Alex Olaru
Redactor Șef
Jurnalist radio cu peste 16 ani de experiență. S-a format în redacțiile BBC, Radio România Actualități și RFI. A mai trecut pe la Radio Lynx, ZIUA și Europa Liberă și a colaborat cu VICE și Hotnews. A ales jurnalismul de serviciu public și crede că fără o presă de calitate România nu poate merge înainte și nu-și poate schimba mentalitatea. Crede în libertatea de expresie, dar și în informația curată și echidistantă. A descoperit relativ târziu jurnalismul narativ, dar de atunci s-a îndrăgostit iremediabil. Alex s-a alăturat redacției PressOne pentru că e printre puținele locuri unde acest gen poate fi promovat.
Tratament și prevenție sau pușcărie? Cum „rezolvă” statul problema consumului de droguri prin parlamentari care habar n-au ce semnează
Consumul de droguri a crescut în România, iar autoritățile române au două opțiuni. Să se privească sincer în oglindă, apoi să se uite pe geam și să înțeleagă realitatea consumului de droguri, să investească în prevenție, educație și centre de suport sau, mult mai simplu, să-i trimită pe toți la penitenciar. Statul s-a trezit însă indispus și e aproape să aleagă cea de-a doua cale: pedepse mai severe și cam atât.
Să trăiț’, dom’ general. Cum a dat premierul Ciucă la Radio România cel mai lung interviu despre nimic
O culegere de afirmații generice și de vorbe de duh românești - așa a fost interviul pe care l-a acordat premierul Nicolae Ciucă postului public de radio, în plină perioadă de criză și incertitudine.
Președinta Comisiei Europene propune eliminarea unanimității în deciziile de politică externă ale UE. România așteaptă
Pentru renunțarea la unanimitate trebuie însă unanimitate, așa că o astfel de schimbare radicală de abordare va necesita mult timp, explică însă într-un interviu acordat PressOne politologul Cristian Pîrvulescu
EXCLUSIV. Ai nimănui: lista localităților din România care nu au depus cereri de finanțare prin PNDL 3. Ce spun primarii
81 de comune, orașe și municipii din România nu au depus nicio cerere de finanțare prin programul „Anghel Saligny”, așa-numitul PNDL 3. PressOne a vrut să afle de ce.
„Ne-au părăsit curajul și rațiunea și am venit cu o intervenție masivă în piață.” Cum explică Consiliul Concurenței creșterile record de prețuri
PressOne l-a întrebat pe președintele Consiliului Concurenței dacă are vreo responsabilitate pentru creșterile de prețuri, dar și cum arată parteneriatul între instituția pe care o conduce și ceilalți reprezentanți ai statului.
Liniște. A retrogradat Dinamo
Dinamo a retrogradat pentru prima dată în istoria de 74 de ani a clubului. E liniște în Groapă. A retrogradat Dinamo și nouă nu ne vine a crede.
Primăria Capitalei, management falimentar la Arena Națională și la clubul sportiv pe care îl finanțează
Arena Națională, gaură neagră pentru bani publici: potrivit datelor solicitate și obținute de PressOne, stadionul scapă bani pe la încheieturi și printre scaune, iar cheltuielile depășesc, în unele cazuri, 30 de milioane de lei pe an.
De ce fug penalii României. Perspectiva unui avocat
Fiecare condamnat fugar al României invocă, dacă este prins(ă), condițiile de detenție inumane din România, mai ales că există numeroase decizii CEDO care confirmă supraaglomerarea din închisori. În acest context PressOne a stat de vorbă cu un avocat specializat în drept penal. Condițiile de detenție sunt un motiv pentru refuzul extrădării, dar argumentul principal al apărării este „calitatea procesului din România”, explică avocatul Gabriel Albu.
Hackerii ruși vs. dosarul cu șină. Cât de vulnerabilă e România în războiul cibernetic?
PressOne a întrebat un specialist în amenințare informatică dacă societatea din România este pregătită să suporte consecințele unui război cibernetic direct, cât de vulnerabilă este, dar și cât de puternici sunt, cu adevărat, hackerii ruși.
„Pentru binele copiilor”. Cum politizează autoritățile responsabilitatea pentru neregulile de la locurile de joacă din București
Luna trecută Protecția Consumatorilor a amendat și închis temporar câteva zeci de locuri de joacă din București, după ce a constatat mai multe nereguli. În cadrul acțiunii pentru care au fost mobilizați și comisari din alte județe nu au fost însă verificate toate sectoarele din Capitală. Așa că unele voci sugerează acum că motivația ANPC ar fi fost, de fapt, politică.
Pentru ce se pregătește Transnistria?
Nimeni nu poate spune cu certitudine ce se întâmplă în Transnistria. Jurnaliștii nu au permisiunea oficială de a relata de la fața locului. În urmă cu câteva săptămâni, am călătorit sub acoperire în republica separatistă și am asistat la primul protest pro-rus din această regiune.
Cât de obosită e Uniunea Europeană
Păstrarea coeziunii în interiorul Uniunii Europene, pe măsură ce războiul se prelungește, dar și atragerea unor țări terțe alături de UE și de sancțiunile la adresa Rusiei - acestea sunt marile provocări, explică Mihai Sebe, doctor în științe politice.
„Suntem o colonie a Occidentului. Putin ne salvează de globalism”. Cum se infiltrează propaganda rusă în România și ce face statul să o prevină
Propaganda putinistă lansează știri false în cascadă, pentru a debusola publicul și apoi a-i induce îndoiala. Nicolae Țîbrigan, cercetător științific la Academia Română, explică la PressOne cât de repede se adaptează mașinăria de dezinformare și cât de dificil este de oprit.
„PNL+PSD=LOVE”. Votanții români, confiscați de partidele la guvernare. Cu ce rămânem după război și crize?
Care sunt în aceste condiții perspectivele pe termen mediu și lung pentru România? De ce nu apar partide noi sau de ce eșuează cele care începuseră promițător? Ce șanse au generațiile tinere să schimbe peisajul politic și cât de grav e riscul absenteismului la vot, în următorii ani? Răspunde, pentru PressOne, profesorul universitar și politologul Andrei Țăranu.