
Adrian Mihălțianu
Publisher
... a alternat în ultimii 20 de ani între două lumi: IT și jurnalism. Pasionat de povestit, alege să părăsească o carieră în multinaționalele de IT și să scrie despre mașini și călătorii. Devine redactor-șef al revistei ProMotor în 2012, iar apoi coordonează un proiect internațional, DriveMag, împreună cu o echipă alcătuită numai din români. În paralel, publică primele două volume din "Terra XXI", o saga SF întinsă pe mai multe secole, și pregătește proiecte de guvernare globală care-l trimit ca finalist al concursului de proiecte New Shape Prize 2018.
Singurătatea democratului român
Democratul român se va replia, probabil, în comunitățile din care face parte. De acolo poate construi din nou - de data asta nu chiar de la zero - un sistem în care să se poată face auzit. Dar va trebui să știe să-i convingă mai ales pe ceilalți nemulțumiți din jurul lui, cei atrași de o extremă care nu aduce, de fapt, nicio rezolvare la problemele României.
Românii sunt nemuritori, mai ales atunci când mor
Ce se întâmplă zilele acestea cu vaccinul și măsurile de sănătate este emblematic: doi români din trei au considerat libertatea lor mai importantă decât viața lor și a celorlalți, ba unii dintre ei sunt chiar vehemenți pe această poziție, imuni la sutele de români care mor zilnic în spitale supraaglomerate.
De ce ne pleacă tinerii din țară
Aproape 10% din numărul total al studenților români se află peste hotare. O bună parte dintre ei - elitele - nu se vor mai întoarce în România. De ce ar face-o? Să se întoarcă la ce anume?
România, între prințesa Xanax și cinicul Iohannis
Ce anume va prefera președintele României: circul continuu cu prințese războinice și cu non-legionari care-l fac deja „javră ordinară”, sau discuții ca între adulți cu cei pe care nu-i suportă (e în fișa postului), de dragul unei Românii democratice și puternice? Pactul cu cei care au jefuit România din toate pozițiile, sau compromisuri cu cei care vor să se încheie jaful odată pentru totdeauna?
Premierul Cîțu, adevăratul Orban al României
O Românie nereformată în 2021 este doar un alt pas pentru o Românie nedemocratică în 2024. Una cu un premier - viitor președinte - care preia toate tarele lui Viktor Orban, dar niciuna dintre abilitățile acestuia.
Techsylvania 2021: CEO și fondatori de mari corporații IT, la cel mai important eveniment tech din Europa de Est (P)
Cel mai important eveniment tech din Europa de Est, Techsylvania, are loc și anul acesta în mod virtual, astfel încât participanții vor putea lua contact cu cele mai importante nume din tehnologie chiar de la ei acasă sau de la birou. PressOne este partener media pentru acest eveniment, la fel ca în ultimii ani, și va modera sesiunile de Q&A cu unii dintre cei mai importanți speakeri.
Alina Vandenberghe, Chili Piper: românca lăudată de Steve Jobs, acum pe calea primului miliard
Alina Vandenberghe a plecat din România și a ajuns să dezvolte o aplicație de știri pentru primul iPad, lăudată de Steve Jobs însuși. Ajunsă sus în ierarhia corporatistă, a ales să-și lanseze propria companie. 5 ani mai târziu, compania ei avansează spre statutul de unicorn, o companie de un miliard de dolari.
6 ani de PressOne. Avem nevoie de ajutorul a 6.000 de abonați. Îi găsim?
PressOne e un proiect de presă independentă care nu poate rezista fără sprijinul constant al cititorilor săi. Avem mare nevoie de ajutorul tău. Serios și fără ocolișuri.
Naționali, cu fața la universal, dar nu prea: cum a stricat discursul antieuropean sărbătoarea de la Putna
Fie vrem să fim naționali, dar cu fața la universal, ca să citez din declarația de la Putna, fie ne întoarcem cu spatele la universal și ne lăsăm pradă unui context în care neamul românesc o ia pe urmele georgienilor, armenilor, ucrainienilor și bielorușilor.
Lecția Afganistanului pentru România
La cald, două lecții de învățat de pe urma dezastrului din Afganistan: un stat profund corupt se va prăbuși foarte rapid, iar principalul aliat al unui stat puternic sunt chiar instituțiile sale. Dacă România nu face pași hotărâți spre democrația consolidată de tip vestic, noul context geostrategic îi poate eroda rapid slabele-i instituții.
Graba cea prea înceată a domnului Bode
Aș aștepta de la domnul ministru Bode un plan concret de reducere a victimelor accidentelor rutiere, cu procente clare, pe ani, prin măsuri rapide și coerente. Mi-e teamă însă că se va grăbi prea încet pentru alte sute și sute de români care vor pieri în timpul mandatului său din cauză că traversează o țară lăsată de izbeliște fix de cei care ar trebui să facă să domnească legea. În acest caz, poate l-ar ajuta un girofar.
România pe șosea, după 3 ani
Dacă vom înțelege că primarii sunt cheia unei dezvoltări rapide și sustenabile (scuzați, n-am găsit alt cuvânt), atunci vom reuși să progresăm mult mai rapid decât am făcut-o până acum.
Sergiu Neguț, FintechOS: „E o binecuvântare să pornești o afacere în IT în România”
Sergiu Neguț este fondatorul FintechOS, o companie care tocmai a primit o finanțare în valoare de 60 de milioane de dolari. Dar am stat de vorbă cu el nu doar despre ce face compania, ci mai ales despre cum au reușit să ajungă aici.
World Press Photo 2021: lumea văzută prin ochii fotografilor de presă (P)
Începând cu data de 2 iunie și până pe 20 iunie, expoziția internațională de fotojurnalism World Press Photo 2021 va putea fi vizitată în Cluj-Napoca, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.
GRAFICE. Cât de „bine” arată campania de vaccinare a domnului Cîțu
Care este, însă, realitatea? Numărul celor nou-vaccinați a scăzut accentuat în ultima săptămână, poate tocmai ca răspuns la relaxarea rapidă și în bloc a măsurilor destinate să-i apere pe români de ei înșiși. Sau, și mai probabil, ca efect al declarațiilor tot mai triumfaliste venite din partea premierului, care dau senzația că am ieșit deja din criza medicală.