Foto: © Viesturs Radovics | Dreamstime.com
28/02/2022
Pentru Putin, la capătul invaziei din Ucraina se află doar moartea
Care va fi ieșirea lui Putin din această dinamitare a ordinii internaționale? Cât mai realist vorbind, până unde este dispus să meargă nu doar în cazul Ucrainei, ci a întregului său plan - dezvăluit, la fel ca în cazul antagoniștilor din filmele proaste, de repetate ori în fața unei lumi incredule?
Îndrăznesc să spun că, pentru Putin, singura cale de ieșire în afara unei victorii zdrobitoare în Ucraina este moartea.
Cu alte cuvinte, pentru Putin - dar și pentru o parte dintre acoliții lui, întregul război pe care l-a declanșat nu se mai poate opri printr-o înfrângere mascată sau o victorie parțială. Nu. Dacă Ucraina alege să reziste, el se va opri fie la capătul unei Ucraine ucise, distruse la nivelul înfăptuit de trupele ruse în Cecenia și Siria, fie la capătul unui suicid repetat orchestrat de eșalonul doi.
Din păcate, așa cum bine remarca marea scriitoare rusă Ludmila Ulițkaia, acest din urmă lucru este imposibil, pentru că în țară a avut loc o epurare totală, iar masa critică, precum și alternativa la dictatura lui Putin pur și simplu nu există. Ar fi naiv din partea noastră să credem că vreunul dintre politrucii pe care-i ține la respect - și la o distanță din ce în ce mai mare - la masa aia lungă va avea curajul să facă ceva. Ar fi cu adevărat un miracol.
Ne vom entuziasma probabil în zilele care vin văzând că tot mai mulți oligarhi și importanți oameni din elita rusă declară, oarecum ambiguu, că vor pace și încetarea războiului. Ne vom pune speranțele într-o executare a lui Putin în stilul lui Ceaușescu, alt tiran care n-a avut nicio ezitare să ceară raderea de pe fața pământului a unor orașe românești. Cred că, din păcate, dacă mergem pe drumul acesta ne vom face doar iluzii.
Putin și-a pregătit foarte bine sistemul și doar o înfrângere categorică, rușinoasă în Ucraina îl poate demola.
Poate rezista Ucraina în fața unui asalt cu toate armele din dotarea Rusiei? Oricât eroism vor arăta ucrainenii, realitatea tristă este că sprijinul armat din partea Occidentului este tardiv și insuficient. A fost suficient cât timp Putin a vrut să pozeze în salvatorul națiunii ucrainene și a evitat să aplice asupra acestei țări scenariile sângeroase din Cecenia și Siria. De aici și o oarecare euforie a acestor zile, în care rezistența incredibil de curajoasă a ucrainenilor a făcut, pur și simplu, de râs măreața armată rusă.
Dar schimbarea de atitudine e tot mai vizibilă. Pe măsură ce eforturile de a decapita conducerea democratică a Ucrainei eșuează, Putin va recurge tot mai des la toate atrocitățile și crimele de război pe care le-a făcut - fără să fie stingherit cumva de lumea occidentală - în Cecenia și Siria. Pentru că scenariul pe care conta, cel din Georgia, unde președintele democrat își mânca cravata de stres, nu s-a mai repetat, să nu cumva să credem că Putin va ezita să treacă la nivelarea cu ferocitate a oricărei rezistențe întâlnite în cale.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Iar Ucraina nu poate rezista unui astfel de asalt în afara unei intervenții militare din afară, care din păcate nu poate veni fără să ducă la un război în care ne bronzăm cu toții instantaneu. Putin știe asta și chiar contează pe asta. Costurile pentru lumea vestică ar fi pur și simplu prea mari ca acest lucru să se întâmple frontal.
Tot ce putem spera este ca Vestul să joace după aceleași „reguli” și să trimită trupe de „voluntari” extrem de bine pregătite, alături de armament greu, în următoarele zile. Nu peste o săptămână, nu peste două. Însă nici asta nu-l va opri pe Putin. E prea târziu să se oprească acum.
Poziția lui Putin este extrem de clară și a fost de la bun început: cu „naziștii” nu negociezi - pentru că, de fapt, democrații ucraineni, cu toate bubele inerente unei democrații tinere, sunt otravă pură pentru Putin și sistemul lui. Cu fiecare zi în care președintele Zelenski rezistă, sistemul autocrat al lui Putin se clatină tot mai tare. Din acest motiv, Putin are într-adevăr dreptate: existența unei Ucraine democrate, axate pe valori vestice, prospere, înseamnă efectiv distrugerea întregului eșafodaj scelerat pe care și-a bazat dictatura.
Marcel Ciolacu dă bir cu fugiții, confruntat cu consecințele propriei guvernări. Are cine să-l aducă înapoi și să-l pună să-și asume responsabilitatea?
Deocamdată am aflat ceva ce știam deja: în capul guvernului actual și eventual și al celui viitor se află un om complet iresponsabil. Din acest punct de vedere, poate că nu ar fi o tragedie, ci chiar ar fi absolut necesar ca domnul Ciolacu să nu mai ocupe nicio funcție de stat în România, indiferent cine vine în locul lui la PSD. Marii bărbați de stat își asumă prostiile, nu rămân paralizați în fața consecințelor acestora.
