VIITORUL VINE ÎN TOATE CULORILE
IATĂ DOAR ZECE DINTRE ELE
Cele mai interesante gadgeturi și tehnologii din 2022
Viitorul tech
13/01/2022
În plină criză a semiconductorilor și a cipurilor, când clienții așteaptă uneori și luni bune până să-și primească mașinile sau electronicele comandate, pare a fi puțin superfluu să mai vorbești despre ce gadgeturi și noutăți vor marca anul 2022.
Dar câteva dintre ele sunt prea interesante ca să le trecem cu vederea. Sigur, nu toate vor schimba lumea, dar fiecare dintre cele de mai jos are șansa să lanseze măcar o modă. Toate au fost prezentate la CES 2022, ținut anul acesta într-o atmosferă mai degrabă sobră, cu doar 30% din publicul anilor de dinaintea crizei medicale.
Și toate arată spre un viitor în care suntem tot mai leneși și tot mai monitorizați.
1. Becul care te veghează
Becule stai aprins, becule, noi te iubim! Poate că așa va trebui să-i cântăm în curând becului, având în vedere că acesta ne va măsura pulsul, temperatura corpului, modul în care dormim, ba chiar ne va putea monitoriza și alte „semne vitale”, prin tehnologie radar.
Producătorii lui Sengled Smart Health Monitoring Light ne asigură că o rețea de astfel de becuri smart răspândite prin casă ar putea ajuta la monitorizarea persoanelor singure și în vârstă, ba chiar ar putea detecta dacă persoana cade și nu se mai ridică de pe jos. După ce a văzut factura la lumină.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
2. Măsuța robotică fidelă ca un câine și aspiratorul pentru ultraleneși
Roboții-aspirator sunt deja o realitate în multe case (și creează dependență la fel cum au făcut-o, la timpul lor, mașinile de spălat rufe sau vase). La nivelul următor se vor afla roboții care te ajută la treburile din casă: roboți de asistență a unor persoane în vârstă sau pur și simplu măsuțe inteligente care-ți aduc lucruri de prin casă.
Labrador Retriever este fix acest lucru, iar câteva dintre utilizările sale sunt detaliate în video-ul de prezentare: practic devine un companion pentru orice treabă de care n-ai chef, iar în cazul celor cu mobilitate redusă permite continuarea unei vieți cât mai apropiate de normal. Eu unul aștept cu înfrigurare și patul care-și schimbă singur așternutul.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Apropo de roboții de aspirat, ultima generație de Roborock (S7 Max V Ultra) vine la pachet cu un stand care-i golește automat echivalentul unei săptămâni de gunoi, îi curăță mopul și-l alimentează cu apă cam pentru tot acest timp - pentru ultraleneși. Sigur, robotul știe deja să facă atât de multe încât aș putea paria că prima revoluție a roboților fix de la aspiratoare va porni.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
3. Cântarul viitorului îți scanează corpul și-ți spune cât de greșit e ce vezi
După ce masa îți este adusă de robotul măsuță iar casa aspirată de robotul aspirator, pasul logic este să te urci pe cântar, instrumentul perfect pentru depresie. Dar Withings Body Scan nu e un simplu cântar.
El cuprinde un scanner cu ajutorul căruia îți vei putea scana torsul, brațele și picioarele pentru a vedea procentajul de grăsime și mușchi, dar și funcții care estimează vârsta vasculară și pot detecta fibrilații atriale printr-un EKG sau chiar neuropatii periferice. Din fericire, vine la pachet cu un asistent pentru fitness și cu livrabile ușor interpretabile de doctori, așa că probabil va deveni treptat un accesoriu la fel de răspândit precum cântarul actual.
4. Drona de selfie
Air Pix - drona de selfie - dacă vrei să fii extrem de enervant în 2022, atunci această microdronă pentru selfie e gadgetul perfect. O lansezi din palmă, plutește la circa unu-doi metri distanță și e capabilă să ia singură poze cu tine sau cu grupul din care faci parte. Nu ni se spune dacă e bună și la teleconferințe, să te urmărească în timp ce te plimbi prin casă în mijlocul ședinței, dar dacă-și vor da seama că e mare nevoie de așa ceva, bănuiesc că vor actualiza produsul și cu aceste funcții.
5. Smartphone 5G cu tastatură fizică: când 2022 e noul 2010
Nu, nu se cheamă Nokia Communicator E7, ci Astro Slide 5G, pentru că suntem în 2022, nu în 2010, da? Ideea este fix aceeași și, poate mai ales având în vedere moartea brandului Blackberry, trebuia să se găsească niște nebuni care să o readucă în discuție: smartphone cu tastatură fizică, la care ajungi prin culisarea ecranului.
Va face mai mulți purici decât toate celelalte încercări? Nu știu. Dar arată bine și a depășit cu mult cererea de finanțare de pe Indiegogo, strângând 2.2 milioane de Euro de la peste 5.300 de oameni, deci cine știe?
