Gabriela Firea. Foto: Lucian Muntean

Firea, PSD și acuzațiile de „deturnare a voturilor”. O dezinformare de campanie

Fostul primar al Bucureștiului, Gabriela Firea, avertizează, într-o postare din 30 noiembrie pe pagina sa de Facebook, că a pregătit un sistem performant de numărătoare paralelă a voturilor la alegerile parlamentare din 2020.

Nu vor mai putea deturna voturile”, mai scrie Firea, lăsând să se înțeleagă că, în trecut, o entitate pe care evită să o numească ar fi deturnat voturile sale. 

FOTO: Captură de pe pagina de Facebook a Gabrielei Firea

Postarea a înregistrat într-o singură zi peste 5.500 de impresii (likes), peste 700 de comentarii și a fost distribuită de aproape 500 de ori. Mulți dintre comentatori duc mesajul ei mai departe – și anume, că de data aceasta trebuie să împiedice „fraudarea” votului.

Postarea Gabrielei Firea repetă și ea o declarație făcută de prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, la finalul săptămânii trecute. 

Niciun vot pe care românii îl vor acorda partidului nostru nu se va mai pierde. Vreau să fac un avertisment pentru PNL şi USR şi anume că nu aveţi nicio şansă să mai deturnaţi votul românilor”, a afirmat Grindeanu.

Nici Sorin Grindeanu și nici Gabriela Firea nu aduc nicio dovadă în sprijinul acuzațiilor lor.

Am verificat afirmațiile Gabrielei Firea și am descoperit că în spatele lor se află perpetuarea unei teme de dezinformare pe care fostul primar o folosește de la finalul alegerilor locale, pe care le-a pierdut – și anume, „fraudarea alegerilor

L-am contactat pe Septimius Pârvu, expert în cadrul EFOR România, un think tank care supraveghează desfășurarea procesului electoral din România, printre alte activități. Acesta a explicat că nu există nicio dovadă care să vină în sprijinul acuzațiilor voalate lansate de Firea. 

Cred că zilele acestea este foarte greu să mai vorbești despre metode elaborate de numărătoare paralelă, pentru că în primul rând, de când avem SIMPV, acest sistem electronic care monitorizează procesul de votare, cam oricine poate să vadă în timp real ce se întâmplă în secțiile de vot”, a spus Pârvu. L-am rugat în continuare pe Septimius Pârvu să explice câteva detalii de organizare a numărătorii voturilor.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Cum se numără voturile?

Numărătoarea voturilor este o acțiune colectivă. Avem reprezentanți din cât mai multe partide, și la aceste alegeri și un președinte al secției și un locțiitor care nu sunt membri de partid, plus observatori independenți. Adică există o supraveghere reciprocă, iar numărătoarea voturilor implică faptul că președintele secției ia fiecare dintre buletinele de vot exprimate, le arată celorlalți și citește cu voce tare opțiunea de pe buletin.

Astfel oricine din secție poate să vadă ce este pe buletin și să conteste înregistrarea acestuia. Apoi se completează un proces verbal unde se trec aceste date și oricare dintre membrii biroului electoral, dar și observatorii, pot cere copii după acest proces verbal.

În momentul în care el pleacă din secția de votare, avem o imagine foarte clară a datelor respective. Dacă ele sunt modificate la Biroul Electoral de Circumscripție, vom vedea și asta, pentru că ei trebuie să anunțe și să explice de ce au modificat. 

Au fost deturnate voturile Gabrielei Firea la alegerile locale?

Reacția Gabrielei Firea seamănă cu cea a lui Donald Trump, care acuză și el fraude. Dar în acest moment, nu avem niciun indiciu concret că s-ar fi fraudat alegerile locale. Din datele pe care le avem noi nu a existat o tentativă organizată de fura alegerile la nivelul întregului București.

În acest moment, din deciziile emise de Biroul Electoral Central și birourile de circumscripție nu rezultă că ar fi existat o fraudă. Au fost respinse toate aceste acuzații, unele pentru că au fost întârziate. Ceea ce spune doamna Firea nu are nicio bază reală. 


Reamintim că după alegerile locale, în care Gabriela Firea a fost învinsă de Nicușor Dan, candidata PSD a susținut că alegerile ar fi fost fraudate, acuzând chiar „un plan diabolic al PNL. Pe baza unei manipulări realizate de Antena 3 după alegeri, Gabriela Firea a cerut chiar repetarea alegerilor.

În final, niciuna din acuzațiile emise de Firea nu a putut fi probată.


Materialele despre combaterea dezinformării și stabilirea faptelor reale în cadrul campaniei electorale sunt susținute de Centrul pentru Jurnalism Independent, în cadrul proiectului Libertatea presei – pilon al democrației, finanțat de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...