Propagarea teoriei conspirației prin titluri înșelătoare și citate scoase din context era, până acum ceva vreme, apanajul site-urilor de fake news. Foto: Captură Protv.ro

Clickbait conspiraționist marca PRO TV, cu Bill Gates și finalul pandemiei

Un citat mai vechi al omului de afaceri Bill Gates, scos din context, un montaj foto cu globul pământesc, seringi și măști sanitare, un titlu fals cu iz conspiraționist, creat pentru clickbait, și repostarea sa pe Facebook – sunt ingredientele pe care le-a ales PRO TV pentru a-și crește traficul pe site. 

Ironic este că în tot acest timp, trustul din care face parte site-ul încasează bani publici, alocați de Guvernul României, prin programul de informare Poartă mască – Arată că îți pasă!. 

Bill Gates a dezvăluit când se termină pandemia de coronavirus: «Atunci ne vom atinge obiectivul»”  – spune titlul materialului de pe site-ul PRO TV, publicat în 28 septembrie. 

În aceeași zi materialul este postat și pe pagina de Facebook Știrile PRO TV (2,8 milioane likes), și apoi reluat, în 9 noiembrie, pe pagina de Facebook PRO TV (2,72 milioane likes), însoțit de o formulare de tip clickbait, menită să atragă cât mai multă audiență: „Anunțul pe care îl așteaptă întreaga planetă”. 

Potrivit Rubrika, primul analizator automatizat de știri din România, la ultima postare, materialul înregistrează peste 900 de reacții și alte peste 750 de comentarii. 

Postarea de pe pagina PRO TV Foto captură Facebook

Sute de utilizatori comentează, în dedesubtul postării, promovând teorii ale conspirației care susțin, pe scurt, că virusul SARS-CoV-2 nu există, că vaccinarea este dăunătoare și pandemia este o păcăleală.

Alții vehiculează o teorie a conspirației apărută la începutul pandemiei și care spune, pe scurt, că pandemia este un plan ascuns al lui Bill Gates pentru a putea vaccina populația lumii, și astfel s-o controleze. Mulți comentatori îi doresc chiar moartea omului de afaceri american și incită la ură. 

Ce spune articolul PRO TV?

În materialul publicat pe site-ul PRO TV în 28 septembrie, autorul creionează un scurt context, în care menționează teoriile conspirației care îl au ca personaj principal pe Bill Gates. Acesta ar fi „în spatele pandemiei de coronavirus”.

Apoi continuă: „Zilele trecute, afaceristul american în vârstă de 64 de ani le-a dat apă la moară cârcotașilor, deoarece a dezvăluit în cadrul unui interviu pentru Wired când se va termina pandemia de coronavirus”. 

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios
Citatul atribuit de site-ul PRO TV lui Bill Gates. FOTO: captură site

Ce spune Bill Gates, de fapt?

PRO TV susține că citează dintr-un interviu acordat de Bill Gates publicației Wired – fără să dea o trimitere la acel interviu. 

Am căutat interviul original. Este publicat în 8 august, 2020, deci cu aproape două luni înainte de articolul de pe site-ul PRO TV, și are titlul: „Bill Gates despre COVID: majoritatea testelor din SUA sunt adevărate rebuturi.

În interviu, omul de afaceri vorbește despre estimările sale legate de cercetarea medicală și când acestea ar putea produce rezultate.

La întrebarea „Cu alte cuvinte, sunteți optimist?”, Gates vorbește despre răspunsul rapid dat de lumea științifică pandemiei de COVID-19 și estimează că, datorită inovației tehnologice, pandemia ar putea fi eradicată în țările bogate, din 2021, și pentru țările în curs de dezvoltare, în 2022. 

Răspunsul integral al omului de afaceri, așa cum a fost citat în Wired. Fragmentul marcat cu galben este „dezvăluirea” de pe site-ul PRO TV FOTO captură site

Cu alte cuvinte, nu, Bill Gates nu „dezvăluie când se va termina pandemia”, așa cum fals titrează PRO TV, ci estimează, pe baza datelor cunoscute despre cercetarea și inovația din domeniul medical, când am putea avea soluții pentru pandemie. 

De altfel, citatul corect, și pus în context, îl regăsim într-un text publicat pe site-ul Știrile PRO TV, în 8 august, 2020, cu titlul:Bill Gates crede că pandemia va fi sub control la sfârşitul lui 2021.

L-am contactat pe Andrei Bereanda, Head of Digital Operations la PRO TV, pentru a-l întreba dacă departamentul pe care îl conduce se ghidează după vreun cod deontologic de presă. Bereanda a spus că nu poate răspunde la întrebare, ne-a trimis la departamentul de PR al televiziunii și a solicitat, motivând Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR), ca numele său să nu apară în acest text. 

În final, i-am transmis acestuia aceeași întrebare, pe adresa de mail. 

***

Potrivit estimărilor făcute de Paginademedia.ro, trustul PROTV va beneficia de cea mai mare sumă de bani în urma difuzării campaniei Guvernului Poartă mască – Arată că îți pasă!, pentru că are audiența cea mai mare din România.

Televiziunea PRO TV, alături de site-urile Știrile PRO TV și sport.ro ar putea obține între 600.000 și 650.000 de euro din fondurile alocate programului guvernamental.

La începutul lunii aprilie a acestui an, după ce fusese declarată deja starea de urgență, PressOne a arătat că site-ul Știrile PRO TV a preluat și publicat „opinia controversată a unui virusolog german”, care milita pentru oprirea carantinei. 

Sursa acestui material era un site conspiraționist de limba germană, care preluase, la rândul său „controversa” din ediția germană a Sputnik, agenția de conținut propagandistic a Federației Ruse. 

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...