„Străinii” Franței și Elveției
Pe diverse tonalități, diverși analiști de la EURO 2020 - precum Ciprian Marica - sugerează că Franța (și Elveția, Belgia, Austria și altele) au rezultate pentru că au importat fotbaliști: africani, balcanici sau din alte părți.
România care a uitat să piardă
Neînvinsă, dar eliminată. Echipa de tineret a României U21 (jucători născuți după 1 ianuarie 1998) a părăsit frustrant campionatul european de fotbal. Egalurile cu mari forțe precum Olanda și Germania și o victorie în fața Ungariei, la Budapesta, nu au fost de ajuns pentru calificarea în sferturi. Tot cu cinci puncte, acolo au ajuns Olanda și Germania. Oamenii selecționerului Adrian Mutu nu repetă performanța generației din 2019. Atunci tricolorii treceau de Croația și Anglia, remizau cu Franța și pierdeau semifinala contra Germaniei. Prindeau și biletele pentru Jocurile Olimpice, unde fotbalul românesc nu a mai ajuns din 1964.
Sarkozy, prăbușirea ultimului mandarin
Condamnarea fostului președinte, cunoscut de altfel ca mare iubitor de lux, este în primul rând una simbolică. Zeci de ani, elitele politice ale Franței, care veneau din aceleași școli, urcau prin aceleași filiere de putere și influență și beneficiau, pentru ei, apropiați și pentru partide de bani publici deturnați, s-au bucurat de impunitate.
Arcul frânt și triumful cinismului
Noul ministru al Tineretului și Sportului (MTS), campionul paralimpic la ciclism Eduard Novak, desemnat de UDMR, nu mai vrea să înapoieze stadionul și complexul aferent (cu un centru extrem de modern de refacere și hotel) către Federația Română de Rugby (FRR).
Adio, Euro 2020, bun venit pagubă?
Contribuabilul român a plătit cel puțin 267 de milioane de euro (mai mult decât bugetul Ministerului Culturii pe un an sau decât al Ministerului Tineretului și Sportului pe doi ani) pe proiecte prost gândite, livrate cu întârziere și neviabile, pentru o competiție care riscă să nici nu se desfășoare la București.
De ce citești acest articol ?
Citești acest articol pentru că părinții și bunicii tăi s-au vaccinat. Ba chiar au fost vaccinați cu de-a sila, fiindcă nu i-a întrebat nimeni dacă vor. Da, se împotriveau și ei, nimic nou sub soare. Dar îi aducea jandarmul sau milițianul la dispensar, ori erau vaccinați la școală, cu clasa.
2020: Un an în cinci momente
2020 va rămâne în cărțile de istorie drept anul pandemiei de COVID-19. Virusul a transformat radical funcționarea economiei, raportul dintre muncă și viața privată, gestionarea bugetelor naționale, prioritățile politice și agenda publică, neașteptat și pe scară largă.
Jurnal: Lungul drum al unui alegător român din Africa
Dacă te sperie un drum de câteva minute până la secția de votare de lângă tine, atunci ce ai zice de un drum de 350 de kilometri și multe ore petrecute în autocar și în tren, în Africa?
Cum i s-ar putea răpi rugbyului românesc un stadion de 37 de milioane de euro
Mai binele este dușmanul binelui. Ar putea verifica în curând pe pielea sa tăbăcită validitatea acestui dicton rugbyul românesc. Conform mai multor surse credibile, Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) nu ar mai intenționa să înapoieze Federației Române de Rugby (FRR) stadionul „Arcul de Triumf”, aproape finalizat de Compania Națională de Investiții (CNI) după lucrări de reconstrucție de la zero de 37 de milioane de euro.
De ce nu au dreptate Polonia și Ungaria și unde a greșit Uniunea Europeană?
Adoptarea bugetului și a planului de relansare prin acord interguvernamental între celelalte 25 de țări, după cum a sugerat premierul olandez Mark Rutte, ar arăta fermitatea UE, dar i-ar afecta unitatea, într-un context delicat cum este pandemia. S-ar putea însă ca amenințarea respectivă să fie singura cale de a aduce înapoi oile rătăcite ale Ungariei și Poloniei.
Maia Sandu: mai mult decât o victorie, o speranță
Pentru România, Maia Sandu va fi un partener demn de încredere, care va căuta să impulsioneze proiectele de convergență economică și a infrastructurii. Numai că deocamdată nu deține pârghii în acest sens. Pentru moment, Maia Sandu a câștigat doar încrederea electoratului, la pachet cu așteptări foarte mari, nu și puterea reală.
De ce viitorul fotbalului românesc nu devine mai repede prezent ?
Trei înfrângeri succesive ale tricolorilor în luna octombrie, contra Islandei, Norvegiei și Austriei, au conturat această întrebare.
Alegeri în Republica Moldova: diaspora, decisivă pentru Maia Sandu
Maia Sandu l-a învins în primul tur al alegerilor prezidențiale din Moldova pe Igor Dodon, dar asta nu-i va asigura neapărat și o victorie în turul al doilea.
Un atentat ca o caricatură: islamismul în război cu Republica
În ultimii douăzeci de ani, în special după atentatele din 11 septembrie 2001 împotriva turnurilor gemene din New York, terorismul islamist a căpătat o vizibilitate globală.
Clubul de Sifonat Metodic București
Marele mister bucureștean: cum poate arăta așa de rău un oraș atât de bogat? Cum poate el avea o infrastructură atât de precară?