Mălina Gîndu
Reporter
..e studentă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București din octombrie 2020. Tot de atunci, colaboratoare a publicației Cultura la dubă. A descoperit devreme că prin scris se poate înțelege pe ea mai bine. Puțin mai târziu, că prin scris poate face lumea din jur să se înțeleagă pe ea mai bine. Și asta își propune, cu fiecare material în care-și toarnă sufletul, energia și nenumăratele cești de cafea.
„Mame cu brațele goale”. Un proiect artistic și educațional pune în lumină doliul nevăzut al pierderii de sarcină
În România, pierderea de sarcină e încă un subiect tabu, iar experiența femeilor care trec prin acest lucru rămâne un doliu nevăzut. Un proiect pornit la Timișoara în 2021 își propune să schimbe acest lucru.
Câți copii fac homeschooling în România? Ministerul Educației „nu este în măsură să centralizeze date”
Care este amploarea fenomenului homeschooling în România? PressOne a încercat să afle de la Ministerul Educației, instituția care ar trebui să urmărească și să controleze respectarea reglementărilor din domeniul educației.
Cum ajungi să mori în România dintr-o întrerupere de sarcină pe bani puțini (2). „Nu mai facem avorturi de când cu pandemia”
În 2020, o femeie din Băicoi, însărcinată în 12 săptămâni, a murit în urma unui chiuretaj efectuat într-un cabinet medical particular din Ploiești. Trei ani mai târziu, PressOne revine asupra cazului. Am vrut să aflăm care este stadiul anchetei pe numele medicului Burciu și, mai ales, dacă accesul la procedura de întrerupere de sarcină s-a îmbunătățit în județul Prahova, la trei ani după tragedie.
Noul manager al spitalului din Botoșani, la o lună de la moartea Alexandrei Ivanov: „Se mai întâmplă”
La doar o lună de la moartea Alexandrei Ivanov, actuala conducere a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani dă de înțeles că vrea să lase tragedia în urmă.
Greva Globală pentru Climă, la București. Zeci de tineri români le cer în stradă politicienilor să nu le „vândă viitorul pentru profit”
În jur de 70 de persoane, majoritatea tineri, au participat la Marșul pentru Oprirea Combustibililor Fosili de vineri, 15 septembrie. Au defilat din Piața Victoriei către Ministerul Energiei, cu un mesaj clar: „Ce ne dorim? Justiție climatică! Când? Acum!”
Reportaj din Crevedia, după explozii. Localnicii simțeau că „stăteau cu bomba în poartă. Veneau și plecau cisterne din curte”
La mai puțin de 24 de ore de la producerea exploziilor de la Crevedia, oamenii din zonă spun pentru PressOne că erau obișnuiți să vadă cisterne care se alimentau acolo, dar că de fapt nimeni nu știa exact ce se întâmplă în curte.
7 ani de la ratificarea Convenției de la Istanbul. Ce a făcut România în tot acest timp pentru a combate violența domestică?
În 7 ani de când a ratificat Convenția de la Istanbul, România a făcut pași importanți în direcția combaterii violenței de gen. A făcut însă, toți acești pași, haotic. România nu are o strategie coerentă și funcțională, bazată pe colaborare între instituții și metodologii de lucru clare, pentru prevenția și combaterea violenței domestice.
De ce mor femeile din România din cauze care ar putea fi tratate (2). Zero mamografii decontate în nouă județe din țară anul trecut
Ca să fim la nivelul Uniunii Europene, unde 66% din populația feminină între 50 și 69 de ani își fac screening anual prin mamografii, ar însemna ca 1,6 milioane de românce să-și facă an de an această investigație. Anul trecut, doar 96 de mii de femei au reușit acest lucru prin asigurarea lor de sănătate.
„Nu lucrăm cu bilet de trimitere”. De ce mor femeile din România din cauze care ar putea fi tratate
România are cea mai mare rată a mortalității din cauze tratabile din UE și continuă să se plaseze pe ultimul loc în ceea ce privește egalitatea de gen în sănătate, arată ultimul index de egalitate de gen la nivel european. Multe femei din România ajung să acceseze servicii medicale abia când e prea târziu. În documentarea acestui material, am încercat să înțeleg de ce.
„De obicei, pe ele nu le ascultă nimeni”. În România, să fii femeie la sat înseamnă să ajungi la medic abia când e prea târziu
Femeile din România ar trebui, potrivit legii, să aibă acces la un sistem complex de îngrijire medicală și de protecție în cazuri de violență. În practică însă, pentru femeile din comunitățile vulnerabile e aproape imposibil să acceseze serviciile de care au nevoie, atunci când au nevoie. Iar acest lucru, o arată statisticile, ajunge să coste vieți.
RePowerEU: Cum s-ar putea bloca peste 1,4 miliarde de euro în rotativa guvernamentală de la București
RePowerEU ar putea aduce României 1.4 miliarde de euro în plus față de cele 30 alocate prin PNRR, șansa de a accesa creditele nerevendicate de alte state membre din Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) și poate cel mai important, ocazia de realoca fondurile nefolosite din exercițiul bugetar 2014-2020.
ChatGPT, moartea eseului academic? Ce spun cinci profesori universitari din România despre cum va influența AI evaluarea studenților
Cum e privit în mediul universitar din România ChatGPT? Cât de justificate sunt temerile legate de modul în care poate fi utilizat de studenți? Ce poate și ce nu poate face ChatGPT, la nivelul la care e acum, și cum poate fi el folosit în activitatea academică? PressOne a discutat cu mai mulți profesori universitari pentru a răspunde acestor întrebări.
"An addict is an ill person, not a criminal". Inside a consumption room in Portugal, the country that decriminalised drug use
Contested or viewed skeptically by some, admired and applauded by others, the Portuguese model is ever-present in debates on illicit substance policy. To better understand how it works and how Portugal's approach fits into the European context, PressOne spoke to experts in the field, both in Portugal and at EU level. Our reporter has also visited an NGO in Lisbon that works with addicts, in order to understand what drug harm reduction really means.
„Un dependent e o persoană bolnavă, nu un criminal”. Corespondență din Portugalia, țara care a decriminalizat consumul de droguri
Acum mai bine de 20 de ani, Portugalia a devenit prima țară din lume care a decriminalizat cu totul consumul de droguri. Acest lucru a permis construirea unui sistem în care dependența să fie tratată ca o problemă de sănătate, iar consumul, în general, să devină un subiect destigmatizat, abordat deschis în educație și în spațiul public.
Smida Jazz, un festival care te încarcă
La 100 de kilometri de Cluj, puțin mai jos de Huedin, există un un loc unde, o dată pe an, oamenii se strâng pentru a se bucura de două lucruri care au în comun o frumusețe sălbatică: natura și jazz-ul.