Mălina Gîndu
Reporter
..e studentă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București din octombrie 2020. Tot de atunci, colaboratoare a publicației Cultura la dubă. A descoperit devreme că prin scris se poate înțelege pe ea mai bine. Puțin mai târziu, că prin scris poate face lumea din jur să se înțeleagă pe ea mai bine. Și asta își propune, cu fiecare material în care-și toarnă sufletul, energia și nenumăratele cești de cafea.
Ce opțiuni au refugiații ucraineni care vor să învețe limba română?
Cine și cum acoperă nevoia ucrainenilor de a învăța limba română? Răspunsul se află undeva între încercarea statului de a încropi un plan de măsuri de integrare funcțional și eforturile ONG-urilor de a livra, punctual, soluții între timp.
„De ce ne faceți rău?” Sindicatul Complexului Energetic Oltenia a ieșit la protest în Târgu Jiu împotriva tranziției energetice
Bankwatch a invitat reprezentanți ai Consiliului Județean Gorj, presa centrală și conducerea Complexului Energetic Oltenia (C.E.O.) la o discuție despre tranziția justă către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră. Însă conducerea C.E.O. nu s-a prezentat la discuție. Au venit în schimb, în jur de o sută de sindicaliști.
„Ca la război”. De ce nu vor sătenii din Codăești, Vaslui, rachete antigrindină
În așteptarea unei furtuni puternice, mai mulți localnici din Codăești, jud. Vaslui, s-au dus la punctul antigrindină din comună pentru a împiedica lansarea rachetelor menite să protejeze culturile. Motivația? Bănuiala că rachetele antigrindină ar fi vinovate pentru secetă. Oamenii ar fi preferat, mai degrabă, să revină la metoda tradițională de protecție: trasul clopotelor.
Purgatoriul semnăturii electronice în România. „Există foarte puține tipuri de contracte sau de relații între oameni, companii, sau între cetățean și stat, care nu pot fi făcute complet online”
Radu Burnete, Director Executiv Confederația Patronală Concordia, Mihai Matei, Președinte ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii) și vicepreședinte Confederația Patronală Concordia și Edward Alexandru Cretescu, Business Consultant, explică pentru PressOne de ce este important ca legea să fie pusă în acord cu cadrul de reglementare european și cum ar schimba acest lucru viețile românilor, care ar putea, în acest fel, să stea la mai puține cozi și să facă mai puține drumuri în relația cu instituțiile statului - și nu numai.
Mihai Demetriade, cercetător CNSAS: „Paradigma este să ținem trecutul sub control”. Cum blochează fosta „Doi ș’un sfert” accesul la Arhivele Naționale pentru că legea îi permite
Istoricul Mihai Demetriade, cercetător la Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), explică, într-un amplu interviu acordat PressOne, că practica cenzurii asupra fondurilor arhivistice nu e nicidecum una nouă.
Administrație vs. asociație. Cum arde Parcul Văcărești în timp ce Primăria București refuză să colaboreze cu echipa care l-a gestionat timp de zece ani
După câțiva ani de periplu administrativ, Parcul Natural Văcărești a ajuns, la finalul anului trecut, în custodia Primăriei Municipiului București. Era momentul perfect în care autoritățile publice puteau da mâna cu o organizație neguvernamentală, Asociația Parcul Natural Văcărești, care s-a ocupat de el, direct sau indirect, aproape un deceniu, pentru a duce mai departe, prin colaborare, un proiect comunitar de succes. S-a ajuns însă la un scandal.
Anna și Olga. Povestea sopranelor din Odesa pe care războiul le-a adus pe scena Operei din Cluj
Anna Bondarenko și Olga Ovcharenko s-au născut în orașe diferite din Ucraina, la zece ani diferență. Pasiunea comună pentru muzică le-a adus împreună, în orașul-port Odesa. După două săptămâni de război, Anna și Olga au decis că trebuie să plece din Ucraina. Au ajuns la Cluj.
Ferma viitorului. De la gospodăria tradițională la agricultură regenerativă
Fără să fie cu totul conștienți de asta, câteva sute de gospodari din Zimnicea au ajuns să fie pionieri, în România, ai schimbării de paradigmă în ceea ce privește modul în care oamenii folosesc resursele naturale.
Ce înseamnă să fii adult: ar trebui să poată vota tinerii români de la vârsta de 16 ani?
PressOne a analizat care sunt problemele pe care le ridică reducerea vârstei de vot în România, dar și care sunt clișeele de care se lovește societatea în dezbaterea acestui subiect.
Hungarian Parliamentary Elections 2022. How Sunday's Optimism Turned Into Monday's Pessimism
Budapest, Hungary. If it weren't for the blossoming trees, you'd swear it was November, not late March. But you certainly wouldn't be able to miss the fact that something is about to happen in the city. A politician is watching you from every lamppost on the street.
INTERVIU. Electric Brother: „Am plecat cu reportofonul gol, pregătit să înregistrez orice sunet îmi place.” Povestea Via Transilvanica spusă prin muzică
Electric Brother povestește pentru PressOne care a fost procesul din spatele EP-ului „drum”, ce sunete a folosit și de unde vin numele pieselor, dar și ce a descoperit în propria sa călătorie pe Via Transilvanica.
Cum învață România să-i integreze pe copiii ucraineni în școli. Audient la stat sau la privat. Sau izolat
Care sunt șansele copiiilor ucraineni să se integreze în sistemul educațional din România?
Locul în care fiecare haină are o poveste
Miezul Bucureștiului adăpostește în spatele blocurilor ceaușiste o consignație unde oamenii vin să-și îmbogățească garderoba sau s-o elibereze, recuperând o parte din investiția inițială. Dar mai ales, vin să petreacă o fărâmă de timp departe de cotidianul haotic.
Corespondență din Budapesta. Alegeri parlamentare 2022: optimismul de duminică, pesimismul de luni
Un reportaj de pe străzile Budapestei, din timpul alegerilor parlamentare de pe 3 aprilie 2022.
„Cum îți mai faci planuri dacă îți bate un război la ușă?”. Războiul din Ucraina prin ochii generației Z
Cum vede generația Z războiul din Ucraina? PressOne a stat de vorbă cu câțiva dintre acești tineri, liceeni și studenți din România, pentru a afla ce înțeleg ei din acest război, ce impact are asupra vieților lor și care cred ei că sunt cauzele lui.