Gabriela Firea. Foto: Lucian Muntean
01/12/2020
Firea, PSD și acuzațiile de „deturnare a voturilor”. O dezinformare de campanie
Fostul primar al Bucureștiului, Gabriela Firea, avertizează, într-o postare din 30 noiembrie pe pagina sa de Facebook, că a pregătit un sistem performant de numărătoare paralelă a voturilor la alegerile parlamentare din 2020.
„Nu vor mai putea deturna voturile”, mai scrie Firea, lăsând să se înțeleagă că, în trecut, o entitate pe care evită să o numească ar fi deturnat voturile sale.
Postarea a înregistrat într-o singură zi peste 5.500 de impresii (likes), peste 700 de comentarii și a fost distribuită de aproape 500 de ori. Mulți dintre comentatori duc mesajul ei mai departe - și anume, că de data aceasta trebuie să împiedice „fraudarea” votului.
Postarea Gabrielei Firea repetă și ea o declarație făcută de prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, la finalul săptămânii trecute.
„Niciun vot pe care românii îl vor acorda partidului nostru nu se va mai pierde. Vreau să fac un avertisment pentru PNL şi USR şi anume că nu aveţi nicio şansă să mai deturnaţi votul românilor”, a afirmat Grindeanu.
Nici Sorin Grindeanu și nici Gabriela Firea nu aduc nicio dovadă în sprijinul acuzațiilor lor.
Am verificat afirmațiile Gabrielei Firea și am descoperit că în spatele lor se află perpetuarea unei teme de dezinformare pe care fostul primar o folosește de la finalul alegerilor locale, pe care le-a pierdut - și anume, „fraudarea alegerilor”.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
L-am contactat pe Septimius Pârvu, expert în cadrul EFOR România, un think tank care supraveghează desfășurarea procesului electoral din România, printre alte activități. Acesta a explicat că nu există nicio dovadă care să vină în sprijinul acuzațiilor voalate lansate de Firea.
„Cred că zilele acestea este foarte greu să mai vorbești despre metode elaborate de numărătoare paralelă, pentru că în primul rând, de când avem SIMPV, acest sistem electronic care monitorizează procesul de votare, cam oricine poate să vadă în timp real ce se întâmplă în secțiile de vot”, a spus Pârvu. L-am rugat în continuare pe Septimius Pârvu să explice câteva detalii de organizare a numărătorii voturilor.
Cum se numără voturile?
Câteva lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să comanzi de pe Shein și Temu
Pe fundalul scumpirii costului vieții aproape peste tot în lume, cei doi giganți chinezi, Temu și Shein, au avut parte de o creștere masivă, datorată, în mare măsură, unor strategii agresive de preț. Însă în spatele prețurilor mici se ascund câteva detalii importante, pe care ar trebui să le știm cu toții înainte să comandăm.
Reportaj de la gala de lupte RXF, unde femeile au fost bătute de bărbați și târâte în lesă. „E ok, Floricica mai trebuie să reziste doar câteva minute”
„Lupta” dintre Costică și Floricica este unul din punctele de atracție ale serii. De când intru în sală văd reclame pe ecranele digitale cu Floricica Dansatoarea, imbrăcată într-o rochie verde cu paiete. Își țuguie buzele în fața camerei pentru ce se dorea a fi un cadru senzual. Mie îmi dă senzația de inocență.
Numărătoarea voturilor este o acțiune colectivă. Avem reprezentanți din cât mai multe partide, și la aceste alegeri și un președinte al secției și un locțiitor care nu sunt membri de partid, plus observatori independenți. Adică există o supraveghere reciprocă, iar numărătoarea voturilor implică faptul că președintele secției ia fiecare dintre buletinele de vot exprimate, le arată celorlalți și citește cu voce tare opțiunea de pe buletin.
Astfel oricine din secție poate să vadă ce este pe buletin și să conteste înregistrarea acestuia. Apoi se completează un proces verbal unde se trec aceste date și oricare dintre membrii biroului electoral, dar și observatorii, pot cere copii după acest proces verbal.
În momentul în care el pleacă din secția de votare, avem o imagine foarte clară a datelor respective. Dacă ele sunt modificate la Biroul Electoral de Circumscripție, vom vedea și asta, pentru că ei trebuie să anunțe și să explice de ce au modificat.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Au fost deturnate voturile Gabrielei Firea la alegerile locale?
Reacția Gabrielei Firea seamănă cu cea a lui Donald Trump, care acuză și el fraude. Dar în acest moment, nu avem niciun indiciu concret că s-ar fi fraudat alegerile locale. Din datele pe care le avem noi nu a existat o tentativă organizată de fura alegerile la nivelul întregului București.
În acest moment, din deciziile emise de Biroul Electoral Central și birourile de circumscripție nu rezultă că ar fi existat o fraudă. Au fost respinse toate aceste acuzații, unele pentru că au fost întârziate. Ceea ce spune doamna Firea nu are nicio bază reală.
Reamintim că după alegerile locale, în care Gabriela Firea a fost învinsă de Nicușor Dan, candidata PSD a susținut că alegerile ar fi fost fraudate, acuzând chiar „un plan diabolic” al PNL. Pe baza unei manipulări realizate de Antena 3 după alegeri, Gabriela Firea a cerut chiar repetarea alegerilor.
În final, niciuna din acuzațiile emise de Firea nu a putut fi probată.
Materialele despre combaterea dezinformării și stabilirea faptelor reale în cadrul campaniei electorale sunt susținute de Centrul pentru Jurnalism Independent, în cadrul proiectului Libertatea presei - pilon al democrației, finanțat de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this