pentru restaurant, dar nu ai locuri de parcare.
Ați văzut că sunt la modă evenimente în anumite zile și toată lumea vine cu food truck-urile alea, cu rulotele cu mâncare, că noi suntem români și suntem axați pe așa ceva.”
Primarul acuză o încercare de ridicare a prețului terenului
În vizitele pe teren, primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, le vorbește oamenilor despre planurile pe care le are cu Moara lui Assan și terenul din jur. Mai ales că în februarie 2024 Consiliul Local a adoptat un proiect care își propune să exproprieze monumentul, să-l restaureze și să-i ofere o nouă destinație, printr-un concurs internațional de soluții.
La scurt timp după ce anunțul imobiliar a fost postat, inițial pe o singură platformă și apoi preluat pe mai multe site-uri de specialitate, PressOne l-a contactat telefonic pe Radu Mihaiu. Din start, edilul precizează că cele două parcele se află „în proprietatea privată a două companii, deținute prin off-shore-uri din Cipru, cu acționariat israelian.”
Pe teren sunt mai multe construcții lăsate în paragină, care adăpostesc persoane vulnerabile sau dependenți de droguri. Foto: PressOne
Radu Mihaiu nu poate spune dacă Moara lui Assan se află pe terenul care este scos acum la vânzare și că are dubii că „transparența” invocată de proprietari sau reprezentanții lor este reală. „Cel care a scos la vânzare mă îndoiesc că este deținătorul real al terenului.”
„Orice monument istoric clasat, cum este moara lui Assan, trebuie să fie cu drept de preemțiune al Ministerului Culturii și ulterior al Municipiului București”, adaugă primarul.
În același timp, Mihaiu confirmă că primăria sector 2 a inițiat deja un proces de expropriere pentru monument. „Evaluarea mea este că s-a scos la vânzare pentru a se stabili o valoare de piață nereală și pentru a manipula într-un fel prețul la care poate fi expropriat terenul”, concluzionează acesta.
De ce nu a fost expropriat terenul până acum
PressOne l-a întrebat pe primarul sectorului 2 și de ce nu s-au făcut pași concreți până acum, astfel încât să nu se fi ajuns în situația de astăzi, cu atât mai mult cu cât este perioadă de campanie electorală.
Primarul Radu Mihaiu invocă „procesul tehnic complicat”, dar și lipsa de idei și soluții pentru spațiu. „UAT-urile (unități administrativ-teritoriale n. red.) pot iniția exproprieri. Ori sectoarele nu sunt unități administrativ-teritoriale, de asta este și un proces mai lung.”
Procesul de expropriere, așa cum îl descrie edilul, implică și studii de oportunitate și fezabilitate, niciunul finalizat. „Trebuie să vedem ce se întâmplă cu acest monument ulterior și cât costă totul”, spune primarul.
Un alt motiv major pentru care nu s-a făcut exproprierea până acum este acela că nu s-a găsit încă o funcționalitate compatibilă cu situația de la fața locului.
„Adică ideea de a expropria un teren și un monument istoric doar pentru a-l ține în administrarea primăriei și să nu facem nimic cu el, nu este una bună. Pur și simplu cheltuim niște bani și se deteriorează pe mandatul nostru.”
Primarul explică și cum s-a ajuns în stadiul în care moara lui Assan și-a tot schimbat proprietarii de-a lungulul timpului, fără ca vreo autoritate publică să poată face ceva.
„E de spus că proprietarii actuali le dețin prin niște firme și vânzarea acestui teren cumva eludează legea care spune că nu se pot vinde monumente istorice. A fost o găselniță juridică prin care, dacă monumentul este deținut de către o societate, se vând acțiunile societății. Atunci, la acele societăți, statul nu mai are drept de preemțiune. Ăsta este felul în care și-a tot schimbat proprietarii moara lui Assan, vânzându-se acțiunile firmelor, de fapt, sau pachetul majoritar, de fapt, nu terenul în sine”, susține Radu Mihaiu.
Acesta insistă „că nu se poate face nimic pe acel teren”, deoarece orice fel de autorizație de construire trebuie emisă de către Primăria Generală, cu avizul Ministerului Culturii.
„Situația juridică a acestui teren este dată de faptul că este clasat ca monument istoric la Ministerul Culturii”, spune primarul, care nu vede cum Moara lui Assan ar putea fi declasificată de pe lista monumentelor istorice.
Totodată, Mihaiu susține că prețul terenului este „enorm”, pentru ce s-ar putea construi în acest moment acolo.
„Mă scuzați, cine dă 22 de milioane de euro ca să facă o parcare de 100 și ceva de locuri? La modul real nimeni nu face asta. Sunt niște manevre făcute de deținători pentru a crește artificial valoarea terenului și a împiedica expropierea la un preț corect”, concluzionează acesta.
Potrivit spuselor primarului, statutul istoric protejează monumentul de interesele imobiliare. Cu toate că au existat cazuri prin care astfel de monumente s-au dărâmat peste noapte, primarul asigură că acest lucru nu se va întâmpla, cel puțin cât e el la primărie.
„Nu o să închid ochii la așa ceva”, adaugă el.
Cât despre igienizarea locului și prevenirea de extindere a focarului de infecție care există în acest moment acolo, conducerea primăriei spune că singurele instrumente pe care le au la îndemână sunt supraimpozitarea și amenzile.
Încrengătură de firme
Firmele care dețin parcela de peste 20 de mii de mp scoasă la vânzare, invocate de primarul Radu Mihaiu în dialogul cu reporterii PressOne, sunt Solaris S.A., și Grîul S.A.
Potrivit datelor publice consultate de PressOne, Solaris S.A. apare ca fiind radiată. În 2022, presa economică relata că grupul Atlas Estates, care deține un hotel în centrul Bucureștiului și alte terenuri, obținea autorizație de construcție pentru blocuri de 11 etaje, pe terenul fostei fabrici de ulei Solaris.
Cea de-a doua firmă, Grîul S.A., activează în domeniul de închiriere și subînchiriere de bunuri imobiliare. Potrivit datelor de pe platforma Listă Firme, asociați sunt două companii: OPTIDOL SRL și Broadhurst investments LTD (firmă din Cipru). În cazul OPTIDOL SRL, administrator este fostul parlamentar Dan Radu Zătreanu (fost PDL și PMP), dar și Rasin Assaf, de origine israeliană.
Cea de-a doua parcelă de teren, pe care e situată și Moara lui Assan, ar aparține firmei Ozran Real Estate, relata la începutul acestui an publicația Buletin de București.
Administratorul firmei este Libby Weizman, de origine germană. Drept asociat, figurează o firmă din Cipru, TheStina LTD, iar beneficiar este Rasin Hanan, de origine israeliană.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this