Scutul estic, fără noi? Ce-i lipsește României ca să conteze în discuțiile strategice europene
În Europa se discută planuri concrete de stăvilire a amenințării rusești asupra continentului. Discuții din care România lipsește, cel puțin la nivelurile cele mai înalte, pentru că între timp, politicienii noștri se înghesuie să se gudure pe lângă votanții loviți brusc de suveranism pacifist. Dar din care ar putea face parte.
Însă există o diferență între ce dorește Putin și ce sunt efectiv în stare să facă soldații pe care-i trimite la moarte în Ucraina. Lucru valabil, de altfel, și pentru lacheul său favorit, Lukașenko, care a rezistat la putere printr-un sistem extrem de dur, în stare să înăbușe în sânge orice revoltă populară.
N-am nicio îndoială că vor fi destui care vor executa ordinele criminale venite de sus fără să clipească. Dar vor fi destui care vor refuza s-o facă. Iar dacă se atinge o masă critică, chiar în sânul armatei, acest lucru îl poate demola pe Putin în cele din urmă. Una este să vii ca „salvator” într-o țară-soră, alta e să distrugi infrastructura civilă și să omori zeci de mii de oameni nevinovați cu care te consideri frate de sânge. Au mai căzut țari ruși care se credeau la fel de puternici, în definitiv.
Aceasta este singura cale care poate aduce o umbră de speranță cu privire la eșecul invaziei rusești în Ucraina. Chiar dacă va transforma toată țara în ruine, Putin nu va reuși să o supună, în condițiile în care nu va recurge la purificări etnice masive, la nivelul milioanelor și zecilor de milioane de oameni. Deja 7 milioane de oameni sunt în mișcare - să nu credem însă că asta înseamnă ceva pentru președintele rus. Nu știu însă cât stomac au soldații ruși să facă așa ceva fraților lor ucraineni. Sper să nu aibă.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
În acest moment, Putin contează mai degrabă pe umanitatea democratului Zelenski, care s-ar putea să considere la un moment dat că zecile de mii de civili morți sunt un preț prea mare pentru independența țării. Știm că Putin nu se va opri. Doar Zelenski va decide până unde va merge, de fapt, acest tiran. Însă orice compromis din partea lui Zelenski poate duce la moartea prin sufocare a întregii societăți civile ucrainene, bazată pe o intransigență tipică democrațiilor tinere.
Putin vrea supunerea totală a Ucrainei. Iar dacă nu va reuși să o supună, va rupe cu siguranță mari bucăți din ea. Problema fundamentală pentru el și regimul său va rămâne: a devenit deja un paria internațional la nivelul lui Assad și piticului atomic Kim Jong-un. Din păcate, ambii au demonstrat că se pot menține mult timp la putere recurgând la cele mai crunte măsuri. N-am nicio îndoială că Putin va prefera să facă asta, în condițiile în care rușii au mai plecat capul decenii întregi sub tot felul de regimuri la fel de scelerate.
Și, în lipsa unui atentat reușit la viața lui, poate să rămână la putere încă cel puțin un deceniu, hrănindu-se din suferința rușilor și amenințând lumea cu armele lui nucleare.
Toată moștenirea sa - până la urmă, visul oricărui psihopat de nivelul său, va fi sărăcirea și înapoierea Rusiei într-un moment în care China vecină va continua să crească. Eșecul final al unui tiran tot mai izolat și tot mai periculos.
Rusia modernă va muri, sufocată de un tiran care va trebui să recurgă la măsuri din ce în ce mai dure ca să rămână la putere. Mă tem să mă gândesc ce îi va lua locul.
Cum va reveni Rusia în sistemul de drept internațional? Simplu: doar reversând toate „cuceririle” lui Putin din Ucraina. Orice regim care îl va înlocui pe Putin va trebui să dea înapoi inclusiv Crimeea, însă asta ar însemna că Rusia a ajuns într-o poziție atât de slabă, încât prăbușirea URSS-ului din 1991 va părea o joacă de copii.
Iată de ce Rusia are nevoie ca de aer de o victorie în care Ucraina să recunoască măcar anexarea Crimeei și independența așa-ziselor republici separatiste. Sau, alternativ, să-l dea jos pe Putin acum, cât mai repede, cât răul făcut nu e atât de mare.
Dilema lui Putin este, așadar, dilema lumii întregi. O victorie a lui în Ucraina înseamnă o lume îngrozitor de nesigură, cu o catastrofă umanitară care va face să pălească tragedia siriană. Normalizarea relațiilor cu un astfel de regim este, pe de altă parte, imposibilă. Vom avea așadar alte decenii de trăit cu degetul pus pe butonul nuclear.
Există o singură cale de ieșire pentru lumea democrată din această dilemă: înlăturarea imediată a lui Putin. Iar asta nu se poate face fără anturajul dictatorului. Vor avea ei curaj?
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this