Adrian Mihălțianu
Publisher
... a alternat în ultimii 20 de ani între două lumi: IT și jurnalism. Pasionat de povestit, alege să părăsească o carieră în multinaționalele de IT și să scrie despre mașini și călătorii. Devine redactor-șef al revistei ProMotor în 2012, iar apoi coordonează un proiect internațional, DriveMag, împreună cu o echipă alcătuită numai din români. În paralel, publică primele două volume din "Terra XXI", o saga SF întinsă pe mai multe secole, și pregătește proiecte de guvernare globală care-l trimit ca finalist al concursului de proiecte New Shape Prize 2018.
Sergiu Neguț, FintechOS: „E o binecuvântare să pornești o afacere în IT în România”
Sergiu Neguț este fondatorul FintechOS, o companie care tocmai a primit o finanțare în valoare de 60 de milioane de dolari. Dar am stat de vorbă cu el nu doar despre ce face compania, ci mai ales despre cum au reușit să ajungă aici.
World Press Photo 2021: lumea văzută prin ochii fotografilor de presă (P)
Începând cu data de 2 iunie și până pe 20 iunie, expoziția internațională de fotojurnalism World Press Photo 2021 va putea fi vizitată în Cluj-Napoca, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.
GRAFICE. Cât de „bine” arată campania de vaccinare a domnului Cîțu
Care este, însă, realitatea? Numărul celor nou-vaccinați a scăzut accentuat în ultima săptămână, poate tocmai ca răspuns la relaxarea rapidă și în bloc a măsurilor destinate să-i apere pe români de ei înșiși. Sau, și mai probabil, ca efect al declarațiilor tot mai triumfaliste venite din partea premierului, care dau senzația că am ieșit deja din criza medicală.
Cum îți poți păstra mintea întreagă în nebunii ani ‘20
Avem în față un deceniu în care putem crea, în care ne putem încrede, în care ne putem dezvolta alături de prietenii noștri. Zece ani în care ne putem clădi țara aia de care ne tot batem gura de atâta amar de vreme. Bani există, proiecte apar, oameni și energii care să le pună în aplicare nu prea sunt - dar apar, tot mai des, iar noi scriem despre ei aici la PressOne tocmai ca să vă inspire și pe voi.
Techsylvania 2021: evenimentul de tehnologie pentru cea mai dinamică industrie din România (P)
Techsylvania 2021, conferința internațională de tehnologie si business ținută anual în România, devine cu atât mai interesantă, pentru că finanțările se obțin mult mai ușor decât în trecut, iar România a fost pusă pe harta țărilor atractive din acest punct de vedere.
Cum se pregătește la Colina Nouă prima comunitate rezidențială Zero Waste din România (P)
Anul trecut vizitam cartierul de la Colina Nouă, primul orășel sustenabil construit de la zero în România. Aminteam de modul în care proiectul bifează majoritatea țintelor de sustenabilitate ale ONU, inclusiv pe cele care privesc mediul înconjurător. Între timp, investitorii au hotărât că vor să facă mai mult decât atât: să fondeze aici prima comunitate zero waste din România.
Trista istorie a paturilor de la ATI pe timp de pandemie
În timp ce autoritățile au defilat cu tot felul de numere scoase la înaintare despre paturile ATI, realitatea e una tristă: chiar dacă România a cumpărat aproape 1000 de 700 de paturi și 1000 de ventilatoare, numărul personalului medical ATI a rămas relativ același.
Foișor, bomboana de pe colivă
Sistemul medical a refuzat, timp de un an, accesul a zeci de mii de bolnavi cronici (cancer, diabet etc.) la serviciile sale, dând vina pe Covid. Sistem medical condus de manageri care se cred zei sau stăpâni pe moșie, care n-au fost în stare să organizeze activitatea medicală într-un an de zile astfel încât să poată fi tratați nu doar bolnavii de Covid, ci și ceilalți pacienți, a căror viață contează la fel de mult. Exemplul Foișor e grăitor în privința efectelor.
Libertatea ca haină a răutății
E încurajator că lideri ai bisericii ortodoxe vin cu mesaje clare, de încurajare a vaccinării și a măsurilor care pot salva zeci de mii de vieți omenești în lunile care vin. Poate-i vor convinge și pe cei câțiva ierarhi, care bat din picior precum copiii răzgâiați, să coboare puțin din caleștile lor aurite și să-și aducă aminte ce înseamnă să ai, de fapt, umilință creștină, nu înfumurare antihristică.
Furia și empatia: cine profită de pe urma protestelor de azi noapte
Să protestezi pentru dreptul de a nu-ți păsa de ceilalți e sinistru, dar ce s-a întâmplat aseară în mai multe orașe din România nu are drept cauză doar lipsa de bun simț, ci și bâlbâielile nepermise și tot mai dese ale autorităților.
Cum ar putea scăpa Bucureștiul de traficul infernal în mai puțin de doi ani
Rezolvarea problemelor regiilor de stat cere să știi să și asculți oamenii. Să vezi dincolo de mânia lor provocată de unul sau de altul. Și să separi liderii mafioți de cei care vor doar să trăiască decent, că doar nu e vina lor că managementul și politicienii n-au fost în stare să aibă, până acum, o strategie coerentă de finanțare a transportului în comun din banii călătorilor și pe seama celor care vor insista să meargă cu mașina proprie prin oraș.
Cum au sufocat impostorii România
România a avut, în 2020, una dintre cele mai mari creșteri ale mortalității din Uniunea Europeană. Antivacciniștii și impostorii umflați de televiziuni poartă o mare parte din vină, dar nu pe toată. Statul sufocat de impostură este principalul vinovat de cele peste 40.000 de morți suplimentare din ultimul an.
Cum ar putea salva bugetarii România
Știu, e utopic să crezi că brusc ne vom trezi cu mii de bugetari care să ridice vălul de peste mafia din sistem - în fond, au totul de pierdut și prea puțin de câștigat. Dar eu cred cu putere că dacă vom avea măcar câteva zeci de oameni curajoși care să dea spre presă tot gunoiul ținut cu îndârjire ascuns atâția ani, vor urma apoi acele sute și mii de care e nevoie pentru o revoluție reală în România.
PNL, aurul și mafioții
Dacă însă adevărații reformiști din PNL nu se trezesc la timp și nu au curajul să treacă la acțiune anul acesta, s-ar putea ca peste trei ani să fie deja mult prea târziu. Să n-aibă nicio îndoială că mafia își va șterge picioarele și de ei cu proxima ocazie, așa cum a pățit nefericitul primar al Capitalei.
Orașe pentru oameni sau orașe pentru mașini?
Pentru că se vorbește din nou de taxe de parcare, costul transportului în comun, parcări supraetajate, pasaje supraterane, infrastructură mai multă pentru mașini, țin să reamintesc că ar trebui să învățăm din greșelile altora și să nu reinventăm roata. Mai ales când aceasta are colțuri.