6. Tractorul autonom și roboții de grădină
John Deere 8R este un tractor care poate fi condus de un fermier. Sau poate să nu fie condus de același fermier, care îi programează fain frumos traseul, închide ușa după el și se duce să facă altceva, eventual o emisiune despre ferme.
Adevărul e că funcții autonome există din plin pe tractoarele moderne, dar tractorul 8R este primul care e capabil să lucreze de unul singur câmpul. Are șase perechi de camere video stereo care-i permit să vadă și suficientă capacitate de procesare cât să și analizeze împrejurimile prin softul său de inteligență artificială. Funcțiile sale pot fi monitorizate și gestionate de pe telefonul fermierului. În curând, la Dobroești și Cuca Măcăii.
Dacă n-ai jumătate de milion de euro care zac pe undeva, te poți uita și la tot mai versatilii roboți de grădină, precum Naio Oz, capabil să are, să prășească, să plivească, să însămânțeze, să te asiste la treburile din grădină sau chiar să îți transporte diverse de colo-colo.
7. Laptopul cu ecran pliabil: viitorul sau doar un moft?
Zenbook 17 Fold OLED UX9702 - așa se numește laptopul cu ecran pliabil prezentat de ASUS la CES 2022. Un ecran de 17 inci este combinat cu o tastatură detașabilă - nimic nou până aici. Atâta doar că ecranul în sine se poate plia, astfel încât să poți lucra direct pe el, ca pe o tabletă flexibilă, fără tastatură. Util? Moft? Clienții vor decide.
Idee: Probabil că vom reveni treptat la ziare, dacă ecranul flexibil va deveni din ce în ce mai subțire și se va putea plia, à la Minority Report, hm?
8. Camera video pentru televizor care te ceartă dacă stai prea aproape
În timp ce becul îți monitorizează bătăile inimii din timpul serialului, camera video de pe noul tău televizor Sony va putea reacționa la semnele mâinilor tale pentru a opri sau porni televizorul, a-l pune pe pauză sau a regla sonorul. Din experiența altor sisteme care detectează gesturile, s-ar putea ca aceste funcții să fie mai degrabă o sursă de nervi, mai ales dacă ești obișnuit să gesticulezi în timp ce vorbești.
Dar camera video mai știe și dacă cineva stă prea aproape de televizor (și îi întunecă ecranul ca să o oblige să se depărteze), sau dacă pleacă din cameră (reducând luminozitatea pentru a economisi curent). Evident, știe și cât de departe stai și ajustează automat luminozitatea și sonorul pentru experiența perfectă.
9. Telecomanda care se încarcă de la undele routerului tău
Samsung vrea să economisească zeci de milioane de baterii în fiecare an, așa că se tot preocupă să folosească tehnologii noi pentru a-și alimenta telecomenzile televizoarelor sale. După ce anul trecut a prezentat telecomanda care se încarcă de la soare, anul acesta a prezentat Samsung Eco Remote, care se încarcă de la undele radio ale routerului tău Wi-Fi.
Evident, cum acestea nu vor fi de ajuns, ea mai poate fi încărcată și de la lumina solară sau, la nevoie, de la portul USB-C. Dar în viitorul apropiat vor apărea versiuni care vor folosi inclusiv energia cinetică pentru a recupera frânturile de energie suficiente pentru a nu mai fi nevoie de baterii AAA pentru aceste dispozitive regăsite în absolut toate casele din lume. Smart move, Samsung.
10. Mașina care-și schimbă culoarea
BMW iX este în multe privințe una dintre cele mai avansate mașini din istorie (momentan poate este cea mai avansată, dar poziția asta se schimbă de la lună la lună), iar trucul adus de bavarezi la CES 2022 pare lipsit de importanță, deși spectaculos: prototipul din Los Angeles își putea schimba culoarea la o simplă apăsare de buton.
Dar menționez acest ultim gadget pentru că presupune o tehnologie pe care o vom întâlni cu siguranță în viitorul destul de apropiat nu doar pe mașini (cam greu de explicat celor de la RAR ce culoare are mașina), cât mai ales în interiorul caselor noastre, pe pereți și mobilă.
Pe scurt, pe caroseria mașinii a fost aplicată o peliculă electroforetică care conține microcapsule cu diametrul similar celui unui fir de păr uman. Fiecare capsulă conține un pigment diferit (alb, negru sau culoare), iar atunci când se aplică un câmp electric, culoarea întregului ansamblu se modifică.
Dacă-ți sună cunoscut, e, în linii mari, aceeași tehnologie de pe e-readere. Dar aplicată la scară mare. Temă de despărțire: imaginează-ți cum ar fi să-ți personalizezi apartamentul cu culorile sau imaginile dorite, după starea de spirit de moment, transformându-l într-un imens spațiu virtual.
Cam așa arată viitorul.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this