Alexandru Gugoașă
Redactor
...lucrează în prezent în marketing și comunicare, într-o companie din industria aeronautică. A fost însă jurnalist mai mult de un deceniu. A început să lucreze în presa generalistă în 2005, semnând primele articole la Cotidianul. A lucrat apoi la Evenimentul Zilei, Business Standard înainte să se specializeze pe presa auto, fiind editor și apoi redactor-șef al revistei auto motor și sport. Ulterior a fost Project Manager al portalului Drivemag.com
Economia mondială merge cu motoarele subturate. Cum își va reveni?
Revenirea economiei depinde în primul rând de evoluția crizei medicale, însă comportamentele de consum ale populației s-au modificat deja, ceea ce poate adânci criza economică chiar și în absența unui al doilea val al pandemiei.
Culisele manevrelor militare chineze de pe teritoriul Indiei, în Cașmir
China testează tot mai mult apele în propria regiune și încearcă să își extindă influența atacându-și vecinii. Ultima aventură militară chineză din India reprezintă un nou capitol într-un conflict mocnit, uitat mai bine de jumătate de secol.
Cum se folosesc dictaturile de pandemie pentru a implementa noi sisteme de supraveghere
În timp ce în democrația noastră originală unii se tem că, odată cu temperatura, le sunt furate și datele personale, iar istericii de serviciu țin cu orice preț să iasă în față cu violențe regizate, în câteva state cu adevărat dictatoriale pandemia a fost pretextul perfect pentru a strânge și mai mult șurubul.
Cum vor ieși statele Uniunii Europene din criza economică
Surprinzător la prima vedere, România se află printre țările care vor avea cel mai puțin de suferit de pe urma pandemiei, însă „puțin” este un termen relativ, pentru că o contracție a PIB de 6% este de fapt o contracție severă ce va arunca finanțele țării în haos.
Cum a pierdut Rusia lui Putin războiul prețului petrolului
Vladimir Putin, sfătuit de unii dintre apropiații săi care controlează industria petrolieră a Rusiei, a inițiat un război pe două fronturi în martie cu Arabia Saudită și producătorii americani de petrol de șist. Așa cum se întâmplă de cele mai multe ori însă, cei care luptă pe mai multe fronturi pierd. Rușii ar fi trebuit să fi învățat deja lecția asta din propria istorie, de la adversarii lor de altă dată, dar se pare că au ales să o învețe pe propria piele.
Cum va arăta lumea după pandemie
Cum va arăta lumea din epoca post-covid? Încercăm să dăm un răspuns în privința perdanților, a câștigătorilor, dar și a tendințelor în privința guvernării.
Statele lumii scot toate armele economice în lupta cu pandemia
Măsurile luate pentru a salva economia mondială din epoca de gheață indusă de pandemia de Covid-19 sunt fără precedent, fiind luate în timp ce navigăm ape necunoscute, cu riscuri sistemice și în cascadă.
Coronavirusul: Lebăda Neagră a economiei mondiale?
Impactul epidemiei de coronavirus și mai ales a panicii asociate măsurilor de carantină la nivel statal nu va fi unul de scurtă durată. Chiar dacă poate nu avem de-a face cu un eveniment de tip „lebădă neagră”, care produce colapsul economiei globale, repercusiunile vor fi resimțite ani de zile.
Coronavirusul: cum ne afectează, de fapt, epidemia COVID-19
Deși nu ar trebui să intrăm în panică, este bine să reținem câteva elemente cheie despre coronavirusul SARS-CoV2, despre boala pe care o provoacă (COVID-19), despre impactul acesteia și, mai ales, despre ce ar trebui să facem pentru a limita pe cât se poate consecințele unei epidemii și în România. Și pentru a preveni panica. De asemenea, este bine să avem o vedere de ansamblu, care să includă efectele economice ale acestei epidemii.
Cum va deveni Tesla cea mai valoroasă companie auto din lume
Acum doi ani, Tesla era într-o situație disperată. Elon Musk dormea în uzină pentru a se asigura că tot ce construise vreme de cincisprezece ani nu se va prăbuși. Azi, compania are o valoare de piață mai mare decât a 99% din producătorii auto. Sunt cinci mari motive pentru care Tesla va continua să crească și în următorul deceniu, schimbând pentru totdeauna lumea auto.
România și roboții: cât de (ne)pregătiți suntem pentru automatizare?
Economia lumii dezvoltate nu va mai crește mult timp prin sporirea numărului muncitorilor, ci prin automatizare. E esențial să avem această conversație și în România, pentru a nu fi luați prin surprindere de această nouă stare de fapt în industrie și economie.
Rețeaua vulnerabilă: care sunt, de fapt, pericolele legate de 5G?
Este bine că România vrea să aibă o strategie pentru digitalizare și că a înființat, printre altele, Autoritatea pentru Digitalizarea României. Dar dacă aceste organisme nu vor fi dotate cu specialiștii necesari (și plătiți ca atare), capabili să țină cont de cele de mai sus, este foarte probabil ca noua infrastructură 5G să ne facă vulnerabili, indiferent de compania care va fi aleasă pentru a o construi.
Cum muncesc românii - deceniul 2010-2020
Al doilea deceniu din secolul XXI a fost marcat de criza economică începută în 2009, dar România a reușit să recupereze, spre final, o părticică din decalajul dintre ea și media țărilor UE. Deceniul a consemnat și o scădere rapidă a populației țării, fapt care a pus bazele crizei de forță de muncă actuale.
Internetul lucrurilor va defini modul în care vom trăi în orașele viitorului
Domeniul Internetului lucrurilor (Internet of Things - IoT) este unul vast, pe măsura influenței pe care o are deja asupra modului în care trăim. În viitorul apropiat totul va fi interconectat, de la telefonul tău inteligent până la frigider, și de la mașină până la semaforul automatizat din drumul spre muncă.
Apple și Disney aruncă mănușa rivalilor de la Netflix și HBO
Vremurile în care credeam că dacă avem unul, cel mult două abonamente de acest tip vom avea acces la tot ce ne putem dori, de la cele mai noi seriale, blockbustere, până la documentare și producții pentru copii, sunt pe cale să apună.