Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu
18/03/2024
Cum votezi la europene și ce vei vedea, mai exact, pe buletinul de vot?
E 9 iunie 2024, ora 7 dimineața și se deschid secțiile de votare. Ce trebuie să faci, mai exact?
Dacă stai în România, e simplu: ca să votezi la europarlamentare, te poți duce la orice secție de votare din țară cu buletinul sau pașaportul. Dar atenție, asta e valabil doar pentru alegerile europene.
Tot pe 9 iunie au loc în România și alegerile locale. La ele poți vota doar la secția unde ești înscris automat, în funcție de domiciliu sau reședință. Poți verifica pe registrulelectoral.ro care e secția ta de votare.
Cum procedezi dacă nu ești în țară și vrei să votezi la europene? Te duci pur și simplu la o secție de votare organizată de statul român: poți vedea pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe exact unde sunt acestea. Nu contează dacă locuiești acolo sau te-au prins alegerile în vacanță, poți vota din străinătate fără proceduri suplimentare.
Ai ajuns la secție, ai prezentat actul de identitate și ai primit buletinul de vot. Ce o să vezi, mai exact, pe acesta? Pe scurt, liste. Fiecare formațiune politică, adică un partid sau o alianță, propune o listă de candidați pentru cele 33 de locuri ale României în Parlamentul European.
Pe buletinul de vot vei vedea mai multe chenare - fiecare reprezintă o astfel de listă, cu toate numele propuse. În cazul candidaților independenți, numele lor va apărea într-un chenar separat și reprezintă o listă separată.
Tu va trebui să pui ștampila în chenarul care este opțiunea ta de vot. Alegi practic, lista care îți place cel mai mult.
Ai ieșit din cabină, ai pus buletinul de vot în urnă și ai semnat ca să confirmi că ai votat. Felicitări! Ești cetățean european și nu numai că ai drepturi, dar l-ai exercitat pe cel mai important.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this