Un interviu apărut în 20 martie pe Sputnik.de și-a croit drum spre publicare în 3 aprilie, la Știrile PRO TV
Un interviu apărut în 20 martie pe Sputnik.de și-a croit drum spre publicare în 3 aprilie, la Știrile PRO TV
05/04/2020
Cum a călătorit “opinia controversată a unui virusolog german” din Sputnik Germania la PRO TV
PRO TV a publicat vineri, 3 aprilie, un material care prezintă „opinia controversată a unui virusolog german”, indicând drept sursă de preluare un site conspiraționist de limbă germană, Rubikon.
Cu titlul „Opinia controversată a unui virusolog german: Protejați doar bătrânii, tinerii trebuie lăsați să se infecteze unii pe alții”, PRO TV preia un material care circulase deja, săptămâna trecută, pe mai multe site-uri obscure din România, având titlul „VIROLOG DECORAT DE GUVERNUL GERMAN: OPRIȚI CARANTINA!”.
Ce nu precizează PRO TV este că, mai departe, sursa pe care o citează, Rubikon, preia la rândul ei conținutul din ediția în limba germană a Sputnik, agenția de conținut propagandistic a Rusiei.
Televiziunea din România a împlinit visul propagandei - acela de a-i fi preluată narațiunea în media mainstream.
Sursa PRO TV-ului
Site-ul citat de PRO TV, Rubikon, are, de pildă, prima rubrică tematică din site denumită „Democrația de fațadă și statul profund” (deep state, o entitate nedefinită, folosită în general de către liderul SUA, Donald Trump, pentru a-și justifica eșecurile politice. Versiunea românească ar fi cea folosită de Liviu Dragnea, „statul paralel”).
Majoritatea materialelor publicate pe Rubikon pun la îndoială măsurile luate de autoritățile germane, dar și al celorlalte țări, în cazul pandemiei generate de SARS-CoV-2.
Unele din ele reiau teorii ale conspirației. De pildă, Bill Gates este supranumit „Nașul coronavirusului”, într-un alt material publicat de Rubikon, în care autorii se întreabă - fără a oferi dovezi - dacă nu cumva interesul lui Gates este să obțină profit din această criză.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Însă un alt detaliu este relevant - reporterul care semnează materialul referitor la „controversata opinie” pe Rubikon este același cu reporterul care semnează exact același conținut în ediția germană Sputnik.
Sursa Rubikon
„Ei” sunt aici: ciudatul război hibrid pe care Armata Română îl poartă pe internet împotriva conspirațiilor, fără să aibă măcar un cont de Tik Tok activ
MapN încearcă să combată fake-news-urile apelând la comunicate scrise. Încearcă să combată, în plină epocă Post-Adevăr, imaginile cu cuvinte.
Preoții BOR, seduși de New Age și politică. Vasile Bănescu: Implicarea clericilor în campanie, „o maximă eroare”. ÎPS Teodosie, „pe cont propriu”
La imaginea de „salvator” pe care a dobândit-o Călin Georgescu au contribuit și preoți din Biserica Ortodoxă Română. De ce? Ne răspunde, într-un amplu interviu, Vasile Bănescu.
În Sputnik.de, materialul este publicat în 20 martie, deci aproape cu două săptămâni înainte ca el să apară pe site-ul PRO TV. Titlul din Sputnik.de semnalează că izolarea socială nu este soluția pentru a lupta cu virusul.
La finalul materialului din Sputnik, redacția notează într-un disclaimer: „Redacția subliniază în mod expres că prof. Dr. Karin Mölling s-a exprimat doar ca persoană privată”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
De fapt, și Sputnik, la rândul său, transcrie, copiază și montează declarațiile profesorului citat dintr-un interviu audio publicat de o stație de radio cu emisie în Berlin și regiunea Brandenburg, Radioeins, în 14 martie. Deci aproape cu trei săptămâni înainte ca ea să fie preluată de televiziunea din România.
Redioeins subliniază, la rândul său, că opinia prezentată este una singulară printre specialiștii consultați și menționează că intenția redacției nu era să submineze eforturile făcute de autorități pentru a contracara pandemia.
Însă între forma conținutului prezentat de Radioeins - care pune accentul pe faptul că mass media amplifică panica legată de infectare - și forma în care apare interviul pe Sputnik sunt diferențe semnificative.
În Sputnik, accentul este pus pe inutilitatea măsurilor de distanțare socială luate de stat, iar opiniile profesorului citat sunt prezentate drept adevăruri care nu pot fi puse la îndoială.
**
Interviul apare pentru prima dată, tradus, în România, pe site-ul editurii Contramundum, în 28 martie, cu titlul „Virolog decorat de Guvernul german: Opriți carantina!” - o afirmație pe care doctorul citat nu o face niciunde în interviul inițial, nici în preluarea din Sputnik.
Potrivit informațiilor oficiale furnizate de Grupul de Comunicare Strategică la 1 martie, carantina este acea măsură care „se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19). (sic! n. red).
Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică”.
Virusologul german nu se referă niciunde în declarațiile sale la carantină, ci la măsurile de izolare socială, despre care afirmă că „poate” ar trebui relaxate în privința tinerilor, cu o grijă sporită față de persoanele în vârstă.
De altfel, textul tradus din Rubikon/Sputnik și rulat în România este montat în așa fel încât să pună în fața cititorului argumente care să susțină titlul.
În 2017, editura Contramundum publica „prima carte apărută în România despre metodele în care miliardarul George Soros acționează pentru a impune ideologia progresistă/neo-marxistă și a infiltra partide și state”.
De pe site-ul editurii, materialul merge mai departe, cu același titlu, „Opriți carantina!”, pe site-uri obscure precum poze24.com, corectnews.com (unde este preluat sub formă de PDF tradus), degarda24.com - toate sunt entități ale căror proprietari nu pot fi verificați.
Conținutul este preluat în formă identică și de money.ro sau cuvântul-ortodox.ro, astazi.ro, pagini de Facebook cu audiență și bloguri.
Într-un final, pe 3 martie, este preluat de site-ul PRO TV, cu titlul: Opinia controversată a unui virusolog german: Protejați doar bătrânii, tinerii trebuie lăsați să se infecteze unii pe alții.
De unde este preluată, mai departe, de Ziarul de Iași, rețeaua PressHub și alte publicații.
Amuzant, pe pagina de Facebook a Știrilor PRO TV, materialul este introdus cu haștagul #StaiAcasă, iar apoi oamenilor li se spune că vor citi de ce medicul „este total împotriva carantinei”.
Din nou, o afirmație pe care personajul citat nu o face în sursele inițiale - ci se pronunță doar pentru relaxarea măsurilor de izolare a tineretului.
Materialul publicat de PRO TV obține peste 20.000 de reacții pe Facebook și este expus unui public de peste 5 milioane de utilizatori.
Am selectat un paragraf din textul prezentat de PRO TV și l-am căutat pe Google. L-am regăsit identic, publicată pe site-urile menționate inițial.
Asta înseamnă că, practic, redactorul de la PRO TV a copiat știrea de pe internet.
**
Am vrut să vedem ce înseamnă pentru sursele de propagandă momentele când mesajele pe care le promovează ajung în media mainstream, oferindu-le credibilitate.
"Astfel de cazuri nu sunt la ordinea zilei pentru spațiul informațional din România, iar faptul că o sursă mediatică mainstream a preluat o dezinformare distribuită de Sputnik Germania și apoi de o serie de site-uri marginale demonstrează mai degrabă goana jurnaliștilor noștri de a umple spațiul informațional cu știri despre coronavirus, pentru a nu pierde ștafeta audienței", explică Nicolae Țîbrigan, sociolog, expert al Laboratorului de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS).
Potrivit lui, în România există deja un întreg ecosistem media alternativ care se străduiește să împingă propaganda și dezinformarea Rusiei către media mainstream.
"De regulă, pentru a ajunge mai rapid la publicul din România, strategii Kremlinul se folosesc și de o anumită rețea de website-uri cu „știri alternative” pentru a disemina dezinformări și campanii de propagandă.
Evident că la nivelul acestor website-uri nu se poate discuta despre verificarea faptelor sau deontologie jurnalistică. Această rețea formează un „ecosistem media alternativ” – concept dezvoltat de o echipă de cercetători americani cu referire la un cluster de surse online care se grupează în jurul unor „subiecte-fanion”, de regulă propagandistic.
Rețeaua funcționează ca „voce marginală” a ceva tăinuit de „sistem”, a ceea ce presa mainstream ar încerca „să ascundă”. De aici vine și sloganul Sputnik: „Telling the Untold”", spune Țîbrigan.
El mai menționează că, în urma unei analize realizate alături de echipa LARICS în 2019, a folosit această ipoteză de lucru și în cazul spațiului digital din România, a constatat că principalele surse responsabile de viralizarea materialelor dezinformatoare și manipulative pro-Kremlin se situează la intersecția graniței dintre „ecosistemul media maintream” și „ecosistemul media alternativ”.
"Din păcate, ultimul a început să se extindă ca urmare a creșterii numărului de site-uri anonime la peste 280, specializate în diseminarea fake news-urilor despre COVID-19.
Aceste surse „alternative” încearcă să ocupe spațiul informațional pentru clickbait sau din teribilism, copleșind nu numai publicul dar și jurnaliștii profesioniști într-un adevărat bombardament cu „breaking news-uri”", a mai adăugat Țîbrigan.
De altfel, Rusia a implementat, la rândul ei, măsurile de izolare socială și carantinare. Mesajul „virusologului german” promovat de Sputnik nu face valuri decât în spațiul european.
*Acest material a fost realizat cu ajutorul fostului jurnalist Vasile Racovițan, care locuiește de mai mulți ani în Germania.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this