Codruţa Simina
Redactor
... are 15 ani de presă şi a trecut prin toate nivelele decizionale: de la reporterul care caută ştirea, la editorul care o livrează cititorului şi de la redactor-şef adjunct la consilierul editorial care alege strategia de rezonanţă cu publicul. A scris două cărţi de poezie şi a câştigat un concurs de debut. Îi place să glumească despre realitatea care ia mereu forma celor mai spectaculoase scenarii ale imaginaţiei. Dar, de fapt, vorbeşte serios despre asta.
Ana Blandiana: „Societatea n-a avut decât puterea de a vota. Și această putere nu și-a exercitat-o decât în mică măsură sau greșit”
Am vorbit cu Ana Blandiana despre libertate și despre România, așa cum a văzut-o de-a lungul anilor și protestelor care au creat societatea de astăzi, de la Piața Universității la Piața Victoriei. Și despre volumul de amintiri "Soră lume", în curs de apariție la Editura Humanitas.
Rețeaua 9x9. Cum ne manipulează băieții deștepți ai Internetului, cu bani de la partid
Publicații care imită ziare, bani de la partid și o rețea de socializare care nu se uită la sursa informațiilor politice. Așa arată Rețeaua.
Firea, PSD și acuzațiile de „deturnare a voturilor”. O dezinformare de campanie
Gabriela Firea și PSD își manipulează electoratul cu povestea „fraudării votului” de la alegerile locale din capitală.
Judecătoarea Camelia Bogdan: Faptul că nu se întâmplă nimic nici după ce s-a pronunțat CEDO în cauza mea, asta te sperie
Judecătoarea Camelia Bogdan descrie România ca fiind o țară afectată de corupție pandemică, cu o justiție slabă, puțin pregătită să confiște și să recupereze averile obținute prin corupție.
Clickbait conspiraționist marca PRO TV, cu Bill Gates și finalul pandemiei
Un citat mai vechi al omului de afaceri Bill Gates, scos din context, un montaj foto cu globul pământesc, seringi și măști sanitare, un titlu fals cu iz conspiraționist, creat pentru clickbait, și repostarea sa pe Facebook - sunt ingredientele pe care le-a ales PRO TV pentru a-și crește traficul pe site.
Ștefan Liiceanu: Manga și anime-urile sunt un fel de anti realitate la care apelează și Vestul
În România, de la an la an, numărul de cititori scade constant, în ciuda eforturilor editurilor. Am stat de vorbă cu Ștefan Liiceanu despre asta, cât și despre diferențele de cultură dintre noi și asiatici.
Politica din România. Ce a mai rămas
Pe termen lung, o catastrofă. Dar așa a fost dintotdeauna. Pe termen scurt și mediu încă avem timp.
Ana Guțu, secretar de stat la Departamentul pentru Relația cu Moldova: ONG-urile care primesc finanțări inclusiv din partea unor instituții europene au făcut mai mult rău
Ana Guțu este secretar de stat în Guvernul României, unde conduce Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Este profund nemulțumită de activitatea ONG-urilor din Moldova, care, spune ea, ar promova o idee greșită, cea de civism și de luptă anticorupție, în detrimentul poziționării geopolitice alături de România.
Propaganda Rusiei în România și Moldova (II): Kremlinul încearcă să promoveze narativa că tradiționalismul este mult mai important decât normele democratice
Rusia nu are nevoie de bombe sau automate pentru a controla sau a cuceri Republica Moldova, ei au făcut-o foarte simplu prin intermediul canalelor de propagandă pe care le controlează.
Propaganda Rusiei în România și Moldova (I): „România n-a reușit să-și creeze instrumente proprii de soft power în Moldova”
România nu a reușit să se impună ca o voce robustă în spațiul informațional din Moldova. Ar putea s-o facă cu un efort financiar foarte mic.
Cinci fani înrăiți în așteptarea noului Dune
Am rugat cinci fani ai seriei SF Dune, scrisă de Frank Herbert, să vorbească despre așteptarea lor cea mai mare legată de filmul regizorului Dennis Villeneuve, care urmează să apară în decembrie și care va fi a treia ecranizare a cărții, de la apariția acesteia.
Publicitate “otrăvită” pe Facebook. Zeci de pagini cu proprietari ascunși plătesc publicitate politică la început de campanie
Zeci de pagini de Facebook cu proprietari ascunși, unele apărute în ultimele luni, plătesc publicitate politică, distorsionând percepția publicului care utilizează platforma de socializare.
Pata Rât: Clujul cu picioarele murdare
Două comunități de la Pata Rât, Cluj-Napoca, duc o luptă continuă pentru apă.
Cărțile unei veri atipice
Ce cărți se potrivesc lunii august? Dar când ea vine în plină pandemie, după câteva luni de izolare? Am întrebat mai mulți scriitori, jurnaliști și critici care sunt recomandările lor pentru vara care a mai rămas.
Cum să vorbești despre depresie fără să te deprimi
"Depresia este punctul nevralgic al iubirii. Pentru a fi făpturi care iubesc, trebuie să fim făpturi care pot cădea pradă disperării din cauza unei pierderi, iar depresia e mecanismul acelei disperări."