
Adrian Mihălțianu
Publisher
... a alternat în ultimii 20 de ani între două lumi: IT și jurnalism. Pasionat de povestit, alege să părăsească o carieră în multinaționalele de IT și să scrie despre mașini și călătorii. Devine redactor-șef al revistei ProMotor în 2012, iar apoi coordonează un proiect internațional, DriveMag, împreună cu o echipă alcătuită numai din români. În paralel, publică primele două volume din "Terra XXI", o saga SF întinsă pe mai multe secole, și pregătește proiecte de guvernare globală care-l trimit ca finalist al concursului de proiecte New Shape Prize 2018.
Prețul libertății noastre
Istoria are prostul obicei să se repete, iar lașitățile de moment și tărăgănările se plătesc înzecit. Vom câștiga acest război total doar dacă ne vom asuma costurile pe aceste trei mari direcții: militară, economică, culturală. De ce să plătim pentru alții? Pentru că, de fapt, plătim pentru noi.
Pentru Putin, la capătul invaziei din Ucraina se află doar moartea
Pentru Putin - dar și pentru o parte dintre acoliții lui, întregul război pe care l-a declanșat nu se mai poate opri printr-o înfrângere mascată sau o victorie parțială. Nu. Dacă Ucraina alege să reziste, el se va opri fie la capătul unei Ucraine distruse la nivelul înfăptuit de trupele ruse în Cecenia și Siria, fie la capătul unui suicid repetat orchestrat de eșalonul doi.
Energia verde: miturile și adevărurile unui viitor sustenabil
Vlad Coroamă este lector smart energy și IT & sustainability la ETH Zurich, una dintre cele mai titrate universități tehnice din Europa. Practic, este cel mai potrivit pentru a răspunde la câteva întrebări concrete referitoare la ce înseamnă, de fapt, energia verde. Am stat de vorbă cu el despre miturile și adevărurile legate de subiect.
Cum putem reuni România dezbinată
Fundamental pentru haosul din ultimii ani este lipsa unui vis comun, a unei viziuni optimiste despre viitorul imediat și accesibil. Lipsa încrederii că împreună putem să ne facem o comunitate mai bună, un cartier mai bun, un oraș mai bun, o țară mai respirabilă.
Orașele viitorului: cum regândești un oraș
Începem astăzi o serie de materiale despre modul în care ne vom transforma în bine orașele în următoarele decenii, despre cum ne va influența această transformare viețile și, mai ales, despre cum putem evita niște greșeli extrem de costisitoare în acest proces.
Acum nu e momentul, tovarăși!
Cum o puteți sprijini pe Emilia Șercan, dar și pe ceilalți jurnaliști care investighează în mod independent în România? Simplu și direct: în primul rând, să dați mai departe investigațiile ei. În fața blocajului televiziunilor cumpărate cu milioane de euro, e singura soluție prin care informația poate ajunge la oameni. Și donând lunar pentru a-i sprijini jurnalismul.
Sonia Butuc-Cerchez - cât de greu e să crești o campioană în tenisul din România
Sonia Butuc-Cerchez are 12 ani. La 10 ani era vicecampioană națională la tenis. În cei șapte ani de când joacă tenis, a strâns în vitrina de acasă peste 40 de cupe și medalii în turnee naționale și internaționale. Dar ce-i mai greu abia vine.
Cele mai interesante gadgeturi și tehnologii din 2022
Câteva dintre gadgeturile prezentate la CES 2022 sunt prea interesante ca să le trecem cu vederea. Sigur, nu toate vor schimba lumea, dar fiecare dintre cele de mai jos ar putea măcar lansa o modă.
Taxa auto: noncombatul Ministerului Mediului condamnă zeci de mii de români la moarte
Taxa auto nu este o soluție în sine pentru curățarea aerului, decât dacă este combinată cu măsuri concrete de mobilitate verde. Absența oricărei taxe pentru poluare este, însă, o adevărată crimă la adresa românilor.
Urban Talks 2021: 5 idei esențiale despre viitorul orașelor din România
Singura rețetă care funcționează în România este colaborarea la nivel local dintre administrațiile locale, experți și societatea civilă, având în vedere blocajul complet la nivelul „înalt” al politicii. Să nu uităm că orașele sunt organismele care atrag majoritatea fondurilor europene.
Românii și respectul
Se tot spune despre România că e o țară care ia totul la mișto. Până la un punct, așa și e. Dar am cunoscut chiar și numai în acest an mii și sute de mii de români care nu iau totul la mișto. Care se respectă pe sine și îi respectă și pe ceilalți.
Via Transilvanica: Rupea, Saschiz, Viscri, Sighișoara
Chiar în mijlocul acestui traseu - și al țării - găsești o zonă plină de istorie și povești, în care în doar câteva zile poți vizita cetăți, biserici fortificate, sate și orașe medievale păstrate așa cum erau sute de ani în urmă: Rupea, Saschiz, Viscri, Cloașterf, Sighișoara.
Premierul rotativ și președintele gaură neagră
Într-o epocă a premierilor rotativi și a măririi numărului de ministere pe principiul să ajungă câte unul la toată lumea, președintele Iohannis reușește ceva ce n-am crezut posibil vreodată: îl depășește pe Ion Iliescu în panoplia ticăloșilor români.
Singurătatea democratului român
Democratul român se va replia, probabil, în comunitățile din care face parte. De acolo poate construi din nou - de data asta nu chiar de la zero - un sistem în care să se poată face auzit. Dar va trebui să știe să-i convingă mai ales pe ceilalți nemulțumiți din jurul lui, cei atrași de o extremă care nu aduce, de fapt, nicio rezolvare la problemele României.
Românii sunt nemuritori, mai ales atunci când mor
Ce se întâmplă zilele acestea cu vaccinul și măsurile de sănătate este emblematic: doi români din trei au considerat libertatea lor mai importantă decât viața lor și a celorlalți, ba unii dintre ei sunt chiar vehemenți pe această poziție, imuni la sutele de români care mor zilnic în spitale supraaglomerate.